Vaginismus: Përshkrimi, Trajtimi, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është vaginismus? Tkurrje të ngjashme me ngërçin e muskujve vaginal dhe të legenit, për shembull gjatë marrëdhënieve seksuale. Në raste të rënda, mendimi i thjeshtë i marrëdhënies seksuale është i mjaftueshëm për të shkaktuar një ngërç të dhimbshëm vaginal.
 • Trajtimi: Dilatatorë vaginalë, terapi psiko- dhe seksuale, teknika relaksimi, stërvitje për dyshemenë e legenit, në raste të rralla mjekim.
 • Shkaqet: Frika nga dhimbja ose lëndimi gjatë marrëdhënieve seksuale, frika nga shtatzënia, përvojat traumatike (abuzimi, trauma e lindjes), problemet e partneritetit, stresi emocional, depresioni
 • Faktorët e rrezikut: Sëmundje të përgjithshme si diabeti ose presioni i lartë i gjakut, marrëdhënie të shqetësuara me seksualitetin e dikujt.
 • Simptomat: Ngërçe të dhimbshme të muskujve vaginal dhe legenit, dhimbje gjatë seksit, frikë nga dhimbja dhe lëndimi, penisi nuk mund të depërtojë ose mund të depërtojë vetëm me dhimbje, ndjenja faji
 • Diagnoza: Konsulencë e detajuar mjekësore, përjashtimi i shkaqeve fizike si infeksionet apo inflamacionet në zonën gjenitale.
 • Parandalimi: Marrëdhënie e shëndetshme me zonën tuaj intime, përballja me përvojat traumatike, dysheme e legenit të trajnuar mirë, partneritet me konflikt të ulët

Çfarë është vaginismus?

Fillimi i ngërçeve vaginale zakonisht shkakton një spirale frike dhe dhimbjeje. Për shembull, edhe pse gruaja në të vërtetë ka dëshirë për marrëdhënie seksuale, ajo është e pushtuar nga frika e dhimbjes. Kjo bën që muskujt në zonën gjenitale të tkurren edhe më shumë dhe të shkaktojnë ose intensifikojnë dhimbjen.

Tipike për vaginizmin është se nuk ka shkaqe fizike si infeksione ose inflamacione. Shkaku i spazmës qëndron në psikikë.

Vaginizmi nuk është një sëmundje, por një mosfunksionim seksual i dhimbshëm. Mosfunksionimi seksual është kur nuk jeni në gjendje të jetoni seksualitetin tuaj në mënyrë të kënaqshme. Kjo përfshin vështirësitë me orgazmën ose ereksionin, si dhe mungesën e interesit seksual. Në vaginizëm, gruaja ka një dëshirë seksuale, por penetrimi nuk është i mundur ose vetëm me dhimbje.

Format e vaginizmit

Bëhet dallimi midis dy formave të vaginizmit, ku koha në të cilën shfaqet ngërçi vaginal për herë të parë është vendimtare për dallimin. Në vaginismus primar, mosfunksionimi është i pranishëm që nga lindja; në vaginizmin sekondar, çrregullimi zhvillohet gjatë rrjedhës së jetës.

Vaginizmi sekondar: Në vaginizmin sekondar, marrëdhëniet seksuale ose depërtimi në vaginë më parë ishte i mundur pa dhimbje. Vaginismusi shkaktohet nga një ngjarje traumatike si abuzimi seksual ose trauma e lindjes.

Çfarë është GPSPS?

GPSPS është shkurtesa për Çrregullimin e Penetrimit të Dhimbjes Genito-Pelvic. Ky është një mosfunksionim seksual në të cilin simptomat e vaginismusit (ngërçet e vaginës) dhe dispareunisë (dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale) shfaqen njëkohësisht.

Si trajtohet vaginizmi?

Qëllimi i trajtimit është të zvogëlojë tkurrjen si refleks të muskujve vaginal dhe legenit dhe t'i japë gruas përsëri kontrollin mbi seksualitetin e saj. Gruaja ngadalë dhe gradualisht mëson se marrëdhënia seksuale është e mundur pa dhimbje.

Dilatatorët vaginalë

Dilatatorët vaginalë janë kunja të veçanta plastike që janë të disponueshme në madhësi të ndryshme. Këto futen në vaginë nga vetë gruaja në rritje të fuqisë. Ato bëjnë që vagina të zgjerohet dhe muskujt të mësohen me penetrimin. Kjo krijon një ndjenjë për vaginën e saj dhe gruaja përjeton se futja është e mundur pa dhimbje.

