Ishujt e Langerhans: Vendndodhja dhe funksioni

Cilat janë ishujt e Langerhans?

Ishujt e Langerhans (ishujt Langerhans, qelizat Langerhans, qelizat e ishujve) përbëhen nga rreth 2000 deri në 3000 qeliza gjëndrore të rrethuara nga kapilarë të shumtë gjaku dhe kanë një diametër prej vetëm 75 deri në 500 mikrometra. Ato shpërndahen në mënyrë të parregullt në të gjithë pankreasin, por gjenden të grumbulluara në rajonin e bishtit të organit. Ishujt e Langerhans përbëjnë vetëm rreth një deri në tre përqind të masës totale të pankreasit.

Cili është funksioni i ishujve Langerhans?

Ishujt e Langerhans prodhojnë hormone. Në varësi të hormonit të përfshirë, ekzistojnë katër lloje të ndryshme të qelizave ishullore:

Qelizat A lëshojnë hormonin glukagon kur përqendrimi i glukozës në gjak bie (hipoglikemia). Kjo ndodh sepse glukagoni stimulon formimin e glukozës në qeliza dhe lirimin e saj në gjak, duke bërë që niveli i glukozës në gjak të rritet përsëri. Nivelet e larta të glukozës në gjak, nga ana tjetër, pengojnë qelizat A. Ky lloj qelize përbën rreth 15 për qind të qelizave që prodhojnë hormone në pankreas.

Qelizat B (qelizat beta) prodhojnë insulinë, e cila përdoret për të rritur marrjen e glukozës në qeliza dhe për të ulur kështu nivelin e glukozës në gjak. Ato përbëjnë rreth 80 për qind të të gjitha qelizave në ishujt e Langerhans.

Qelizat PP prodhojnë polipeptidin pankreatik. Ai pengon çlirimin e sekrecioneve të tretjes nga pankreasi dhe përcjell një ndjenjë ngopjeje. Qelizat PP përbëjnë më pak se dy përqind të qelizave të ishujve.

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë ishujt e Langerhans?

Nëse qelizat B që prodhojnë insulinë funksionojnë në mënyrë joadekuate ose madje janë shkatërruar nga sistemi imunitar, rezulton diabeti i tipit 1 (diabeti i varur nga insulina). Ndodh kryesisht tek fëmijët dhe adoleshentët.

Në diabetin e tipit 2, qelizat e trupit reagojnë në mënyrë të pamjaftueshme ose aspak ndaj insulinës së çliruar.

Tumoret beninje dhe malinje të ishujve të Langerhans mund të ndikojnë në prodhimin e hormoneve.