Insuficienca venoze: Simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Venat merimangë, variçe, mbajtje uji, njolla kafe dhe blu, ndryshime të lëkurës.
  • Trajtimi: Çorape kompresioni, heqja e venave me variçe
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: predispozicion trashëgues, qëndrim i zgjatur në këmbë dhe ulur, gjinia femërore, mosha më e madhe, mbipesha
  • Diagnostikimi: Ekzaminimi fizik dhe ekografik
  • Kursi dhe prognoza: Nëse trajtohet herët, përparimi i insuficiencës venoze mund të ngadalësohet. Komplikime të mundshme janë venat me variçe dhe tromboza.
  • Parandalimi: Ushtrime të rregullta, dietë të shëndetshme, gjimnastikë venash

Çfarë është dobësia venoze?

Në dobësinë e venave, që mjekësisht quhet insuficiencë venoze, funksioni i venave është pjesërisht i dëmtuar. Venat janë enët e gjakut që mbledhin gjakun e deoksigjenuar nga periferia e trupit dhe e transportojnë atë përsëri në zemër. Zemra e pompon atë në qarkullimin pulmonar. Këtu ai ri-oksigjenohet, rrjedh përsëri në zemër dhe më pas përmes arterieve në inde dhe organe.

Meqenëse venat, të cilat shtrihen poshtë zemrës, e transportojnë gjakun lart në zemër kundër forcës së gravitetit, ato kanë një strukturë të veçantë. Brenda ka të ashtuquajturat valvula venoze që, si një valvul, parandalojnë rrjedhjen e gjakut.

Venat e tilla të zgjeruara shfaqen përfundimisht në sipërfaqen e lëkurës si vena merimangash të imta si rrjetë merimangash ose - në rastin e venave më të mëdha - si venat varikoze të kaltërosh, të përdredhur, të dalë qartë. Nëse dobësia venoze vazhdon të përparojë, në disa raste ajo zhvillohet në një pasqyrë klinike: insuficiencë venoze kronike (CVI).

Venat e dobëta: simptoma

Njerëzit me dobësi venoze shpesh ankohen për këmbët e fryra, të lodhura ose të dhembshme, veçanërisht në fund të ditës. Simptomat shpesh rriten, veçanërisht në muajt e ngrohtë të verës, pasi enët e gjakut zgjerohen shtesë për shkak të nxehtësisë.

Simptomat e venave të dobëta ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së tyre. Indikacionet e mundshme të dobësisë së venave janë:

  • Shenja të vogla të venave të vogla, të kuqërremta deri në kaltërosh, të ngjashme me rrjetën e kofshës, të ashtuquajturat venat merimangë, të cilat shfaqen kryesisht në anë ose në pjesën e pasme të kofshëve
  • Venat e spikatura qartë, veçanërisht në pjesën e poshtme të këmbës, viçin ose pjesën e pasme të gjurit
  • Venat varikoze: ato zakonisht ndodhen në pjesën e poshtme të këmbës dhe në pulpë dhe dallohen lehtësisht nga venat e fryrë, të trashur dhe të përdredhur të kaltërosh.
  • Mbajtja e ujit (edema) në zonën e kyçit të këmbës ose në pjesën e poshtme të këmbës

Dobësia e venave: Trajtimi

Trajtimi i insuficiencës venoze varet kryesisht nga ashpërsia e saj. Një hap i rëndësishëm në trajtim është mbështetja e rrjedhjes së gjakut në vena. Për shembull, çorapet e kompresimit ose fashat janë të dobishme këtu. Ata ngjeshin venat, gjë që parandalon kthimin e gjakut.

Në rastet e simptomave të theksuara të insuficiencës venoze, si edema e rëndë, mjekët shpesh përshkruajnë medikamente dehidratuese. Ata trajtojnë ekzemën e lëkurës me kremra dhe pomada hidratuese, ndonjëherë edhe anti-inflamatore.

