Fraktura vertebrale: Shkaqet dhe trajtimi

Frakturë vertebrale: Përshkrimi

Shpina përbëhet nga gjithsej shtatë rruaza cervikale, dymbëdhjetë kraharore, pesë lumbare, pesë sakrale dhe katër deri në pesë rruaza koksigeale. Së bashku me një aparat kompleks ligamentoz dhe muskulor, si dhe disqet ndërvertebrale dhe formën e tyre karakteristike të dyfishtë S, shtylla kurrizore është një sistem funksional elastik që mund të thithë ngarkesa.

Trupat vertebralë së bashku formojnë kanalin kurrizor, në të cilin palca kurrizore (pjesë e sistemit nervor qendror) kalon me të gjitha rrugët e saj. Të ashtuquajturat nerva kurrizore (sistemi nervor periferik), të cilët dalin anash midis rruazave, degëzohen nga palca kurrizore.

Nëse mbingarkohet, aparati muskulor-ligament mund të çahet dhe/ose mund të ndodhë një frakturë vertebrale. Kjo mund të dëmtojë palcën kurrizore dhe nervat kurrizore.

Një rruazë përbëhet nga një trup vertebral, procesi spinoz dhe dy procese tërthore. Për këtë arsye, frakturat vertebrale ndahen sipas lokalizimit të tyre:

 • frakturë e trupit vertebral
 • thyerje e procesit spinoz
 • Thyerje e procesit tërthor

Mjekët gjithashtu bëjnë dallimin midis tre llojeve të ndryshme të frakturave, të cilat mund të ndodhin në drejtime të ndryshme. Ky është klasifikimi sipas Magerl, i cili korrespondon me klasifikimin AO (AO = Arbeitsgeminschaft für Osteosynthesefragen):

 • Lloji A – lëndime nga kompresimi: Në këtë rast, rruaza është e ngjeshur, duke rezultuar në një mbytje ose impakt të pllakës së sipërme (kolapsi i pllakave të sipërme dhe bazë të trupit vertebral). Nëse rruaza është e ngjeshur në rajonin e përparmë, ndodh një frakturë me pykë.
 • Lloji C – lëndime rrotulluese: Ato ndodhin gjatë rrotullimit. Ligamentet gjatësore dhe shpesh disqet ndërvertebrale preken gjithashtu.

Frakturat vertebrale ndahen gjithashtu në fraktura të qëndrueshme dhe të paqëndrueshme. Kjo është e rëndësishme për vendimet e mëvonshme të trajtimit.

Frakturë e qëndrueshme vertebrale

Në një frakturë të qëndrueshme vertebrale, indet e buta si ligamentet përreth mbeten të padëmtuara. Prandaj, kanali kurrizor nuk ngushtohet, që do të thotë se nuk shfaqen simptoma neurologjike. Personi i prekur zakonisht mund të trajtohet dhe mobilizohet në një fazë të hershme.

 • Lëndimet e izoluara të diskut
 • Frakturë e izoluar e trupit vertebral pa dëmtim të diskut, fraktura me kompresion
 • Frakturë e izoluar e harkut vertebral
 • Frakturë e trupit vertebral me dëmtim të diskut ndërvertebral

Frakturë e paqëndrueshme vertebrale

Frakturat e mëposhtme vertebrale janë të paqëndrueshme:

 • Fraktura me dislokim të rruazave (zakonisht në shpinë cervikale)
 • Frakturë e imët me dëmtim të indit të diskut ndërvertebral dhe fragmente të zhvendosura në pjesën e përparme dhe të pasme
 • Frakturat e dislokimit me një kthesë prej 25 gradë ose më shumë
 • Thyerje të proceseve artikulare me procese spinoze të hapura
 • Lëndimet e harkut vertebral

Fraktura vertebrale: simptoma

Nëse një rruazë është thyer, zakonisht ndodh dhimbje e lokalizuar - pavarësisht nëse pacienti është duke pushuar, duke lëvizur ose duke kryer lëvizje që mbajnë peshë. Për shkak të dhimbjes, pacienti zakonisht merr një qëndrim lehtësues. Kjo mund të bëjë që muskujt përreth të tensionohen (tensioni i muskujve).

Nëse fraktura vertebrale shoqërohet me dëmtim nervor, mund të shkaktojë dhimbje të papritura dhe të forta (dhimbje neuropatike) si dhe djegie të dhimbshme ose thumbim (dhimbje neurogjenike). Janë të mundshme edhe shqetësime shqisore (parestezia). Përveç kësaj, lëvizshmëria mund të kufizohet në segmentin që korrespondon me nivelin e dëmtimit.

