Pro | Vaksinimi i gripit

pro

La grip vaksinimi rekomandohet veçanërisht për njerëzit që janë të ekspozuar ndaj një rreziku të rritur të ndërlikimeve në rast të një infeksioni me grip. Këto përfshijnë njerëz të moshuar dhe të sëmurë, fëmijë dhe persona me imunitet. Grip zakonisht zgjat për një periudhë të gjatë kohore dhe mund të ketë pasoja të rënda si p.sh. pneumoni.

Prandaj, efektet anësore që ndodhin gjatë grip vaksinimi është i padëmshëm në krahasim me atë që mund të ndodhë gjatë një infeksioni. Personeli mjekësor, pra personat që vijnë në kontakt me shumë njerëz të sëmurë, gjithashtu duhet të vaksinohen. Përndryshe ata mund të bëhen shpejt shpërndarës të grip viruset. Kushdo që, si një qytetar i shëndetshëm, gjithashtu dëshiron të shmangë shqetësimin e një infeksioni të gripit duhet gjithashtu të vaksinohet.

Kontakt

Si kundër-argumente për një ndikim vaksinimi, efektet anësore të vaksinimit zakonisht përmenden së pari. Këto mund të përbëhen nga një reaksion inflamator lokal me ënjtje, skuqje, mbinxehje dhe dhimbje në vendin e injeksionit. Përveç kësaj, një ndjenjë e sëmundjes me dobësi dhe ethe mund të ndodhë për disa ditë. Shumë njerëz të shëndetshëm gjithashtu konsiderojnë që probabiliteti i sëmundjes me grip pa vaksinim është relativisht i ulët dhe për këtë arsye dëshirojnë t'i shpëtojnë vetes mundësinë e shkuarjes tek mjeku.

Ekziston një kundërindikacion i qartë për vaksinimi i gripit në rast të alergjisë ndaj përbërësve të caktuar të vaksinimit. Rreziqet e a vaksinimi i gripit zakonisht janë shumë të ulta. Si rregull, ka një maksimum të efekteve anësore të lehta, të cilat shkaktohen nga mbrojtja imune e trupit kundër vaksinës.

Këto përfshijnë, për shembull, një ndjenjë të lehtë të sëmundjes me lodhje, rraskapitje dhe ethe. Kjo mund të zgjasë për dy deri në tre ditë. Sidoqoftë, në çdo rast, këto simptoma nuk janë vetë gripi.

Në shumicën e rasteve, njeriu është imun ndaj vaksinimi i gripit. Reaksionet inflamatore lokale mund të zhvillohen edhe në vetë vendin e injektimit. Këto bëhen të dukshme nga një njollë e kuqe në vendin e injeksionit, si dhe dhimbje, ënjtje dhe mbinxehje.

La dhimbje madje mund të ndikojë në të gjithë muskulin në të cilin injektohet vaksina për dy deri në tre ditë. Efektet anësore të rënda të padëshirueshme janë të rralla. Këto janë zakonisht për shkak të një alergjie ndaj proteinave të vezëve të pulës ose një përbërësi tjetër të vaksinës së gripit të panjohur për personin e vaksinuar. Një të tillë reaksion alergjik mund të jetë shumë i ngjashëm me reaksionin inflamator lokal dhe mund të shkaktojë shqetësime vetëm në vendin e injektimit. Në rastin më të keq, një alergjik goditje me shok qarkullues të rrezikshëm për jetën dhe gulçim mund të ndodhë.