Problemet e shikimit: shkaqet, sëmundjet e mundshme, diagnoza

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet e shqetësimeve të shikimit: p.sh. miopi, largpamësia, migrena, sëmundjet e syrit (si degjenerimi makular i lidhur me moshën), neuriti optik, tumoret, stresi
 • Si shfaqen dëmtimet e shikimit? Në varësi të shkakut, ato mund të përfshijnë dridhje, ndezje, fushë të kufizuar të shikimit, "mushkonja", "shi blozë" ose verbëri (të përkohshme).
 • Trajtimi i dëmtimit të shikimit: në varësi të shkakut, p.sh. me anë të korrigjimit të shikimit (syze, lente kontakti), mjekim, kirurgji nëse është e nevojshme

Çrregullime të shikimit: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Ka shumë shkaqe të ndryshme të dëmtimit të shikimit. Shkaqet relativisht të padëmshme përfshijnë

 • Migrenë me aurë (p.sh. ndezje drite ose dridhje para syve, vështirësi në të folur, parehati)
 • Hipoglicemia akute (p.sh. dridhje, "e zezë para syve")
 • Lodhje (p.sh. shikimi i imazheve të dyfishta)
 • sy të thatë / mbingarkesë / stres (p.sh. shtrëngimi i qepallës)
 • Dëmtimi i shikimit (pamje e paqartë afër ose larg)

Megjithatë, ka edhe shkaqe më serioze të problemeve të shikimit. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Sëmundjet e syrit: Sëmundjet e syrit (shkaqet oftalmologjike) si glaukoma, katarakti ose shkëputja e retinës janë shpesh fajtorë për shqetësimet e shikimit.
 • Shkaqet vaskulare: Këto përfshijnë, për shembull, mungesën e rrjedhjes së gjakut në tru (si në migrenë ose një TIA - një pararendës i zakonshëm i goditjes në tru), mbyllje vaskulare në retinë dhe spazma vaskulare në tokseminë e shtatzënisë (pre-eklampsi).
 • Proceset që zënë hapësirën në kokë: Këto mund të shoqërohen edhe me shqetësime vizuale, si tumore të syrit dhe trurit, hemorragji cerebrale, abscese, keqformime vaskulare (angioma) dhe fryrje vaskulare (aneurizma).
 • Stresi: Çrregullimet vizuale të shkaktuara nga stresi janë gjithashtu të mundshme, për shembull kur stresi i zgjatur fizik dhe/ose mendor rrit përqendrimin e hormoneve të stresit dhe dëmton enët e gjakut në sy.
 • Dhuna e jashtme: Dëmtimi i nervit optik i shkaktuar nga dhuna e jashtme si p.sh. një aksident (optikopati traumatike) janë gjithashtu shkaqe të mundshme të dëmtimit të shikimit.
 • Pasojat terapeutike: Çrregullimet e shikimit mund të jenë gjithashtu dëmtime të përhershme të mbetura (kushte të mbetura) nga radioterapia ose kimioterapia si dhe meningjiti.

Shkaqet e rëndësishme të çrregullimeve të shikimit në detaje

Shkaktarët më të rëndësishëm të çrregullimeve vizuale përfshijnë

Shkurtërpamësia (miopia): Personat dritëshkurtër i perceptojnë vetëm objektet e afërta në mënyrë të mprehtë, ndërsa shikimi i tyre në distancë është i paqartë për shkak se zverku i tyre është shumë i gjatë. Prandaj, rrezet e rastit të dritës konvergojnë përpara retinës. Shkurtërpamësia e rëndë favorizon gjithashtu një shkëputje të pasme të qelqit (shih më poshtë), e cila shkakton shqetësime të mëtejshme vizuale.

Presbiopia (presbiopia): Presbiopia zhvillohet në pleqëri kur thjerrëzat e syrit bëhen më pak elastike. Edhe këtu, mprehtësia vizuale për objektet e afërta zvogëlohet.

Strabizmi: Nëse syri devijon nga drejtimi i kërkuar i shikimit, kjo është ose për shkak të paralizës së muskujve të syrit ose nuk ka një shkak të identifikueshëm. Çrregullimi kryesor i shikimit në strabizëm është shikimi i imazheve të dyfishta (diplopia).