Fraktura vertebrale: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një frakturë vertebrale mund të ketë shkaqe të ndryshme. Ato mund të ndahen në dy grupe:

Fraktura traumatike vertebrale

Në përgjithësi, tranzicionet midis shtyllës kurrizore të qafës së mitrës dhe shtyllës kurrizore torakale, midis shtyllës kurrizore torakale dhe shtyllës kurrizore lumbale dhe midis shtyllës kurrizore lumbale dhe sakrumit janë veçanërisht të prirur për lëndime. Rreth gjysma e të gjitha frakturave vertebrale ndikojnë në kalimin midis shtyllës kurrizore torakale dhe shtyllës kurrizore lumbare. Situatat e mëposhtme tipike mund të çojnë në traumë në shtyllën kurrizore:

 • Lëndimet e rripit të sigurimit mund të shkaktojnë një frakturë vertebrale së bashku me lëndime në zgavrën e barkut.
 • Kur bie nga një lartësi e madhe, shpesh ndodh një frakturë e kockës së thembrës së bashku me një thyerje të shtyllës kurrizore kraharorit dhe mesit.
 • Disqet ndërvertebrale dhe strukturat e ligamenteve mund të këputen nëse një lëvizje e shpejtë e trupit ndalet papritur (trauma e ngadalësimit).

Thyerje spontane vertebrale

Një frakturë vertebrale e shkaktuar nga osteoporoza njihet gjithashtu si "thyerje sinteruese". Baza dhe pllakat e sipërme shemben si një e ashtuquajtur rruazë peshku ose muri i përparmë i trupit vertebral shembet si një e ashtuquajtur rruazë pykë. Kjo ndodh veçanërisht shpesh në pjesën e poshtme të shpinës së kraharorit dhe në pjesën e sipërme të shpinës së mesit. Në rast të rënies në fytyrë, të moshuarit shpesh pësojnë një frakturë dens - një formë e thyerjes së qafës (dens = projeksion i ngjashëm me shtyllën kurrizore të vertebrës së dytë të qafës së mitrës).

Përveç osteoporozës, sëmundjet e mëposhtme mund të çojnë gjithashtu në një frakturë të papritur vertebrale në rast të një traume të vogël:

 • Metastazat e kockave, tumoret e kockave
 • Spondilititi Ankilozion
 • Plazmocitoma (mieloma e shumëfishtë - një formë e kancerit të gjakut)
 • Inflamacion i trupit vertebral (spondylitis)

Specialisti përgjegjës për frakturat e dyshuara vertebrale është një mjek i ortopedisë dhe kirurgjisë së traumës. Ai fillimisht do t'ju pyesë për një aksident të mëparshëm dhe historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Keni pasur një aksident? Çfarë ndodhi në të?
 • A kishte ndonjë traumë direkte apo indirekte?
 • Keni dhimbje? Nëse po, në cilën zonë dhe me cilat lëvizje?
 • A ka pasur lëndime apo dëmtime të mëparshme?
 • Keni pasur ankesa të mëparshme?
 • Keni mpirje në krahë apo këmbë?
 • A keni përjetuar edhe ankesa gastrointestinale, vështirësi në urinim ose vështirësi në gëlltitje?

Ekzaminimi klinik

Gjatë ekzaminimit klinik, mjeku kontrollon nëse pacienti është në gjendje të ecë apo të qëndrojë në këmbë. Ai gjithashtu teston lëvizshmërinë e përgjithshme të pacientit. Më pas, kontrollohen nervat kranial, ndjeshmëria dhe aftësitë motorike për të parë nëse ka ndonjë deficit neurologjik. Përveç kësaj, mjeku kontrollon nëse ka tension ose ngurtësim në muskuj (ngurtësi muskulore) ose tortikoli.

Procedurat e imazhit

Tomografia e kompjuterizuar (CT) është veçanërisht e përshtatshme si një procedurë imazherike për zonat që janë të vështira për t'u parë. Kjo vlen veçanërisht për zonën e tranzicionit të shpinës së qafës së mitrës në shpinë torakale. Lëndimet në këtë zonë mund të vlerësohen saktësisht duke përdorur CT. Nëse ka dëmtim nervor, kryhet gjithmonë një skanim CT.

Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) zakonisht nuk janë të nevojshme për lëndimet akute. Përdoret vetëm nëse mund të lëndohen edhe palca kurrizore dhe disqet ndërvertebrale.