Psikoterapia dhe terapia seksuale

Në shumë raste të vaginizmit, psikoterapia shoqëruese është e dobishme, veçanërisht nëse ngjarjet traumatike si abuzimi ose problemet në marrëdhënie po shkaktojnë vaginizëm.

Në terapinë seksuale, pacienti merret intensivisht me marrëdhënien e tij me trupin e tij dhe me seksualitetin. Në mënyrë ideale, një partner seksual përfshihet në terapi.

Trajnimi i dyshemesë së legenit

Gjatë stërvitjes së dyshemesë së legenit, gruaja mëson të tensionojë dhe relaksojë në mënyrë specifike muskujt e dyshemesë së legenit. Disa ushtrime mund të përfshihen lehtësisht në rutinën e përditshme në çdo kohë.

Këshilla për jetën e përditshme

 • Tendosni muskujt e legenit në jetën e përditshme, për shembull kur prisni në semafor ose në telefon.
 • Shtrëngoni me vetëdije dyshemenë e legenit gjatë ushtrimeve fizike (për shembull kur mbani ngarkesa të rënda).
 • Shmangni sforcimet e forta gjatë lëvizjeve të zorrëve.
 • Sigurohuni që të hani një dietë të ekuilibruar të pasur me fibra dhe të pini mjaftueshëm!
 • Të qenit mbipeshë ushtron presion në dyshemenë e legenit. Mundohuni të arrini peshën tuaj normale!

Ushtrime speciale për dyshemenë e legenit

Gunga e maces (në këmbë në katër këmbë): Gjunjëzohuni në dysheme dhe mbështetuni në duar, duke e mbajtur shpinën drejt. Merrni frymë thellë dhe më pas nxirreni përmes gojës. Formoni një gungë maceje (rreth shpinës dhe tërhiqeni lart, me kokën midis krahëve). Pastaj thithni përsëri dhe drejtoni shpinën.

Ecja në kolltuk (ulur): Uluni në një kolltuk dhe lëvizni në skajin e përparmë. Qëndroni me këmbët tuaja të hapura në gjerësinë e ijeve në një kënd të drejtë. Tani shtypni thembrat tuaja fort në dysheme. Kjo aktivizon pjesën e pasme të dyshemesë së legenit. Mbajeni tensionin. Për të aktivizuar pjesën e përparme të dyshemesë së legenit, shtypni majat e gishtërinjve tuaj fort kundër dyshemesë.

Ushtrime relaksimi

Stresi emocional dhe tensioni i brendshëm ndonjëherë mund të përkeqësojnë problemet ekzistuese. Ushtrimet relaksuese ndihmojnë për të arritur një qetësi më të madhe të brendshme. Ushtrimet e frymëmarrjes ose "relaksimi progresiv i muskujve" rekomandohen veçanërisht. Pyesni mjekun tuaj për terapistët që mund t'ju udhëheqin përmes këtyre ushtrimeve.

Mjekim

Në raste të rralla, mjeku do të përdorë ilaçe për të parandaluar ngërçet e mëtejshme. Injeksionet e të ashtuquajturve "relaksues të muskujve" - ​​substanca aktive që relaksojnë muskujt - përmirësojnë simptomat, të paktën përkohësisht.

Flisni me partnerin tuaj për këtë sa më shpejt që të ndjeni dhimbje kur penisi hyn në vaginë, për shembull. Mos u përpiqni të detyroni depërtimin. Kjo krijon një rreth vicioz që vetëm sa shton shqetësimin. Përpiquni të relaksoheni dhe të shkoni te mjeku së shpejti. Ai ose ajo do t'ju ndihmojë të zbuloni shkakun e vaginizmit dhe të gjeni një terapi të përshtatshme.

Trajtimi i vaginismusit kërkon shumë durim – edhe nga partneri juaj, por në shumicën e rasteve çon në rezultate të mira!

Cilat janë shkaqet e vaginizmit?

Shkaqet

Shkaku i vaginizmit qëndron në psikikë. Shkaqet fizike të tilla si infeksionet ose inflamacionet në zonën gjenitale (si endometrioza), të cilat gjithashtu shkaktojnë dhimbje të ngjashme me ngërçet, zakonisht nuk janë të pranishme. Ngërçi në të tretën e poshtme të vaginës është një refleks i fortë mbrojtës i pavetëdijshëm i gruas, i shkaktuar nga frika e dhimbjes ose lëndimit.

