Shkarkimi vaginal gjatë shtatzënisë: çfarë mund të nënkuptojë

Shtatzënia: shkarkimi shpesh është shenja e parë

Rritja e sekrecioneve vaginale është shpesh treguesi i parë i shtatzënisë. Sapo veza fekondohet, ndër të tjera prodhohet më shpesh hormoni estrogjen. Rrit rrjedhjen e gjakut në mukozën vaginale, për këtë arsye lirohet më shumë lëngje jashtë. Gjëndrat e qafës së mitrës dhe të ashtuquajturat gjëndra Bartholin në pjesën e brendshme të labia minora janë gjithashtu më aktive dhe sekretojnë më shumë.

Ky shkarkim normal gjatë shtatzënisë është i hollë, i qartë në të bardhë dhe pa erë. Pjesa më e madhe përbëhet nga qeliza të deskuamuara të murit vaginal. Përveç kësaj, elektrolite, ure, acide yndyrore të lira dhe qeliza të ndryshme imune gjenden në shkarkim.

Shtatzënia: Rritja e shkarkimit si mbrojtje kundër mikrobeve

Prandaj, flora natyrale bakteriale e vaginës parandalon përhapjen e patogjenëve. Megjithatë, nëse ekuilibri ndryshon dhe mikrobet patogjene fitojnë dorën e sipërme, ndodh një infeksion. Gjatë shtatzënisë, gratë janë disi më të ndjeshme ndaj infeksioneve të tilla vaginale për shkak të ndryshimeve hormonale. Shpesh ngjyra e sekretimit ndryshon gjithashtu - për shembull, zhvillohet një rrjedhje e gjelbër ose kafe.

Shtatzëna: shkarkim për shkak të sëmundjeve

Nëse shkarkimi ndryshon konsistencën ose ngjyrën (në të verdhë-jeshile, jeshile, kafe ose gri), ka erë të pakëndshme dhe/ose shoqërohet me kruajtje ose dhimbje, duhet të shkoni urgjentisht tek mjeku. Nëse po, ka pothuajse me siguri një infeksion pas tij që duhet trajtuar. Kjo ndodh sepse disa infeksione mund të shoqërohen me komplikime të tilla si lindja e parakohshme, këputja e parakohshme e membranave dhe lindja e parakohshme, siç është vaginoza bakteriale. Kjo nuk është e pazakontë: ndodh në rreth një në pesë gra shtatzëna.

Këshilla për shkarkimin gjatë shtatzënisë

  • Përmbahuni nga përdorimi i tamponëve sepse ato mund të rrisin rrezikun e infeksionit vaginal – veçanërisht nëse tamponi nuk ndërrohet rregullisht.
  • Preferoni veshje për brekë ose jastëkë pa përmbajtje plastike.
  • Vishni brekë pambuku dhe shmangni pantallonat e ngushta.
  • Mos e teproni me higjenën intime, përndryshe do të shkatërroni florën natyrale bakteriale dhe në këtë mënyrë do të nxisni infeksionet.
  • Mos përdorni larje vaginale ose spërkatje intime për të mbrojtur fëmijën.
  • Hani probiotikë. Mjedisi i shëndetshëm vaginal mund të përfitojë prej tyre.

Kjo këshillë do t'ju ndihmojë të përballeni me sekrecionet e shtuara ndonjëherë shqetësuese gjatë shtatzënisë dhe të parandaloni infeksionet vaginale.