Virilizimi: shkaqet, rreziqet, shenjat, terapia

Virilizim: Përshkrimi

Mjekët flasin për virilizimin kur gratë zhvillojnë karakteristika seksuale dytësore mashkullore:

 • Flokët e meshkujve si qimet e mjekrës, qimet e gjoksit (hirsutizmi)
 • Lartësia e zërit më të ulët
 • Klitoris anormalisht i madh (hipertrofia e klitorit)
 • Mungesa e menstruacioneve (amenorrhea)
 • Përmasat e trupit të mashkullit

Arsyeja e maskulinizimit të femrave është prodhimi i shtuar i hormoneve seksuale mashkullore (androgjene si testosteroni). Arsyet mund të jenë sëmundjet e gjëndrave mbiveshkore, të vezoreve ose përdorimi i disa medikamenteve.

Virilizimi: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Shkaqet më të rëndësishme të virilizimit janë

 • Tumori i veshkave: Ndonjëherë virilizimi shkaktohet nga një tumor i veshkave që prodhon hormone seksuale mashkullore (androgjene).
 • Sindroma adrenogenitale (AGS): Kjo sëmundje e veshkave është një çrregullim kongjenital i prodhimit të hormoneve nga gjëndrat mbiveshkore. Rezultati është maskulinizimi me ndryshim zëri, mungesa e menstruacioneve dhe – në AGS klasike – maskulinizimi i organeve gjenitale të jashtme femërore që ndodh në mitër.
 • Tumori ovarian: Një tumor ovarian që prodhon androgjene mund të shkaktojë rritje të mjekrës, një zë të thellë dhe shenja të tjera të maskulinizimit.
 • Hyperthecosis ovarii: Ky mosfunksionim shumë i rrallë i vezoreve shoqërohet me një prodhim të theksuar të androgjeneve dhe një maskulinizimi të fortë.

Virilizim: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Nëse virilizimi ndodh papritur, duhet patjetër ta kontrolloni atë nga një mjek. Mund të shkaktohet nga një tumor i gjëndrave mbiveshkore ose vezoreve.

Virilizimi: Çfarë bën mjeku?

Mjeku fillimisht do t'ju pyesë në detaje për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Për shembull, është e rëndësishme të dini se kur dhe çfarë shenjash virilizimi keni vënë re ose nëse jeni duke marrë ilaçe. Është gjithashtu interesante të dini se si funksionon cikli juaj menstrual ose nëse periodat tuaja kanë ndërprerë. Testet e mëposhtme do t'ju ndihmojnë të gjeni shkakun e saktë të virilizimit:

 • Ekzaminimi gjinekologjik: Ky është rutinë nëse ka shenja virilizimi tek femrat.
 • Analizat e gjakut: Së pari matet niveli i testosteronit në gjak. Nëse është normale, kjo përjashton një tumor që prodhon androgjen në gjëndrat mbiveshkore ose vezore si shkaktar i virilizimit. Nëse niveli i testosteronit është i ngritur, megjithatë, përcaktohet përqendrimi i një hormoni tjetër (dehidroepiandrosteroni): Nëse edhe ky është i ngritur, kjo tregon sëmundjen e veshkave si shkak të virilizimit.

Ekzaminime të mëtejshme janë të nevojshme nëse ka dyshime konkrete. Për të zbuluar nëse sindroma adrenogjenitale (AGS) është shkaku i virilizimit, për shembull, hormoni ACTH administrohet si test. Nëse niveli i gjakut i hormonit endogjen alfa-hidroksiprogesteron rritet në mënyrë të tepruar, AGS është ndoshta i pranishëm.

Nëse dyshohet për vezoret policistike, përcaktohen nivele të tjera të hormoneve në gjak, për shembull LH dhe FSH.

Si mund të trajtohet virilizimi

Fokusi është në trajtimin e sëmundjes që është shkaku i virilizimit. Për shembull, operohen tumoret që prodhojnë androgjen në gjëndrat mbiveshkore ose në vezore.

Nëse maskulinizimi është për shkak të sindromës adrenogenitale (AGS), mjekimi zakonisht duhet të merret për pjesën tjetër të jetës së pacientit. Një organ gjenital i jashtëm i maskulinizuar (klitoris i zmadhuar, hyrja vaginale e reduktuar), siç ndodh në AGS klasike që nga lindja, operohet në një fazë të hershme. Marrëdhëniet normale seksuale dhe shtatzënia janë të mundshme më vonë.

Trajtimi i sindromës PCO është shumë i gjatë; në varësi të nevojave dhe simptomave të pacientit, administrohen medikamente të ndryshme.

Virilizim: Çfarë mund të bëni vetë