Venat merimangë zakonisht i shqetësojnë më shumë të prekurit për arsye kozmetike. Nga pikëpamja mjekësore, ato nuk kërkojnë domosdoshmërisht trajtim. Megjithatë, është e mundur që ato të sklerohen nga një mjek. Për ta bërë këtë, ai injekton një substancë kimike në enën e prekur (skleroterapi). Metoda është gjithashtu e përshtatshme për venat e vogla me variçe të venave sipërfaqësore.

Në rastin e venave me variçe më të mëdha, nga ana tjetër, shpesh është e nevojshme të hiqen pjesët e prekura të venës për arsye shëndetësore. Kjo bëhet, për shembull, si pjesë e një operacioni (zhveshja e venave) ose nga mjeku që mbyll seksionet e enëve të prekura duke përdorur valë radio ose me lazer.

Mund të lexoni më shumë rreth venave me variçe dhe si trajtohen ato këtu.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Venat e dobëta: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaku i dobësisë së venave është shpesh një predispozitë trashëgimore. Kështu, sëmundja e venave zakonisht prek disa anëtarë të një familjeje. Rreziku i dobësimit të venave rritet gjithashtu me moshën. Shumica e të prekurve i vërejnë shenjat e para rreth moshës 30 vjeçare, por më vonë.

Gratë kanë dukshëm më shumë gjasa të përjetojnë probleme me venat si venat e dobëta, venat merimangë ose venat me variçe. Një arsye për këtë është ndoshta struktura e veçantë e indit të tyre lidhor. Hormonet seksuale femërore, veçanërisht estrogjeni, gjithashtu shkaktojnë lirim të indit lidhës. Për këtë arsye, shtatzënia, gjatë së cilës nivelet e estrogjenit janë veçanërisht të larta, konsiderohet gjithashtu një faktor rreziku për venat e dobëta.

Përveç kësaj, obeziteti dhe mpiksjet e mëparshme të gjakut në vena (tromboza) rrisin rrezikun e sëmundjeve venoze. Aktivitetet që përfshijnë qëndrimin ulur ose në këmbë për periudha të gjata kohore gjithashtu nxisin probleme me venat si dobësia venoze.

Venat e dobëta: ekzaminime dhe diagnoza

Gjatë ekzaminimit fizik pasues, mjeku shikon venat në këmbët e pacientit. Ai i kushton vëmendje të veçantë nëse venat merimangë ose variçet janë të dukshme. Ënjtja e këmbëve ose ndryshimet në lëkurë i japin atij tregues të rëndësishëm të dobësisë venoze: ato tregojnë për insuficiencë venoze kronike.

Gjendja e venave mund të vlerësohet lehtësisht me ndihmën e një ekzaminimi me ultratinguj. Mjeku mund të shohë, për shembull, nëse valvulat në vena janë me defekt. Një procedurë e veçantë e quajtur sonografia Doppler e bën të dukshme rrjedhjen e gjakut brenda venës. Në këtë mënyrë, mjeku zbulon një rrjedhje gjaku të shqetësuar ose, nëse është e nevojshme, një mpiksje gjaku.

Dobësia e venave: ecuria dhe prognoza

Ecuria e insuficiencës venoze varet kryesisht nga shkalla e ashpërsisë së saj. Nëse insuficienca venoze e lehtë, fillestare trajtohet herët, zakonisht është e mundur të ndalohet ose të paktën të ngadalësohet përparimi i saj. Nëse venat me variçe ekzistojnë tashmë si rezultat i dobësisë venoze, rreziku i sëmundjeve të mëtejshme si tromboza venoze rritet.

Venat e dobëta: parandalimi

Meqenëse dobësia venoze shpesh trashëgohet, shpesh është e pamundur ta parandalosh atë në parim. Megjithatë, ka disa masa që mund të merren për të parandaluar përkeqësimin e problemeve të venave: