Acidi Valproik: Efekti, Efektet anësore

Si funksionon acidi valproik

Acidi valproik ndërhyn në ngjarjet neuronale në pika të ndryshme të metabolizmit të trurit. Ai bllokon kanalet e natriumit të varur nga tensioni dhe kanalet e kalciumit të tipit T. Për më tepër, rrit përqendrimin e acidit gama-aminobutirik të lajmëtarit nervor (GABA) duke frenuar enzimat e tij degraduese.

Acidi glutamik, për shembull, është një neurotransmetues ngacmues, ndërsa GABA është një neurotransmetues frenues në tru.

Ilaçet antiepileptike si acidi valproik frenojnë efektet e neurotransmetuesve ngacmues nga njëra anë dhe në të njëjtën kohë rrisin efektin e neurotransmetuesit frenues GABA. Kjo mënyrë zbutëse e veprimit të acidit valproik shpjegon gjithashtu pse ai mund të zbusë episodet maniake te pacientët me çrregullim bipolar.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Përbërësi aktiv zbërthehet në mëlçi për të formuar shumë metabolitë të ndryshëm, disa prej të cilëve mund të jenë gjithashtu efektivë kundër krizave. Metabolitët ekskretohen kryesisht në urinë. Rreth shtatë deri në 15 orë pas gëlltitjes, përqendrimi i përbërësit aktiv në gjak është përgjysmuar përsëri.

Kur përdoret acidi valproik?

Acidi valproik përdoret për të trajtuar shumë forma të epilepsisë. Këto përfshijnë, për shembull:

  • Krizat e përgjithësuara në formën e krizave toniko-klonike (kriza e madhe me humbje të vetëdijes, rënie, ngërçe dhe dridhje të grupeve të muskujve)
  • Konvulsione fokale të tipit kompleks me ndërgjegje të shqetësuar

Në mënyrë të ngjashme, acidi valproik mund të përdoret me agjentë të tjerë në forma të tjera të epilepsisë.

Indikacione të tjera përfshijnë profilaksinë e migrenës dhe, në disa vende, përdorimin për sulme paniku.

Acidi valproik zakonisht përdoret për periudha më të gjata kohore.

Si përdoret acidi valproik

Acidi valproik dhe kripa e tij e natriumit ose e kalciumit më e tretshme në ujë (shpesh e quajtur vetëm valproat) janë në dispozicion si tableta, tableta me çlirim të zgjatur (tableta me çlirim të qëndrueshëm), tableta të veshura me zorrë dhe solucione orale dhe injeksione.

Dozat e zakonshme tek të rriturit janë 1000 deri në 1800 miligramë acid valproik (që korrespondon me afërsisht 1200 deri në 2100 miligram valproat natriumi). Doza totale ditore duhet të ndahet në dy deri në katër doza individuale në konsultim me mjekun, në varësi të tolerancës individuale. Përbërësi aktiv duhet të merret i agjëruar me një gotë ujë rreth një orë para ngrënies.

Cilat janë efektet anësore të acidit valproik?

Nëse shfaqen simptoma të tilla, terapia me acid valproik ndërpritet ose doza reduktohet në konsultim me mjekun.

Me rëndësi të veçantë janë dëmtimet e herëpashershme të mëlçisë që ndodhin tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël që marrin terapi me acid valproik. Këto ndodhin në një mënyrë të varur nga doza dhe duhet të trajtohen shpejt. Për këtë arsye, në këtë grupmoshë monitorohen rregullisht parametrat e koagulimit dhe funksioni i mëlçisë.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni acid valproik?

contraindications

Acidi valproik nuk duhet të përdoret në:

  • Sëmundja e mëlçisë në historinë e vet ose në anëtarët e familjes
  • Çrregullimet e koagulimit të gjakut
  • Porfiria (sëmundje e rrallë metabolike)
  • Diabeti mellitus i varur nga insulina
  • Çrregullime të ciklit të uresë
  • Gratë në moshë të lindjes që nuk plotësojnë kushtet e programit të parandalimit të shtatzënisë
  • Mutacion në enzimën mitokondriale polimerazë gama (POLG)

Ndërveprimet

Përpara se të përdorni një medikament të ri (madje edhe një ilaç pa recetë), duhet t'i tregoni mjekut ose farmacistit tuaj se jeni duke marrë acid valproik.

Në të kundërt, acidi valproik mund të ndikojë gjithashtu në efektin e agjentëve të tjerë. Për shembull, rrit pjesërisht efektin e barnave të tjera antiepileptike, prandaj trajtimi i kombinuar duhet të kryhet nga një mjek me përvojë. Po kështu, acidi valproik mund të rrisë efektin e antikoagulantëve dhe rrjedhimisht tendencën për gjakderdhje.

Kufizimi i moshës

Ilaçet që përmbajnë substancën aktive acid valproik mund të përdoren për trajtimin e fëmijëve të moshës tre muajsh e lart (ose nën në raste të jashtëzakonshme).

Shtatzënia dhe laktacioni

Meqenëse acidi valproik është i dëmshëm për fertilitetin, gratë shtatzëna nuk duhet të trajtohen me acid valproik. Ilaçi është kundërindikuar në shtatzëni.

Si të merrni ilaçe me acid valproik

Në Gjermani, Austri dhe Zvicër, acidi valproik është i disponueshëm me recetë në çdo formë doze dhe dozimi, d.m.th., ai është i disponueshëm në farmaci vetëm pasi të jetë paraqitur receta e mjekut.

Nga kur njihet acidi valproik?

Acidi valproik u prodhua për herë të parë nga kimisti Beverly Burton në 1881. Meqenëse acidi është shumë i përshtatshëm për tretjen e substancave të patretshme në ujë, ai ishte i popullarizuar në kimi.

Acidi valproik u miratua në Francë si një trajtim për epilepsinë që në vitin 1967. Meqenëse përbërësi aktiv nuk mbrohet më me patentë, shumë kompani farmaceutike kanë sjellë në treg preparate me përbërësin aktiv acid valproik.