Shkaqet e mundshme janë

 • Gratë e prekura besojnë se vagina është shumë e ngushtë (p.sh. për penisin e partnerit të tyre seksual) dhe kanë frikë nga dhimbja gjatë penetrimit.
 • Frika nga lëndimi i zonës gjenitale, për shembull nga penisi i partnerit
 • Frika nga shtatzënia
 • Refuzimi i partnerit seksual
 • Problemet e partneritetit
 • Përvoja traumatike si abuzimi seksual, trauma e lindjes ose ekzaminimet e dhimbshme gjinekologjike
 • Stresi emocional, depresioni

Simptomat

Simptomat e vaginizmit ndryshojnë nga gruaja në grua. Në format më të buta, ngërçet ndodhin vetëm në situata të caktuara, si për shembull nën stres. Me “vaginizëm total”, vagina ngërçen gjithmonë sapo preket. Për gratë e prekura, si marrëdhëniet seksuale ashtu edhe vendosja e tamponëve janë të pamundura. Probleme të mëdha mund të shkaktojnë edhe ekzaminimet gjinekologjike me spekulum.

simptomat:

 • Ngërçe të dhimbshme të dyshemesë së legenit dhe muskujve vaginalë.
 • Ngërçet nuk mund të kontrollohen vullnetarisht.
 • Futja e penisit, gishtave, një dildo ose një tamponi nuk është e mundur ose e mundur vetëm me dhimbje të forta.
 • Shmangia e aktivitetit seksual.
 • Shmangia ose frika nga një ekzaminim nga një gjinekolog.
 • Në disa raste, mendimi i thjeshtë i penetrimit mund të shkaktojë një ngërç vaginal.

Nëse keni probleme seksuale, kontaktoni gjinekologun tuaj të besuar. Ata do të punojnë me ju për të gjetur shkakun e problemit dhe për të filluar trajtimin e duhur. Trajtimi është zakonisht shumë i suksesshëm, veçanërisht për vaginismus!

Faktorët e rrezikut

Studimet tregojnë se çrregullimet seksuale në përgjithësi lidhen me faktorë rreziku si diabeti, presioni i lartë i gjakut, çrregullimet lipometabolike dhe depresioni. Vajzat dhe gratë që e shohin seksualitetin si diçka të turpshme ose që janë rritur në një familje ku tema ishte tabu janë gjithashtu më të ndjeshme ndaj vaginizmit.

Ekzaminimi dhe diagnostikimi

Pika e parë e kontaktit nëse dyshohet për vaginizëm është gjinekologu. Në një konsultë fillestare të detajuar (anamnezë), mjeku do të pyesë për problemet ekzistuese. Ai ose ajo do të bëjë gjithashtu pyetje rreth sëmundjeve të mëparshme dhe historisë seksuale, për shembull nëse ka pasur përvoja abuzimi ose probleme në partneritet. Është gjithashtu e rëndësishme që mjeku të dijë nëse pacienti përjeton ngërçe vaginale me çdo lloj penetrimi dhe sa kohë ka ekzistuar problemi. Mjeku do të pyesë edhe për shtatzënitë dhe lindjet e kaluara.

Nëse është e mundur - dhe gruaja në fjalë toleron ekzaminimin - mjeku do të ekzaminojë traktin gjenital për ndryshime që shkaktojnë gjithashtu dhimbje dhe ngërçe vaginale. Këto përfshijnë infeksione vaginale, lëndime, plagë ose sëmundje të tilla si endometrioza.

Nëse një ekzaminim gjinekologjik nuk është (ende) i mundur, mjeku do ta këshillojë gruan se si të vazhdojë. Ekzaminimi bëhet vetëm kur gruaja është gati për të.

Për t'u përgatitur për ekzaminimin, ju ndihmon të njiheni paraprakisht me zonën tuaj intime. Kjo mund të bëhet, për shembull, duke parë vaginën përpara një pasqyre ose duke e prekur lehtë atë me gishta. Nëse kjo mund të bëhet pa dhimbje, gruaja fillon ushtrimet e futjes: Në kushte të relaksuara, ajo përpiqet të fusë gishtat e saj ose të ashtuquajturit zgjerues vaginal në vaginë. Këto janë shufra speciale që janë në dispozicion në madhësi të ndryshme. Pacientja mëson se mund të ndiejë ende siklet, por jo dhimbje dhe se ndjenjat negative do të qetësohen me kalimin e kohës.

Parandalim

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Nëse nuk trajtohet, vaginizmi rrallë zhduket vetë. Nëse gruaja merr trajtim, prognoza është shumë e favorshme, edhe nëse vaginizmi ka shumë vite që ekziston. Shkalla e suksesit është rreth 90 për qind.

Informacion mbi autorin dhe burimin

Ky tekst përputhet me kërkesat e literaturës mjekësore, udhëzimeve mjekësore dhe studimeve aktuale dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë.