Valeriana: Efektet dhe efektet anësore

Çfarë efekti ka valeriana?

Fuqia shëruese e bimës është kryesisht në vajin eterik të rizomës dhe rrënjëve. Ai përbëhet nga një sërë komponentësh efektivë. Përbërësi kryesor i vajit të valerianës është acetati i lindur.

Përbërës të tjerë përfshijnë:

 • β-kariofileni
 • Valeranone
 • Valerenali
 • Bornyl isovalerate
 • Acidi valerinik

Dihet nga studimet klinike se përbërësit ndërveprojnë me disa vende lidhëse të një substance të dërguar (receptorët GABA) në qelizat nervore. Kjo çon në një efekt relaksues dhe zbutës. Megjithatë, nuk është vërtetuar shkencërisht nëse efekti i valerianës vjen nga një përbërës i vetëm apo nëse disa përbërës kontribuojnë në efektivitetin e tij.

Përveç vajit esencial, valeriana përmban 0.5 deri në 2 për qind valepotriate (në varësi të specieve). Ata kanë një efekt antispazmatik dhe i japin bimës erën e saj karakteristike.

Për çfarë përdoret valeriana?

Valeriana e zakonshme (Valeriana officinalis) përdoret nga brenda për tensionin e lehtë nervor dhe çrregullimet e gjumit. Efektiviteti i tij për këto aplikacione njihet nga ana mjekësore.

Bima medicinale arrin një efekt relaksues të muskujve në banjot e plota.

Shpesh lind pyetja nëse valeriana ndihmon kundër demencës. Është e qartë se gjumi i shqetësuar për një kohë të gjatë do të thotë që sistemi i vetë trurit të hedhjes së mbeturinave nuk funksionon siç duhet. Kjo favorizon sëmundjen e Alzheimerit. Meqenëse qetësuesi bimor lehtëson rënien në gjumë dhe gjumin gjatë natës, ai ka një ndikim indirekt.

Ekzistojnë gjithashtu indikacione nga studime individuale për të cilat valeriana është e dobishme

 • ndezjet e nxehta gjatë menopauzës
 • dhimbje për shkak të sindromës premenstruale (PMS)
 • Sindromi i shqetësuar këmbët

Si përdoret valeriana?

Ju ose mund të përdorni sanëz si një ilaç shtëpiak dhe të përgatisni vetë çajin e sanëzit dhe banjot e plota me sanëz. Ose mund t'i drejtoheni përgatitjeve të gatshme të bazuara në bimën medicinale.

Valeriana si një ilaç shtëpiak

Për të përgatitur çajin e valerianës, hidhni 150 mililitra ujë të vluar mbi një lugë çaji rrënjë të grimcuar sanëz (3 deri në 5 gramë).

Lëreni infuzionin të mbulohet për 10 deri në 15 minuta dhe më pas kullojeni. Pini një filxhan çaj valeriane të sapopërgatitur dy deri në tre herë në ditë dhe para gjumit.

Kur funksionon valeriana? Kini pak durim: valeriana e shfaq efektin e saj të plotë vetëm pas rreth 5 deri në 14 ditë.

Rekomandohet një dozë totale ditore më e ulët kur përdorni çaj sanëz te fëmijët dhe adoleshentët deri në 15 vjeç:

 • katër deri në nëntë vjet: 1 – 3 gram
 • 10 deri në 15 vjeç: 2 – 3 gram

Për nervozizmin, tensionin dhe pagjumësinë, të rriturit mund të përgatisin edhe një banjë të plotë me valerian. Për këtë qëllim hidhni dy litra ujë të nxehtë mbi 100 gramë rizomë sanëz. Më pas hidheni këtë infuzion në ujin e banjës (rreth 34 deri në 37 gradë).

Për një efekt relaksues të muskujve, duhet të laheni për 10 deri në 20 minuta.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Preparate të gatshme me sanëz

Rizoma pluhur e valerianës përdoret për të bërë tableta dhe tableta valeriane. Ekstraktet më të koncentruara ofrohen në formë të lëngshme si pika ose lëngje valeriane dhe në formë të thatë si tableta, dragee dhe çajra të tretshëm të çastit. Ka edhe spërkatje valeriane.

Për llojin e aplikimit dhe dozën e saktë, ju lutemi referojuni gjithmonë fletës së paketimit të preparatit përkatës ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj. Kjo do t'ju tregojë gjithashtu më shumë për dozën maksimale përkatëse.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë valeriana?

Ndonjëherë ndodhin efekte të lehta anësore të valerianës, të tilla si shqetësime gastrointestinale, dhimbje koke, marramendje ose kruajtje. Shumë rrallë ndodhin edhe rrahje të zemrës. Në sasi të mëdha, valeriana dëmton mëlçinë.

Gjithashtu, nëse merrni shumë sanëz, mund të keni diarre, nauze dhe të vjella. Megjithatë, një mbidozë e valerianës nuk është fatale.

Nuk ka ende asnjë provë shkencore për përdorimin afatgjatë, prandaj është mjaft i dekurajuar.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni valerian

 • Kur përdorni valerian, ndiqni dozën e rekomanduar nga mjeku, farmacisti ose fletëpalosja e paketimit.
 • Ju nuk duhet ta përdorni këtë bimë mjekësore nëse keni një alergji të njohur ndaj valerianës.
 • Për shkak të mungesës së studimeve shkencore, gratë shtatzëna, nënat me gji dhe fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç nuk duhet të marrin preparate valeriane ose të konsultohen paraprakisht me mjekun.
 • Pikat dhe tinkturat e valerianës shpesh përmbajnë alkool. Prandaj, ato nuk janë të përshtatshme për të miturit, gratë shtatzëna dhe alkoolistët e thatë - këtu janë më të këshillueshme përgatitjet pa alkool.
 • Mos merrni valerian së bashku me alkoolin.
 • Nuk dihen ndërveprime midis valerianës dhe pilulës kontraceptive.