Vitamina E - tokoferol

për të përmbledhur Vitaminat

Ndodhja dhe struktura

Tokoferoli ndodh vetëm në bimë, kështu që është veçanërisht i bollshëm në vajrat bimorë, për shembull. Ka një unazë kromani me një zinxhir anësor. Midis këtyre vajrave janë vaji i lulediellit, vaji i palmës, vaji i embrionit të grurit dhe vaji i ullirit.

funksion

Vitamina E gjendet në të gjitha membranat biologjike dhe shërben si antioksidant. Kjo do të thotë që mbron - si vitamina C - përbërësit e qelizave nga sulmet nga radikalet agresive të oksigjenit, të cilat në shumicën e rasteve do të çonin në shkatërrim / humbje të funksionit.

Simptomat e mungesës

Kjo është jashtëzakonisht e rrallë, pasi yndyra e depove njerëzore (dmth yndyra në tokë) stomak, ijet, këmbët…) është në gjendje të ruajë vitaminën E në sasi të mjaftueshme për 1-2 vjet. Nëse sidoqoftë ndodh një mungesë e tokoferolit, anemia hemolitike (dmth numri i gjak qelizat janë shumë të ulta sepse ato janë tretur) mund të ndodhin, ndër të tjera, për shkak të mungesës së mbrojtjes kundër stresit oksidativ. Vitamina të tretshme në ujë (hidrofilike): Vitamina të tretshme në yndyrë (hidrofobike):

 • Vitamina B1 - tiamina
 • Vitamina B2 - Riboflavina
 • Vitamina B3 - Niacin
 • Vitamina B5 - acid pantotenik
 • Vitamina B6 - Piridoksal Piridoksina Piridoksamina
 • Vitamina B7 - biotinë
 • Vitamina B9 - acid folik
 • Vitamina B12 - kobalamina
 • Vitamina A - Retinol
 • Vitamina C - acid askorbik
 • Vitamina D - Kalcitriol
 • Vitamina E - tokoferol
 • Vitamina K - PhilloquinoneMenachinone