Degjenerimi makular i lidhur me moshën (AMD): Dëmtimi i shikimit për shkak të AMD është i përhapur. Produktet metabolike grumbullohen në sy, duke shkatërruar gradualisht qendrën e retinës. Në rastin e të ashtuquajturës AMD e thatë, shikimi përkeqësohet si pasojë, ndërsa në rastin e AMD të lagësht, personi i prekur ka edhe shikim të deformuar. Nëse nuk trajtohen, të prekurit do të verbohen.

Nëse dyshohet për një sulm të glaukomës (përkeqësim i shpejtë, i njëanshëm i shikimit deri në verbëri me dhimbje koke ose dhimbje sysh), konsultohuni menjëherë me një okulist!

Paqartësia e qelqit: Me kalimin e moshës dhe dritëshkurtësisë, mund të zhvillohet paqartësia e qelqit, të cilën të prekurit zakonisht e perceptojnë si "mouches volantes" ("mushkonja fluturuese") - këto janë pika dhe fije gri, lundruese. Mbyllja noton së bashku me lëvizjet e syve, por në afat të gjatë ajo ulet. "Mouches volantes" janë të bezdisshëm, por zakonisht të padëmshëm. Megjithatë, ato mund të ndodhin edhe me sëmundje inflamatore të syve.

Hemorragjia e qelqit: Gjakderdhja në trupin qelqor mund të jetë rezultat i një shkëputjeje të pasme të qelqit ose sëmundjes së syrit të lidhur me diabetin (retinopatia diabetike), për shembull. Ato shkaktojnë shqetësime vizuale, të tilla si errësira e papritur, të cilën të prekurit shpesh e përshkruajnë si "thekon të zeza" ose "shi blozë". Gjakderdhja e rëndë gjithashtu mund të çojë në një përkeqësim të shikimit dhe madje edhe në verbëri të papritur.

Vizitoni menjëherë një okulist nëse vëreni ndonjë shenjë të errësirës së qelqit!

Nëse dyshohet për shkëputje të retinës, konsultohuni menjëherë me një okulist!

Sëmundja e syrit të menaxherit: Në këtë rast, shqetësimet vizuale shkaktohen nga stresi - preken njerëzit që janë nën stres në punë dhe/ose në shtëpi për një periudhë të gjatë kohore. Simptomat tipike janë ndryshimet në shikimin e ngjyrave, shikimi i dyfishtë, njolla gri në fushën e shikimit, shikimi i turbullt ose i shtrembëruar, shpesh sytë e thatë, dridhjet e qepallave ose detyrimi për të pulësuar. Shkaku me sa duket është përqendrimi i shtuar i kortizolit të hormonit të stresit në gjak, i cili mund të dëmtojë enët e gjakut në sy – deri në dhe duke përfshirë shkëputjen e retinës – por edhe një ndjeshmëri të përcaktuar gjenetikisht.

Sëmundja e Graves: Kjo sëmundje autoimune është një formë e zakonshme e hipertiroidizmit. Në shumë pacientë, ajo çon në një çrregullim karakteristik të syrit të njohur si orbitopati endokrine. Simptomat përfshijnë daljen e syve nga gropa e syrit, një ndjesi të trupit të huaj në sy, fotofobi, shikim të dyfishtë dhe dëmtim të shikimit, por thatësi, skuqje ose ënjtje e qepallave mund të ndodhin gjithashtu me sëmundjen e Graves.

Inflamacioni i arterieve (arteriti temporal): Kjo sëmundje shkakton inflamacion të mureve arteriale në seksione, veçanërisht të arteries së përkohshme dhe arterieve cerebrale. Kryesisht shfaqet pas moshës 50 vjeçare. Inflamacioni kronik zakonisht çon në një humbje fillestare të njëanshme të shikimit. Brenda javësh, syri i dytë shpesh sëmuret gjithashtu.

Nëse ka shenja të mbylljes vaskulare në retinë, telefononi një mjek të urgjencës ose shkoni menjëherë në një klinikë!

Një TIA është shpesh pararojë e një goditjeje në tru. Thirrni menjëherë një mjek të urgjencës!

