Vitamina A - Retinol

anglisht: vitamina a vitamina me pamje acidike

Ndodhja dhe struktura e vitaminës A

Beta-karoteni, pararendësi i vitaminës A, mund të ndahet në dy molekula retinë, të cilat përbëhen nga katër njësi izoprene dhe një sistem unazor i thjeshtë. Vitamina A furnizohet përmes ushqimit dhe përmbahet veçanërisht në burimet e ushqimit të kafshëve. Mëlçia përmban një sasi veçanërisht të madhe të vitaminës A, pasi që vitamina e tretshme në yndyrë ruhet në këtë organ.

Burime të tjera janë qumështi dhe produktet e qumështit të tilla si gjalpi, vezët (sidomos e verdha e vezës) dhe peshku. Një vegjetarian ose vegan dietë gjithashtu mund të mbulojë kërkesat. Në burimet e perimeve mbi të gjitha përmbahet e ashtuquajtura Provitamina A (β-Karotinë), të cilën trupi mund ta shndërrojë në Vitaminë A.

Provitamina A përmbahet veçanërisht në karota. Ushqime të mëtejshme perimesh me një përmbajtje të lartë të Provitaminës A janë kajsitë, jeshile lakër, spinaq dhe kungull. Provitamina A ofron avantazhin që trupi e shndërron atë në vitaminë A vetëm kur është e nevojshme, kështu që nuk ka rrezik të furnizimit të tepërt.

Sidoqoftë, një furnizim i tepërt nga ushqimet e kafshëve është gjithashtu mjaft i rrallë. Dhe edhe një herë përmbledh shkurtimisht shfaqjen e vitaminës A:

  • Perime (karrota, portokall, spinaq, brcolli, lakër jeshile)
  • Kafshë (produkte të mëlçisë, peshk, e verdhë veze, produkte qumështi)

Retina është thelbësore për procesin vizual. Këtu është një pjesë e kompleksit të receptorëve që është e ndjeshme ndaj dritës.

Struktura e retinës ndryshohet nga incidenca e dritës, e cila çon në aktivizimin e një proteine ​​G. Në fund, ky zinxhir reagimesh rezulton në perceptimin e dritës si të tillë. Retina mund të shndërrohet në retinol dhe acid retinoik. E para mbron epitelin (sipërfaqet e brendshme dhe të jashtme të trupit), e dyta është e përfshirë në shprehjen e gjeneve dhe kështu ka një ndikim në zhvillimin dhe rritjen.

Mangësi e vitaminës A

Simptomat e para janë kryesisht nata verbëri. Nëse është më e theksuar, kornea (kornea që kontribuon më shumë në thyerjen e dritës dhe kështu në vizion) mund të kornizohet. Ky është shkaku më i zakonshëm i verbërisë tek fëmijët në vendet e pazhvilluara!

Simptoma të tjera të a mungesa e vitaminës A përfshijnë kornifikimin e mukozës. Me vitaminën A, mund të ketë edhe shumë konsum. Kjo çon në të ashtuquajturën hipervitaminoza (mbi / shumë).

Shenjat e kësaj janë marrje mendsh, të vjella, dhimbje koke dhe - nëse vazhdon për një kohë të gjatë - humbjen e flokëve dhe lëkurës dehidratim. Vitamina A është e rëndësishme për funksionin normal të lëkurës. Prandaj, një mungesë ka një larmi efektesh në organin tonë më të madh, por këto nuk janë specifike në vetvete.

Kjo do të thotë që shkaqe të tjera janë gjithashtu të mundshme dhe se fotografia e përgjithshme duhet të merret gjithmonë parasysh. Një nga pasojat e mundshme të a mungesa e vitaminës A është thatësia e lëkurës për shkak të djersës së zvogëluar dhe prodhimit të sebumit. Ajo gjithashtu çon në një formim të shtuar të rrudhave dhe një ulje të elasticitetit të lëkurës.

Thonjtë e brishtë dhe humbjen e flokëve gjithashtu mund të jetë pasojë. Përveç mukozave të thata, mungesa e vitaminës A gjithashtu rrit rrezikun e kancer. Ulur pështymë prodhimi gjithashtu rezulton në një të thatë gojë dhe ndjeshmëri e shtuar ndaj inflamacionit të dhëmbëve dhe mishrat.

Meqenëse vitamina A është veçanërisht e rëndësishme për sytë dhe shqisën tonë të shikimit, një mungesë shpesh shfaqet këtu më shpejt. Në mënyrë tipike, kjo çon në të ashtuquajturën natë verbëri. Kjo do të thotë që dikush mund të shohë shumë më keq në errësirë ​​sesa më parë, ose në krahasim me njerëzit e shëndetshëm pa mungesa e vitaminës A.

Shkaku është shikimi i errët-errësirë ​​i dëmtuar. Përveç kësaj mprehtësinë vizuale ulet. Dikush shikon kështu më të paqartë dhe mund të njohë fytyrat më keq dhe ka probleme me Përveç kësaj bëhet fjalë për tharjen e gjëndrave të lotëve dhe lëkurave lidhëse dhe kështu të thahen sytë që kruhen.

Përveç kësaj, mund të formohen njolla të zbehta dhe me brirë. Për më tepër, ulcerat mund të formohen në kornea. Nëse një mungesë e vitaminës A nuk kompensohet, verbëri në fund të fundit mund të rezultojë.

Përveç kësaj, gjëndrat lacrimal dhe konjuktiva thahen, duke rezultuar në të thatë, kruarje te syve. Përveç kësaj, mund të formohen njolla të zbehta dhe me brirë. Për më tepër, ulcerat mund të formohen në kornea.

Nëse një mungesë e vitaminës A nuk kompensohet, verbëria mund të rezultojë përfundimisht. Një mungesë e vitaminës A është një nga shumë shkaqet e mundshme të humbjen e flokëve. Nëse ka simptoma në sy dhe lëkurë që përkojnë me një mungesë të vitaminës A, dyshimi konfirmohet.

Sidoqoftë, provat mund të sigurohen vetëm nga a gjak testi dhe vlerësimi profesional i një mjeku. Nëse vetëm qime humbja është e dukshme, një mungesë e vitaminës A si shkak është shumë e vështirë. Një sqarim se për çfarë shkaku qime humbja është gjithashtu mund të bëhet nga një mjek. Shtë e përhapur kusht, veçanërisht tek burrat, por edhe tek shumë gra të moshuara.

Shkaku zakonisht është më tepër probleme hormonale. Në asnjë rrethanë nuk duhet të përpiqet të trajtohet qime humbje me produkte të vitaminës A. Nëse nuk ka mungesë, ekziston rreziku i furnizimit të tepërt me pasoja të rrezikshme, për shembull për mëlçi.