Dridhjet: Infeksioni, Simptomat, Sëmundjet

Vështrim i shkurtër

  • Dridhjet – Përshkrimi: Grup bakteresh, të cilat gjenden në mbarë botën, veçanërisht në ujërat e ngrohta. Ato shumohen veçanërisht mirë në një kripësi të caktuar (p.sh. Deti Baltik, Liqeni Neusiedl, lagunat).
  • Sëmundjet e vibrionit: Kolera dhe infeksione të tjera gastrointestinale, infeksione të plagëve, infeksione të veshit.
  • Simptomat: Në infeksionet gastrointestinale, p.sh., diarre, të vjella, dhimbje barku (shpesh veçanërisht të rënda në kolerë). Në infeksionet e plagëve, plagë e dhimbshme, e skuqur, e fryrë, mundësisht dëmtim më i thellë i lëkurës, ethe dhe të dridhura. Në infeksionet e veshit, dhimbje veshi, temperaturë dhe shkarkim të sekrecioneve nga veshi.
  • Diagnoza: Zbulimi i vibrios në mostrat e pacientëve (p.sh. mostra e jashtëqitjes, sekrecionet e plagëve).
  • Parandalimi: higjiena e mirë e ujit të pijshëm dhe ushqimit për parandalimin e kolerës në zonat e rrezikuara, vaksinimi i kolerës për persona të caktuar në rrezik; hani ushqim deti dhe peshk deti vetëm të gatuar mirë; shmangni kontaktin me ujërat e kripur në verë nëse keni plagë, veçanërisht nëse keni një sistem të dobët imunitar ose sëmundje kronike të lëkurës.

Çfarë janë Vibrionet?

Disa vibrione mund të shkaktojnë sëmundje te njerëzit, kryesisht Vibrio cholerae, V. vulnificus dhe V. parahaemolyticus.

Ekzistojnë dy lloje (serogrupe) të specieve Vibrio cholerae që mund të shkaktojnë sëmundjen e kolerës. Serogrupe të tjera të V. cholerae, si dhe specie të tjera Vibrio që shkaktojnë sëmundje (si p.sh. V. vulnificus), nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë. Prandaj, ato grupohen së bashku nën termin "vibrio jo kolera".

Dridhjet ndihen veçanërisht si në shtëpi në ujë të ngrohtë mbi 20 gradë Celsius – ato më pas mund të riprodhohen më shpejt. Prandaj, ngrohja globale ka shumë të ngjarë t'u sjellë dobi atyre, sepse ajo gjithashtu rrit temperaturën në oqeane dhe trupa të tjerë ujorë. Si rezultat, rastet e vibriozës mund të rriten në mbarë botën, por veçanërisht në zonat e buta, frikësohen shkencëtarët.

Infeksionet nga Vibrionia në Gjermani

Në raportet e pakta nga bregu gjerman i Detit të Veriut, personat e prekur ishin infektuar me patogjenë në zonën e grykëderdhjes së lumenjve. Atje uji është disi më pak i kripur se në detin e hapur të Veriut për shkak të fluksit të ujërave të ëmbla.

Cilat sëmundje shkaktohen nga vibriot?

Dridhjet konsiderohen si shkaktari kryesor i sëmundjeve bakteriale gastrointestinale në shumë vende. Shembulli më i njohur është kolera, e shkaktuar nga disa lloje të Vibrio cholerae. Megjithatë, vibriot jo-kolerike mund të infektojnë edhe traktin tretës dhe të shkaktojnë sëmundje.

Si infektoheni me vibrione?

Dridhjet, të cilat shkaktojnë sëmundje gastrointestinale, transmetohen nga goja. Kjo do të thotë, ato hyjnë në trup përmes gojës. Në rastin e kolerës, kjo zakonisht ndodh përmes ujit të pijshëm dhe ushqimit të kontaminuar që përmban patogjenë përmes feçeve ose të vjellave të njerëzve të sëmurë. Ky rrezik ekziston veçanërisht aty ku kushtet higjienike janë të këqija, për shembull në rajonet e varfra të Afrikës dhe në kampet e refugjatëve.

Infeksionet gastrointestinale të shkaktuara nga vibrios jo kolerë (të tilla si V. vulnificus, V. parahaemolyticus) mund të kapen edhe me rrugë orale: Ngrënia e ushqimeve të detit të papërpunuara ose të papërpunuara (p.sh. goca deti, midhjet) ose peshku që vjen nga ujërat e kontaminuara mund të bëhet një. burim infeksioni.

Ka pasur gjithashtu raste të infeksioneve të plagëve ku njerëzit kishin pësuar lëndime të vogla gjatë përpunimit të ushqimeve të detit ose peshkut të papërpunuar të detit dhe kështu ishin infektuar me patogjenët.

