Venat: Struktura dhe funksioni

Rruga për në zemër

Një pikë e rëndësishme grumbullimi për gjakun nga zgavra e barkut është vena portale, një venë që sjell gjak të varfër me oksigjen, por të pasur me lëndë ushqyese nga organet e barkut në mëlçi - organi metabolik qendror.

Megjithatë, jo të gjitha venat mbajnë gjak "të përdorur", d.m.th., gjak të varfër me oksigjen. Përjashtim bëjnë katër venat pulmonare, të cilat e sjellin gjakun e oksigjenuar në mushkëri përsëri në zemër (në atriumin e majtë).

Struktura e venave

Venat kanë afërsisht të njëjtin perimetër si arteriet, por një mur më të hollë (sepse ka më pak presion në to) dhe për rrjedhojë një lumen më të madh. Ndryshe nga arteriet, ato kanë vetëm një shtresë të hollë muskulore në shtresën e murit të mesëm (media ose tunica media). Një tjetër ndryshim nga arteriet: Shumë vena kanë valvula të ndërtuara në to (shih më poshtë).

Venat sipërfaqësore dhe të thella

Venat e thella shtrihen në shtresat më të thella të indeve të trupit, kryesisht të rrethuara nga muskuj. Ato përmbajnë pjesën më të madhe të vëllimit të gjakut të sistemit venoz (rreth 90 përqind) dhe transportojnë gjakun nga muskujt përsëri në zemër. Venat sipërfaqësore dhe të thella janë në kontakt me njëra-tjetrën përmes venave lidhëse.

Venat ruajnë shumë gjak

Transporti i penguar i gjakut

Presioni i ulët i brendshëm në enët venoze dhe rrjedha e ngadaltë e gjakut e bëjnë të vështirë transportimin e gjakut në zemër. Veçanërisht kur qëndron në këmbë, gjaku venoz duhet të transportohet lart nga poshtë kundër forcës së gravitetit. Për ta bërë këtë, ajo ka nevojë për mbështetje.

Valvulat venoze

Pompë muskulore

Përveç sistemit të valvulave, muskujt skeletorë rreth venave mbështesin punën e tyre - por vetëm kur ne lëvizim. Kur qëndrojmë ulur ose qëndrojmë për një kohë të gjatë, pompa e muskujve në këmbë nuk është pothuajse aktive. Pastaj këmbët mund të fryhen dhe të ndjehen të rënda.

Trajnimi i venave