Uveiti: Simptomat, Shkaqet, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është uveiti? Një inflamacion i pjesëve të lëkurës së mesme të syrit (uvea). Ai përbëhet nga irisi, trupi ciliar dhe koroidi.
 • Format e uveitit: uveiti anterior, uveiti i ndërmjetëm, uveiti i pasmë, panuveiti.
 • Komplikimet: ndër të tjera katarakt, glaukoma, shkëputje e retinës me rrezik verbërie.
 • Shkaqet: zakonisht nuk mund të identifikohet asnjë shkak (uveiti idiopatik). Ndonjëherë uveiti është rezultat i kushteve të tjera si sëmundjet reumatizmale ose infeksionet.
 • Hetimet: Historia mjekësore, ekzaminimet okulistike dhe testi i syrit, hetimet për të përcaktuar shkakun, si analizat e gjakut ose procedurat imazherike, nëse është e nevojshme.
 • A është uveiti i shërueshëm? Shanse të mira për shërim për uveitin akut. Uveiti kronik shpesh njihet dhe trajtohet vonë, për këtë arsye rreziku i komplikimeve rritet këtu. Në rastin e sëmundjeve kronike themelore, uveiti mund të përsëritet gjithmonë (rikthim).

Uveitis: Përshkrimi

Lëkura e syrit të mesëm (uvea) përbëhet nga tre seksione: Iris, Trupi Ciliar dhe Koroidi. Në uveitis, këto seksione mund të inflamohen individualisht ose në kombinim. Prandaj, mjekët bëjnë dallimin midis formave të ndryshme të uveitit (shih më poshtë).

Uveiti është një nga sëmundjet e rralla të syrit. Çdo vit, rreth 15 deri në 20 nga 100,000 njerëz marrin këtë inflamacion të syrit.

Uveiti mund të ndodhë papritur (akut) ose të zhvillohet për një periudhë të gjatë kohore. Nëse zgjat më shumë se tre muaj, quhet kronik. Uveiti kronik në veçanti mund të çojë në komplikime të tilla si katarakti ose glaukoma - në rastin më të keq, verbëri.

Në disa raste, uveiti kthehet përsëri dhe përsëri, i cili quhet i përsëritur.

Uveiti: kohëzgjatja dhe prognoza

Forma kronike zakonisht njihet dhe trajtohet më vonë, pasi shoqërohet me simptoma dukshëm më të dobëta. Prandaj, rreziku për komplikime të tilla si mpiksja e lenteve (katarakt) ose glaukoma është mjaft i lartë.

Nëse sëmundja shfaqet si pjesë e një gjendjeje kronike, uveiti mund të përsëritet edhe pas trajtimit të suksesshëm. Prandaj, oftalmologët kontrollojnë rregullisht sytë e pacientëve që janë në rrezik të shtuar të uveitit.

A është uveiti ngjitës?

Format e uveitit

Në varësi të asaj se cila zonë e uveas është e përflakur, mjekët bëjnë dallimin midis tre formave të uveitit, disa prej të cilave ndahen më tej:

 • Uveiti anterior (uveitis anterior): Kjo përfshin inflamacion në pjesën e përparme të uvea - inflamacion i irisit (iritis), inflamacion i trupit ciliar (ciklit) dhe inflamacion i njëkohshëm i irisit dhe trupit ciliar (iridociklit).
 • Uveiti posterior: Uveiti i pasmë prek koroidin (chorioiditis), i cili furnizon retinën me oksigjen dhe lëndë ushqyese përmes enëve të saj. Prandaj, kur koroidi është i përflakur, shpesh preket edhe retina (korioretiniti ose retinokorioiditi). Uveiti posterior mund të jetë kronik ose i përsëritur.
 • Panuveiti: Në këtë rast, e gjithë lëkura e syrit të mesëm (uvea) është e përflakur.

Uveiti: Simptomat

Uveiti mund të prekë njërin ose të dy sytë. Shpesh, simptomat tipike ndodhin shumë papritur, por ndonjëherë simptomat zhvillohen për një periudhë më të gjatë kohore. Varësisht se cila pjesë e syrit është prekur, simptomat ndryshojnë gjithashtu. Në shumicën e rasteve, simptomat përkeqësohen sa më tej në pjesën e përparme të syrit të zhvillohet procesi inflamator.

Uveiti anterior

Mund të mësoni më shumë rreth simptomave dhe opsioneve të trajtimit të uveitit anterior në artikullin Iritis.

Uveiti i ndërmjetëm

Uveiti intermedial shpesh përparon pa simptoma në fillim. Herë pas here, të sëmurët shohin ndezje ose vija para syve të tyre. Disa ankohen për ulje të mprehtësisë vizuale. Mund të ndodhë gjithashtu dhimbje (por kjo zakonisht është më e lehtë se në uveitin anterior).