Fraktura vertebrale: trajtim

Trajtimi i frakturave vertebrale: Konservativ

Një frakturë e qëndrueshme zakonisht trajtohet në mënyrë konservative. Pacienti këshillohet ta marrë me qetësi dhe të qëndrojë në shtrat derisa dhimbja të jetë përmirësuar. Megjithatë, në disa raste, shtylla kurrizore mund të bëhet e lakuar për shkak të formës së ndryshuar të trupit vertebral të thyer. Një lakim i rëndë mund të çojë në siklet të përhershëm. Prandaj, operacioni zakonisht kryhet për lakime 20 gradë ose më shumë në shpinë torakale dhe lumbare.

Trajtimi konservativ i frakturave vertebrale në shpinë torakale dhe lumbale përfshin përdorimin e një korseje me tre pika ose një korseje allçie (plastike).

Trajtimi i frakturave vertebrale: kirurgji

Zakonisht operohet një frakturë e paqëndrueshme vertebrale, pasi ekziston gjithmonë rreziku që palca kurrizore të lëndohet ose të jetë dëmtuar tashmë. Qëllimi i trajtimit kirurgjik është riorganizimi dhe stabilizimi i shpejtë i shtyllës kurrizore në mënyrë që të lehtësohet presioni mbi nervat sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo vlen edhe për paraplegjinë e plotë – edhe nëse nuk është e mundur të vlerësohet nëse një përmirësim do të ndodhë pas një operacioni. Është gjithmonë e vështirë të parashikohet se në çfarë mase është dëmtuar palca kurrizore e personit të prekur.

Në rastin e frakturave spontane të shkaktuara nga osteoporoza, për shembull, kryhet një kifoplastikë ose një vertebroplastikë.

Në rastin e frakturave traumatike përdoren dy procedura kryesore: osteosinteza ose spondilodeza.

Kirurgjia e thyerjes vertebrale: kifoplastikë

Kyfoplastika është një metodë minimalisht invazive në të cilën trupi vertebral i rrëzuar drejtohet duke përdorur një tullumbace. Më pas kirurgu stabilizon lartësinë e vertebrës duke injektuar çimento.

Kirurgjia e thyerjes vertebrale: vertebroplastika

Vertebroplastika është gjithashtu një metodë minimale invazive e stabilizimit të trupit të thyer vertebral. Edhe këtu, çimento injektohet në trupin vertebral.

Kirurgjia e thyerjes vertebrale: Osteosinteza

Kirurgjia e thyerjes vertebrale: spondilodezë

Në trajtimin e spondilodezës (kirurgjia e shkrirjes), dy ose më shumë rruaza ngurtësohen me një çip kocke ose pllakë. Kjo procedurë zakonisht konsiderohet për lëndimet e ligamenteve dhe disqeve ndërvertebrale të shpinës së qafës së mitrës. Pllakat janë ngjitur në shpinë të qafës së mitrës nga përpara dhe mbrapa.

Nëse shtylla kurrizore është e lakuar përpara me më shumë se 20 gradë për shkak të një frakture shtypëse në shpinë torakale dhe lumbale, thyerja vertebrale shkrihet nga përpara dhe mbrapa. Lëndimet e shpërqendrimit dhe rrotullimit të shtyllës kurrizore torakale dhe lumbare janë gjithashtu të bashkuara nga të dyja anët.

Fraktura vertebrale: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

 • Çrregullim statik: Pas shërimit të frakturës vertebrale, mund të shfaqen probleme ortopedike në lidhje me statikën.
 • Lezioni i palcës kurrizore: Ekziston rreziku i lëndimit të palcës kurrizore ose rrënjëve nervore në të gjitha dëmtimet vertebrale. Në raste ekstreme, mund të ndodhë paraplegjia.
 • Kifoza post-traumatike: Nëse rruazat shemben nga përpara, lakimi konveks i shtyllës kurrizore drejt pjesës së pasme mund të rritet. Në shpinë torakale, devijimi mund të rritet në rajonin e kraharorit (“gunga e vejushës”) dhe të ulet në shpinë lumbale.
 • Sëmundja e dërguesit: Gjatë punës së rëndë fizike si “lopata”, proceset spinoze të rruazave mund të thyhen, veçanërisht të vertebrës së shtatë cervikale ose të parë torakale. Megjithatë, kjo nuk shkakton ndonjë shqetësim të rëndësishëm.

Fraktura vertebrale: koha e shërimit

Koha e shërimit për një frakturë vertebrale varet nga sa të rënda janë lëndimet. Një frakturë e qëndrueshme vertebrale zakonisht bëhet përsëri e fortë kockore brenda disa javësh deri në muaj pa zhvendosje të mëtejshme. Në varësi të dhimbjes, të prekurit mund të ngrihen menjëherë ose pas rreth tre javësh. Megjithatë, një frakturë e paqëndrueshme vertebrale mund të vazhdojë të zhvendoset, me rrezikun e ngjeshjes së palcës kurrizore dhe paraplegjisë si rezultat.