Faseta për dhëmbë: aplikimi, të mirat dhe të këqijat

Çfarë janë fasetat?

Fasetat dentare janë fasetat që përdoren zakonisht në regjionin e përparmë. Dentisti i ngjit ato në dhëmbin e dëmtuar duke përdorur të ashtuquajturën teknikë ngjitëse, një teknikë e veçantë e lidhjes.

Sot, qeramika e qelqit ose qeramika e feldspatit, të cilat janë mjaft të ngjashme në fortësi me smaltin natyral të dhëmbëve, përdoren përgjithësisht për të bërë fasetat. Megjithatë, ka edhe fasetat e bëra nga kompoziti, një material me ngjyrë dhëmbi që përdoret edhe për mbushjet dentare.

Bëhet një dallim midis fasetave konvencionale dhe të ashtuquajturave fasetat jo-përgatitore:

  • fasetat konvencionale: kërkojnë bluarje të dhëmbëve përpara lidhjes, kushton si substancë natyrale e dhëmbëve. Për këtë, pacientit i jepet një injeksion anestezik lokal.

Fasetat: Disavantazhet

Disavantazhi më i madh i fasetave konvencionale është heqja e nevojshme e substancës së shëndetshme të dhëmbit, e cila nuk mund të rikrijohet. Kjo do të thotë se pa rimeso, dhëmbi humbet pamjen e tij natyrale dhe pacienti do të ketë gjithmonë nevojë për rimeso më pas nëse vlerëson një pamje të bukur të dhëmbit.

Fasetat jo-përgatitore janë dukshëm më të shtrenjta dhe kërkojnë një dentist veçanërisht me përvojë për shkak të prodhimit të tyre kompleks. Për shkak të trashësisë së tyre të ulët të shtresës, dhëmbët me njollë veçanërisht të errët mund të shfaqen dhe të shqetësojnë rezultatin estetik.

Meqenëse sigurimi i fasetave është zakonisht një trajtim kozmetik dhe i panevojshëm nga pikëpamja mjekësore, pacienti zakonisht i përballon vetëm shpenzimet për fasetat. Sigurimi shëndetësor ose sigurimi i aksidenteve mund të mbulojë një pjesë të tij.

Kur keni nevojë për fasetat?

  • Ngjyrosjet
  • Dëmtimi i dhëmbëve për shkak të kariesit
  • Frakturat e dhëmbëve të përparmë
  • Moszhvillimi ose degradimi i smaltit

Çfarë bëhet gjatë trajtimit me fashetë?

Dhëmbët dhe zgavra e gojës ekzaminohen me kujdes nga dentisti paraprakisht. Së pari, ai përdor instrumente speciale për të matur lëvizjet rrëshqitëse të nofullës dhe forcën e ushtruar në pjesët individuale të nofullës. Për të marrë një përshtypje të detajuar të pozicionit të dhëmbit, dentisti bën një përshtypje. Për ta bërë këtë, pacienti kafshon në një pjatë dylli, për shembull. Nga kjo përshtypje, dentisti bën një gips, pas së cilës fasetat bëhen me dorë në një laborator dentar.

Restaurimi me fasetat konvencionale qeramike

Për të ngjitur fasetat e bëra me porosi, dentisti e than sipërfaqen e dhëmbit me kujdes dhe pastron sipërfaqen ngjitëse. Më pas i bashkon fasetat në dhëmbë duke përdorur një teknikë të veçantë ngjitjeje (teknikë ngjitëse).

Përkohësisht, pra deri në përfundimin e fasetave përfundimtare, pacientit i jepen fasetat e përkohshme.

Trajtim me fasetë jo përgatitore

Trajtimi me fasetat jo-përgatitore nuk kërkon anestezi lokale ose heqje të substancës së dhëmbit. Dentisti i vendos guaskat ngjitëse të hollë si vafer në sipërfaqen e thatë të dhëmbit pas pastrimit të kujdesshëm.

Trajtim me fasetat kompozite

Cilat janë rreziqet e fasetave?

Në veçanti, kërcitja e nevojshme e dhëmbëve me fasetat konvencionale mund të çojë në komplikime. Për shembull, dhëmbi mund të bëhet veçanërisht i ndjeshëm ndaj nxehtësisë dhe të ftohtit për shkak të heqjes së smaltit dhe për këtë arsye të shkaktojë një dhimbje therëse kur ha ushqim dhe pije të nxehtë ose të ftohtë. Me fasetat jo-përgatitore (të cilat nuk kërkojnë bluarje), nuk ka rrezik për dhëmbët e ndjeshëm ndaj temperaturës.

Fasetat mund të lirohen ose të prishen në raste të rralla. Në këtë rast është i nevojshëm një trajtim i ri dentar dhe mundësisht fabrikimi i një faneeri të ri.

Në rastin e fasetave që nuk janë ngjitur dhe montuar me kujdes, bakteret mund të kolonizojnë pikat e kontaktit midis dhëmbit dhe rimesos. Kjo mund të çojë në karies dhe sëmundje të tjera dentare të lidhura me mikrobet.

Çfarë duhet të keni kujdes me fasetat?

Vizitoni dentistin tuaj për një kontroll në intervale gjashtëmujore. Dentisti do të kontrollojë përshtatjen e fasetave dhe mund të zbulojë dhe trajtojë kariesin në një fazë të hershme.

Fasetat: Qëndrueshmëri

Falë qeramikës moderne dhe lidhjeve ngjitëse shumë të qëndrueshme, fasetat qeramike janë veçanërisht të qëndrueshme. Shumë pacientë kanë veshur fashetë për më shumë se 15 vjet. Higjiena e kujdesshme orale mund të zgjasë më tej qëndrueshmërinë e fasetave me cilësi të lartë. Shmangni kafshimin e ndonjë gjëje veçanërisht të vështirë për të parandaluar dëmtimin e fasetave tuaja.