Uveiti posterior

Pacientët me uveit të pasmë shpesh shohin gjithçka "si në mjegull". Ndonjëherë para syrit shfaqen edhe hije, pika apo njolla. Nëse trupi qelqor gjithashtu bëhet i përflakur, ai më pas mund të tërheqë retinën - një shkëputje e retinës me rrezikun e verbërisë është e pashmangshme.

Uveiti: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në shumicën e rasteve të tjera, inflamacioni i lëkurës së syrit të mesëm zhvillohet në kuadrin e një sëmundjeje jo infektive që prek të gjithë trupin (sëmundje sistemike jo infektive). Shpesh, këto janë procese autoimune – procese në të cilat sistemi imunitar kthehet kundër strukturave të trupit për shkak të një mosfunksionimi. Për shembull, sëmundjet e mëposhtme mund të shoqërohen me uveitin:

 • Spondiliti ankilozant (më parë sëmundja e Bekhterev)
 • artriti reaktiv (më parë: sëmundja e Reiter)
 • sarkoidosis
 • sindromi Behçet
 • sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz)
 • sklerozë të shumëfishtë

Ndonjëherë uveiti është për shkak të një infeksioni me viruse (p.sh. viruse herpes, citomegaloviruse), baktere, kërpudha ose parazitë. Proceset inflamatore që vijnë nga infeksioni më pas prekin edhe uvea. Për shembull, lëkura mesatare e syrit mund të inflamohet gjatë rrjedhës së sëmundjes Lyme, tuberkulozit ose sifilizit.

Uveiti: ekzaminimet dhe diagnoza

 • A keni pasur ndonjëherë uveitis?
 • A vuani nga një sëmundje kronike (si artriti reumatoid, skleroza e shumëfishtë ose sëmundja e Crohn)?
 • Keni histori familjare të sëmundjeve autoimune apo reumatizmale?
 • A keni pasur ndonjëherë sëmundje Lyme, tuberkuloz ose infeksion herpes?
 • Keni probleme me kyçet tuaja?
 • A vuani shpesh nga ngërçet e barkut apo diarreja?
 • Vuani shpesh nga problemet e frymëmarrjes?
 • Ekzaminimi me llambë të çarë: Gjatë këtij ekzaminimi mikroskopik, dhoma e përparme e syrit ekzaminohet më nga afër. Në uveitin anterior, materiali qelizor inflamator deri në qelb (hipopion) dhe proteinat mund të shihen në dhomën e përparme të syrit (midis kornesë dhe irisit) (fenomeni Tyndall).
 • Ekzaminimi i shikimit (me anë të testit të syrit)
 • Matja e presionit intraokular (tonometri): Kjo lejon zbulimin e hershëm të glaukomës si një ndërlikim i mundshëm i uveitit.
 • Angiografia me fluoresceinë: Ky është një imazh i enëve të retinës duke përdorur një ngjyrë fluoreshente. Kjo bën të mundur përcaktimin nëse vendi i shikimit më të mprehtë në retinë (makula) është prekur nga inflamacioni.

Testet e gjakut dhe teknikat e imazherisë (rrezet X, rezonanca magnetike, etj.) mund të japin të dhëna për sëmundje të ndryshme reumatike ose inflamatore. Për shembull, nëse dyshohet për sarkoidozë, një radiografi e gjoksit (rrezet x gjoks) zakonisht është shumë informuese.

Përjashtimi i sëmundjeve të tjera

Disa sëmundje shkaktojnë simptoma të ngjashme me uveitin. Mjeku i përjashton këto diagnoza diferenciale gjatë ekzaminimeve të tij ose të saj. Për shembull, ato përfshijnë:

 • retiniti i pastër (inflamacion i retinës)
 • Episkleriti (inflamacion i shtresës së indit lidhës midis sklerës dhe konjuktivës)
 • tenonitis (formë e veçantë e inflamacionit të sklerës)
 • forma të caktuara të glaukomës (glaukoma e mbylljes së këndit, glaukoma hemorragjike)

Uveitis: Trajtim

Terapia e uveitit varet nga shkaku i inflamacionit të syrit.

Veçanërisht në rastet e rënda të uveitit, kortizoni duhet të merret në formë tabletash ose të injektohet në ose rreth syrit. Mund të përdoren gjithashtu imunosupresues të tjerë si azatioprina ose ciklosporina.

Për të parandaluar ngjitjen e irisit me thjerrëzën, mjeku përshkruan edhe pika syri që zgjerojnë bebëzën e syve (midriatikë si atropina ose skopolamina) për uveitin anterior.

Në disa raste, nevojiten masa të mëtejshme terapeutike, të tilla si operacioni ose mjekimi i mëtejshëm. Për shembull, nëse uveiti shfaqet në kontekstin e një sëmundjeje reumatizmale (si artriti reaktiv, artriti idiopatik i të miturve, etj.), ai duhet të trajtohet në mënyrë të përshtatshme - për shembull, me ilaçe reumatike si metotreksati. Nëse presioni intraokular është i ngritur, mjekët e ulin atë edhe me ilaçe ose me ndërhyrje kirurgjikale.