Periudhë inkubacioni

Cilat janë simptomat e një infeksioni me vibriozë?

Simptomat e shkaktuara nga vibriot varen nga ajo pjesë e trupit që infektojnë. Nëse hyjnë në trup nëpërmjet gojës, ato mund të shkaktojnë simptoma gastrointestinale: personat e prekur mund të përjetojnë dhimbje barku me ngërçe, diarre me ujë dhe të vjella dhe të përzier. Simptoma veçanërisht të rënda mund të shfaqen me kolerën, ndërsa sëmundjet e tjera vibrios të traktit gastrointestinal janë zakonisht më të lehta.

Shenja e parë e infeksionit të plagës me vibrione është zakonisht se plaga e infektuar është jashtëzakonisht e dhimbshme. Përveç kësaj, plaga dhe lëkura përreth mund të jenë të skuqura dhe të fryra. Një infeksion sipërfaqësor mund të përhapet shpejt dhe të dëmtojë indet më të thella nëse nuk trajtohet. Personat e prekur më pas zakonisht zhvillojnë ethe dhe të dridhura. Infeksionet e plagëve të shkaktuara nga Vibrio vulnificus mund të jenë veçanërisht të rënda dhe kërcënuese për jetën, veçanërisht për njerëzit me imunitet të kompromentuar.

Qofshin infeksione gastrointestinale, plagë apo veshi: Në të gjitha rastet, një "helmim gjaku" (sepsis) kërcënues për jetën mund të zhvillohet në një ecuri të rëndë.

Si trajtohet infeksioni me vibriozë?

Mjekët trajtojnë infeksionet e vibrionit me antibiotikë. Përveç kësaj, ata japin medikamente për simptomat përkatëse, për shembull reduktues të temperaturës dhe qetësues kundër dhimbjeve. Nëse masat e mëtejshme janë të nevojshme varet nga sëmundja e veçantë dhe ecuria e saj.

Kolera duhet trajtuar sa më parë! Humbja e lëngjeve dhe kripës për shkak të diarresë dhe të vjellave të rënda mund të kompensohet me pije speciale, solucione të pijshme dhe infuzione. Mjekët gjithashtu përshkruajnë antibiotikë.

Mund të mësoni më shumë rreth terapisë së kolerës këtu.

Terapia e infeksioneve me vibrione jo kolere

Kjo është veçanërisht e vërtetë për pacientët me një rrezik në rritje të përparimit të rëndë të sëmundjes. Këtu përfshihen njerëzit e moshës së shtyrë dhe ata me sistem imunitar të dobësuar, për shembull për shkak të kushteve para-ekzistuese si sëmundjet e rënda të zemrës, kanceri, diabeti ose cirroza e mëlçisë.

Infeksionet e rënda të plagëve shpesh kërkojnë trajtim kirurgjik. Nëse plaga është në këmbë ose në krah, për shembull, kirurgëve mund t'u duhet të heqin gjymtyrën e prekur (amputimin) në raste ekstreme.

Një infeksion vibrios mund të diagnostikohet me besueshmëri nga një laborator që zbulon patogjenët në mostrat e pacientëve. Në varësi të rastit, mjekët mund të marrin gjak ose tampon nga plagët e dyshuara. Në rastin e diarresë, një mostër e jashtëqitjes është e dobishme. Laboratori më pas mund të përgatisë një kulturë bakteriale: Bakteret mund të kultivohen në një mjedis të përshtatshëm ushqyes dhe më pas të identifikohen saktësisht. Është e mundur të shihen patogjenët nën mikroskop.

Detyrimi për raportim

Infeksionet akute të shkaktuara nga vibrio jo-kolera janë gjithashtu të raportueshme. Përjashtim: Nëse dikush ka vetëm një infeksion të veshit, kjo duhet të raportohet tek autoritetet shëndetësore vetëm nëse Vibrio cholerae është shkaktari.

Si mund të parandalohen dridhjet?

Gjithashtu, shmangni kubat e akullit në pije dhe ushqime të papërpunuara në zonat e prekura. Dhe dezinfektojini duart rregullisht – shumica e njerëzve në mënyrë të pandërgjegjshme prekin gojën herë pas here. Kështu, patogjenët në duar mund të hyjnë lehtësisht në trup. Tani ekziston edhe një vaksinë kundër kolerës.

Si funksionon dhe për kë rekomandohet mund të mësoni në artikullin tonë Kolera.

Kur përgatitni një ushqim të tillë, kini kujdes që të mos dëmtoni lëkurën tuaj. Përndryshe ekziston rreziku i infektimit të plagës.