Valsartan: Efekti, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon Valsartan

Valsartan bllokon receptorët (vendet e kyçjes) të hormonit angiotensin-II - më saktë, receptorët AT-1, që do të thotë se hormoni nuk mund të ushtrojë më efektin e tij. Kjo parandalon rritjen e presionit të gjakut dhe kështu lehtëson zemrën dhe veshkat.

Bilanci i kripës dhe ujit në trupin e njeriut rregullohet nga sistemi hormonal RAA (sistemi renin-angiotension-aldosterone). Në të njëjtën kohë, presioni i gjakut rregullohet gjithashtu nëpërmjet RAAS.

Angiotensin II është një nga hormonet në këtë sistem. Kur lidhet me receptorët e tij në brendësi të enëve të gjakut, enët ngushtohen - presioni i gjakut rritet. Në veshka ka edhe receptorë të angiotenzinës II. Këtu, hormoni siguron që më pak kripë të lëshohet në urinë, që do të thotë se më shumë kripë dhe rrjedhimisht ujë mbeten në trup. Kjo gjithashtu rrit presionin e gjakut.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Në trup, rreth një e pesta e sasisë së përbërësit aktiv metabolizohet në produkte joaktive të degradimit, pjesa tjetër ekskretohet e pandryshuar. Ekskretimi bëhet kryesisht nëpërmjet tëmthit në jashtëqitje. Përafërsisht gjashtë orë pas gëlltitjes, gjysma e sasisë së administruar është ekskretuar.

Kur përdoret valsartan?

Valsartan është miratuar për trajtimin e:

  • tension të lartë
  • sulmi i fundit në zemër
  • dështimi i zemrës (dështimi i zemrës)

Si përdoret Valsartan

Forma më e zakonshme e valsartanit është tableta nga goja. Për pacientët që kanë vështirësi në gëlltitje ose ushqehen me tuba, ofrohen zgjidhje orale.

Doza varet kryesisht nga zona e aplikimit dhe zakonisht është midis 80 dhe 160 miligramë një herë në ditë. Doza maksimale është 320 miligramë. Ndonjëherë kjo dozë ditore ndahet gjithashtu në dy doza (mëngjes dhe mbrëmje).

Cilat janë efektet anësore të valsartanit?

Në provat klinike të kontrolluara, valsartani nuk shkaktoi efekte anësore më shpesh sesa placebo pa ilaçe. Një në njëqind deri në një mijë njerëz të trajtuar përjetuan marramendje, lodhje, kollë dhe dhimbje barku si efektet anësore më të zakonshme.

Disfunksioni erektil i shkaktuar shpesh nga medikamentet për presionin e gjakut në përgjithësi nuk ndodh me valsartan. Ndonjëherë sartanët si losartan dhe valsartan madje mund të kenë një efekt pozitiv në impotencën (disfunksionin erektil).

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr valsartan?

contraindications

Valsartan nuk duhet të merret në rastet e mëposhtme:

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të barit
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë
  • kolestaza (stazë biliare)
  • përdorimi i njëkohshëm i aliskirenit (ilaçe për presionin e gjakut) në pacientët me diabet ose me mosfunksionim kronik të veshkave
  • tremujori i dytë dhe i tretë i shtatzënisë

Ndërveprimet

Përdorimi shtesë i barnave të tjera që ndikojnë në RAAS ose presionin e gjakut duhet të monitorohet nga afër nga mjeku, veçanërisht në fillim, në mënyrë që presioni i gjakut të mos bjerë shumë.

Në kombinim me preparatet që mund të rrisin nivelin e kaliumit në trup, duhet të monitorohet niveli i kaliumit. Preparate të tilla përfshijnë diuretikët që kursejnë kaliumin dhe suplementet e kaliumit. Kripa e tryezës me pak natrium është gjithashtu një prej tyre.

Kufizimi i moshës

Valsartan është miratuar për trajtim te fëmijët e moshës gjashtë vjeç e lart.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Meqenëse valsartani mund të dëmtojë fëmijën e palindur, ilaçi antihipertensiv nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë – veçanërisht në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Nuk ka asnjë informacion mbi përdorimin e valsartanit gjatë ushqyerjes me gji. Prandaj, nënat që ushqehen me gji nuk duhet të marrin substancën aktive.

Si të merrni ilaçe me valsartan

Barnat që përmbajnë valsartan janë subjekt i recetës në Gjermani, Austri dhe Zvicër.

Sa kohë ka qenë i njohur valsartan?

Sartani i parë – losartan – u lançua në treg në SHBA në vitin 1995. Më vonë u zhvilluan përbërës të tjerë aktivë, të cilët veç të tjerash shfrytëzohen më mirë në organizëm dhe kanë një efekt më të gjatë.

Skandali i Valsartanit

Në vitin 2018, shumë gjenerikë të prodhuar në Kinë me përbërësin aktiv valsartan duhej të tërhiqeshin nga tregu sepse kufijtë e miratuar të substancës kancerogjene N-nitrosodimetilamine ishin tejkaluar në tufa individuale. Ndotja ka shumë të ngjarë të rezultojë nga një ndryshim në procesin e prodhimit në kompaninë prodhuese.

Farmaceutikët në të cilat valsartani i përmbajtur ishte prodhuar në Evropë nuk u prekën.