Vitamina K - Filokinon

për të përmbledhur Vitaminat

Ndodhja dhe struktura

Vitamina K prodhohet nga bimët dhe nga zorrët tona bakteret. Një tipar i rëndësishëm strukturor është naftokinoni (i përbërë nga 2 unaza), në të cilin është bashkangjitur një zinxhir anësor. Vitamina K luan një rol të rëndësishëm në gjak mpiksje.

Modifikon faktorët e koagulimit II, VII, IX dhe X, si dhe frenuesit e mpiksjes Proteina C dhe Proteina S. Karboksilatet e vitaminës K (bashkon një grup COOH) këta faktorë, të cilët në këtë mënyrë marrin një ngarkesë negative. Kjo ngarkesë negative mundëson që faktorët e koagulimit dhe frenuesit të lidhin një ngarkesë pozitive kalcium jon Ky "kompleks" i faktorit të koagulimit dhe kalcium nga ana tjetër tani mund të ankorohet në sipërfaqen e jashtme të ngarkuar negativisht të membranave qelizore - vetëm në rastin e dëmtimit të indeve.

Në këtë mënyrë, faktorët e mpiksjes mund të qëndrojnë në një vend dhe nuk shpëlahen me gjak rrjedhin nga vendi ku nevojiten. Në praktikën e përditshme klinike, të ashtuquajturit antagonistë të vitaminës K (dmth. Kundërshtarët e vitaminës K) përdoren për të penguar mpiksjen. Për shembull, në pacientët pas a zemër sulm për të parandaluar formimin e një të rrezikshme të re gjak mpiksje

Këta frenues parandalojnë që vitamina K të karboksilatojë substratet e saj të lartpërmendura. Kështu ata e humbin funksionin e tyre dhe mpiksja frenohet. Deri në fillimin e efektit megjithatë kalojnë 2-3 ditë, pasi që vetëm një herë është i pranishëm edhe një "pishinë" tjetër në faktorët e koagulimit që karboksilohen nga Vitamina K. Një shembull i një antagonisti të vitaminës K është ilaçi Marcumar. Për të interesuarit: Nën trajtim me vitaminë K - antagonistët e Vlera e shpejtë është rritur, koha e gjakderdhjes së sistemit të koagulimit të jashtëm zgjatet kështu.

Simptomat e mungesës

Mungesa e Vitaminës K është jashtëzakonisht e rrallë, pasi prodhohet gjithashtu nga zorrët bakteret. Një mungesë e tillë mund të ketë efekte të rrezikshme megjithatë tek fëmijët e porsalindur, Darmflora e të cilëve përfshirëse bakteret nuk është zhvilluar ende aq shumë sa që këtu prodhohet Vitamina K e mjaftueshme. Një mungesë çon në tendencë të fortë të gjakderdhjes.

Shtë e kuptueshme, pasi që faktorët, të cilët shkaktojnë një ndalim të shpejtë të një gjakderdhjeje të mundshme me ndihmën e modifikimit të Vitaminës K, nuk janë më funksionale, nëse trupi Vitamina K mungon. Edhe dëmtime të vogla (mikrotraumat) mund të çojnë në gjakderdhje që ka zgjatur për një kohë të gjatë (konstante nosebleeds, shumë mavijosje). Vitamina K shfaqet në 2 forma natyrale: Vitamina K1 dhe vitamina K2. Vitamina K2 ndihmon për të dhënë kockat stabilitet më të madh dhe zvogëlon numrin e thyerjeve. Vitamina të tretshme në ujë (hidrofilike): Vitamina të tretshme në yndyrë (hidrofobike):

 • Vitamina B1 - tiamina
 • Vitamina B2 - Riboflavina
 • Vitamina B3 - Niacin
 • Vitamina B5 - acid pantotenik
 • Vitamina B6 - Piridoksal Piridoksina Piridoksamina
 • Vitamina B7 - biotinë
 • Vitamina B9 - acid folik
 • Vitamina B12 - kobalamina
 • Vitamina A - Retinol
 • Vitamina C - acid askorbik
 • Vitamina D - Kalcitriol
 • Vitamina E - tokoferol
 • Vitamina K - PhilloquinoneMenachinone