Zgjerimi i një arterie cerebrale (aneurizma cerebrale): Shikimi i dyfishtë i vazhdueshëm ose i alternuar pa ndonjë anomali në sy shkaktohet nganjëherë nga një aneurizëm cerebrale, pra një zgjerim i arteries cerebrale. Nëse këputet, ekziston rreziku i një hemorragjie cerebrale kërcënuese për jetën.

Nëse dyshohet për gjakderdhje cerebrale, telefononi menjëherë një mjek të urgjencës!

Tumori i trurit: Të dy tumoret beninje dhe malinje të trurit mund të shkaktojnë shqetësime vizuale në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes së tyre në tru. Për shembull, mund të ndodhë turbullim i shikimit, defekte në fushën vizuale, përkeqësim progresiv i shikimit dhe vizion i dyfishtë.

Dobësia patologjike e muskujve (myasthenia gravis): Kjo formë e rëndë e dobësisë së muskujve është një sëmundje autoimune. Simptomat e zakonshme fillestare janë shqetësimet vizuale në formën e shikimit të dyfishtë dhe rënien e qepallës së sipërme kur syri është i hapur.

Efektet anësore të mjekimit: Efektet anësore të rralla të digitalis (medikamenteve të zemrës), sulfonamideve (antibiotikëve) dhe diuretikëve (diuretikët) janë shqetësime vizuale në zonën e perceptimit të ngjyrave (vizioni i verdhë, i kuq ose blu).

Nëse pas trajtimit me digitalis shfaqen nauze, konfuzion ose shqetësime vizuale, këshillohuni menjëherë me një klinikë!

Çrregullime vizuale: Simptoma

Ekzistojnë lloje të ndryshme të çrregullimeve vizuale:

 • Shikimi i dyfishtë (diplopia) mund të shkaktohet nga alkooli, çrregullime të disa nervave kraniale ose skleroza e shumëfishtë.
 • Shikimi me ndezje/perde ndodh, për shembull, me një retinë të shkëputur.
 • Elementet shqetësuese (shiu i blozës, "mushkonjat fluturuese" = mouches volantes) mund të tregojnë një shkëputje të retinës ose shkëputje të qelqit, për shembull.
 • Defektet e fushës vizuale (vizioni i tunelit) shkaktohen nga glaukoma ose tumoret, për shembull.
 • Çrregullimet e shikimit të ngjyrave janë ose të lindura (si në mungesën e kuqe-jeshile) ose të fituara (për shembull për shkak të një sulmi glaukome ose helmimi me digitalis).

Çrregullime vizuale: Diagnoza

Ekzaminime të ndryshme mund të zbulojnë shkakun e shqetësimeve të shikimit, duke përfshirë në veçanti:

 • Ekzaminimi oftalmologjik: Në rastin e problemeve të syve si çrregullime të shikimit, ekzaminimi nga një okulist është rutinë. Ndër të tjera, ai ose ajo kontrollon performancën vizuale dhe kështu, për shembull, mund të identifikojë shikimin e dëmtuar si shkakun e shqetësimeve vizuale. Ekzaminime të tjera përfshijnë ekzaminimin me llambë të çarë, oftalmoskopi dhe matje të presionit intraokular (shih më poshtë).
 • Oftalmoskopia (oftalmoskopia): Oftalmoskopia mund të përdoret për të ekzaminuar pjesën e pasme të syrit. Kjo është e rëndësishme, për shembull, nëse mjeku dyshon për një sëmundje të retinës (siç është okluzioni vaskular) ose një tumor i syrit si shkaktar i shqetësimeve të shikimit.
 • Matja e presionit intraokular (tonometri): Kryesisht kryhet nëse mjeku dyshon se glaukoma (glaukoma) qëndron pas shqetësimeve vizuale.
 • Ekzaminimet neurologjike: Nëse disa çrregullime ose sëmundje neurologjike (p.sh. skleroza e shumëfishtë, neuriti optik) janë një shpjegim i mundshëm për shqetësimet e shikimit, mjeku do të kontrollojë gjendjen dhe funksionin e rrugëve nervore.
 • Ekzaminimi me ultratinguj (sonografi): Indikohet një ekografi e syrit, për shembull, për të sqaruar shkëputjen e retinës, tumoret e syrit ose ndryshimet e nervit optik. Në rast të dëmtimit të shikimit për shkak të sëmundjes së Graves, mjeku do të kryejë edhe një ekografi të gjëndrës tiroide.
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) dhe tomografi e kompjuterizuar (CT): Këto procedura komplekse imazherike përdoren nga mjekët për të trajtuar çrregullimet vizuale të shkaktuara nga tumoret, aneurizmat e trurit dhe hemorragjitë cerebrale (goditjet), për shembull.

