Vancomycin: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon vankomicina

Vankomicina është një substancë aktive nga grupi i antibiotikëve glikopeptid. Ka një efekt baktericid kundër patogjenëve gram-pozitiv dhe përdoret kur antibiotikët e tjerë nuk janë mjaftueshëm efektivë.

Sistemi imunitar i njeriut përdor mekanizma të ndryshëm për të mbrojtur trupin nga implantimi dhe përhapja e patogjenëve. Si rregull, njerëzit as që e vërejnë kur sistemi i tyre imunitar është aktiv, ose ata përjetojnë vetëm simptoma të lehta si rezultat i infeksionit me një patogjen.

Ndonjëherë, megjithatë, mbrojtja e trupit nuk është menjëherë në gjendje të luftojë me sukses një patogjen. Më pas, simptomat bëhen më të rënda. Nëse trupi nuk mund të përballojë më patogjenët, mjekimi mund të mbështesë përgjigjen imune.

Këto barna përfshijnë antibiotikun vankomicin. Ai ndërhyn në strukturën e murit qelizor të baktereve patogjene, duke shkaktuar vdekjen e tyre. Kjo do të thotë se sistemi imunitar duhet të merret vetëm me nxjerrjen e baktereve dhe simptomat e sëmundjes zakonisht përmirësohen shpejt.

Vankomicina është efektive vetëm kundër një lloji të caktuar bakteresh (të ashtuquajturat baktere "gram-pozitive"). Prandaj, mjeku duhet të përcaktojë paraprakisht se cili lloj bakteri duhet të luftohet.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Megjithatë, nëse antibiotiku do të jetë efektiv në indet e trupit, ai duhet të futet drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut. Pas shpërndarjes, vankomicina ekskretohet e pandryshuar në urinë. Zakonisht, gjysma e substancës aktive është larguar nga trupi pas katër deri në gjashtë orë. Megjithatë, nëse funksioni i veshkave është i dëmtuar, kjo kohë mund të rritet deri në 7.5 ditë.

Kur përdoret vankomicina?

Vancomycin administrohet me infuzion në rastet e mëposhtme:

  • sëmundje të rënda bakteriale të tilla si inflamacioni i meningjeve (meningjiti), rreshtimi i brendshëm i zemrës, kockat dhe nyjet ose lëkura dhe indet e buta

Në rastet e mëposhtme, vankomicina administrohet nga goja, pra nga goja:

  • infeksion i rëndë i Clostridium difficile (CDI)

Bakteri Clostridium difficile mund të shkaktojë diarre, e cila mund të jetë fatale në raste të rënda.

Si përdoret vankomicina

Në varësi të pamjes klinike, vankomicina ose gëlltitet në formën e një solucioni ose kapsule (për inflamacion në zorrë) ose administrohet drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut në formën e një infuzioni (për inflamacion në indet e trupit).

Kur merret nga goja, doza është midis 500 miligram dhe dy gram në ditë, e cila duhet të ndahet në tre deri në katër doza individuale. Kohëzgjatja e trajtimit duhet të jetë rreth shtatë deri në dhjetë ditë dhe përcaktohet nga mjeku në varësi të ashpërsisë së sëmundjes.

Pacientët me mosfunksionim të veshkave, fëmijët, adoleshentët dhe pacientët e moshuar marrin një dozë të reduktuar.

Cilat janë efektet anësore të vankomicinës?

Herë pas here, d.m.th., në një deri në dhjetë për qind të atyre që trajtohen, vankomicina shkakton efekte anësore në formën e ankesave gastrointestinale ose reaksioneve alergjike (sindroma e qafës së kuqe).

Rrallë, d.m.th. në një në njëqind pacientë, ndodhin ndryshime në numërimin e gjakut, të përziera, të dridhura dhe dhimbje në muskujt e shpatullës ose të shpinës.

Shumë rrallë, marrja e antibiotikut mund të ketë një efekt të dëmshëm në veshin e brendshëm (efekt ototoksik) ose në veshka (efekt nefrotoksik).

Çfarë duhet pasur parasysh gjatë marrjes së vankomicinës?

contraindications

Vankomicina nuk duhet të përdoret në rastet e mëposhtme

  • mbindjeshmëria e njohur ndaj substancës aktive ose ndonjërit prej përbërësve të tjerë të ilaçit

Kujdes i veçantë kërkohet në rast të mosfunksionimit të veshkave ose dëmtimit të dëgjimit.

Ndërveprimet

Administrimi i njëkohshëm i barnave që mund të kenë një efekt të dëmshëm në veshin e brendshëm ose në veshkat duhet të shmanget sa më shumë që të jetë e mundur. Rreziku i efekteve të tilla anësore varet nga doza dhe është veçanërisht i lartë në rastin e funksionit të dëmtuar të veshkave (ekskretimi shumë i vonuar i vankomicinës).

Vankomicina mund të rrisë efektin e relaksuesve të muskujve.

Aftësia për të drejtuar automjete dhe për të përdorur makineri

Vankomicina praktikisht nuk ka asnjë ndikim në aftësinë për të reaguar. Prandaj, mund të merrni pjesë aktive në trafik dhe të përdorni makineri të rënda pas përdorimit të antibiotikut.

Kufizimet e moshës

Ilaçet që përmbajnë vankomicinë mund të përdoren gjithashtu tek foshnjat në rast të sëmundjeve të rënda bakteriale.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Antibiotiku mund të arrijë tek fëmija i palindur nëpërmjet placentës. Deri më sot, ka shumë pak përvojë për përdorimin e tij gjatë shtatzënisë, prandaj këshillohet përdorimi i alternativave më të provuara në rast të një sëmundjeje bakteriale.

Gjatë ushqyerjes me gji, përbërësi aktiv arrin tek fëmija përmes qumështit të gjirit. Prandaj, ekspertët rekomandojnë përdorimin e antibiotikëve të tjerë nëse është e mundur.

Megjithatë, nëse nuk është i mundur trajtim tjetër, vankomicina mund të përdoret gjithashtu gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji pas një vlerësimi individual të rrezikut-përfitimit nga një mjek.

Si të merrni ilaçe me vankomicinë

Ilaçet Vancomycin disponohen vetëm me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër.

Sa kohë ka qenë e njohur vankomicina?