Çrregullime të shikimit: Trajtim

Nëse shkaku themelor trajtohet me sukses, shqetësimet vizuale zakonisht zhduken. Disa shembuj:

Pacientët me glaukomë me presion të rritur intraokular marrin gjithashtu ilaçe për të parandaluar ose vonuar dëmtimin e mëtejshëm të nervit optik dhe rrjedhimisht një përkeqësim të dëmtimit të shikimit. Ndonjëherë është e nevojshme edhe ndërhyrja kirurgjikale. Kirurgjia zakonisht kryhet edhe për kataraktet.

Problemet e shikimit: Këshilla - çfarë mund të bëni vetë

Disa sëmundje dhe lëndime që shkaktojnë probleme me shikimin nuk mund të parandalohen. Megjithatë, ju mund të bëni shumë për shëndetin e syve tuaj:

 • Nëse përvoja ka treguar se disa ushqime (p.sh. alkooli, kafeja, çokollata, djathi) mund të shkaktojnë një sulm migrenë, duhet t'i shmangni këto produkte.
 • Shmangni duhanin sepse, ndër të tjera, dëmton qarkullimin e gjakut në nervin optik.
 • Sigurohuni që të bëni mjaftueshëm ushtrime fizike, pasi kjo përmirëson qarkullimin e gjakut – gjë që përfiton edhe sytë.
 • Përdorni syze dielli me mbrojtje të përshtatshme UV, pasi rrezet UV shkaktojnë dëme të përhershme në retinë dhe thjerrëza të syrit.
 • Mos i ekspozoni sytë ndaj rrymave. Ai tërheq lagështinë nga sytë dhe mund t'i acarojë ata.
 • Bëni ushtrime të shpeshta si rrotullimi i syve ose shikimi mbrapa dhe mbrapa. Kjo relakson muskujt e syrit.
 • Vendosini duart herë pas here mbi sytë tuaj (p.sh. në zyrë) – errësira relakson.
 • Masazhoni zonën rreth syve duke i prekur me dy gishta. Kjo stimulon qarkullimin e gjakut dhe rrjedhjen e lotëve.

Ju mund të parandaloni problemet vizuale të shkaktuara nga puna e shpeshtë me kompjuter me këshillat e mëposhtme:

 • Vendoseni monitorin (mundësisht një ekran të sheshtë) në kënde të drejta me sipërfaqen e dritares dhe ndriçimin e tavanit në mënyrë që distanca midis syve tuaj dhe monitorit të jetë 50 deri në 80 centimetra.
 • Siguroni ndriçim indirekt për të shmangur reflektimet që sforcojnë sytë ose shkëlqimin në monitor.
 • Shikoni rregullisht lart nga ekrani dhe në distancë. Kjo i trajnon sytë tuaj të kalojnë nga shikimi i afërt në atë të largët dhe anasjelltas.
 • Bëni pushime të rregullta nga puna me kompjuterin tuaj.

Çrregullime vizuale: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Duhet patjetër të shkoni te mjeku në rastet e mëposhtme:

 • fillimi i ri i shqetësimeve vizuale
 • shqetësime të papritura vizuale të tilla si përkeqësim akut i shikimit, humbje e papritur e shikimit ose shikim i papritur i dyfishtë
 • Çrregullime vizuale në formën e ndezjeve të dritës ose unazave me ngjyra rreth burimeve të dritës ose në formën e "shiut të blozës"
 • Çrregullime vizuale që nuk mund të shpjegohen me një defekt të njohur të shikimit (të tilla si shkurtpamësia ose largpamësia).