Mbidozimi i vitaminës D: simptomat, shpeshtësia, pasojat

Mbidozimi i vitaminës D: shkaqet

Një mbidozë e vitaminës D nuk mund të ndodhë natyrshëm – d.m.th. as nga ekspozimi i tepërt në diell dhe as nga ngrënia e shumë ushqimeve që natyrisht përmbajnë shumë vitaminë D (si peshku i yndyrshëm i detit).

Situata është e ndryshme nëse dikush merr doza të larta të suplementeve ose ilaçeve të vitaminës D dhe/ose konsumon sasi të mëdha ushqimesh që janë pasuruar me vitaminë D: Kushdo që konsumon më shumë se 100 mikrogramë vitaminë D çdo ditë në këtë mënyrë rrezikon efekte anësore si p.sh. si gurët në veshka. Arsyeja për këtë është se trupi nuk nxjerr thjesht një tepricë të vitaminës D të tretshme në yndyrë, por e ruan atë në dhjamin dhe indet e muskujve.

Në këtë mënyrë, marrja e tepërt e vitaminës D mund të çojë në mbidozë akute dhe kronike të vitaminës D. Intoksikimi akut ndodh kur merret një dozë tepër e lartë e vitaminës D (si suplement). Intoksikimi kronik i vitaminës D mund të zhvillohet nëse konsumohet shumë vitaminë D për një periudhë të gjatë kohore (nëpërmjet suplementeve dhe/ose ushqimeve të pasura me vitaminë D).

Mbidozimi i vitaminës D: simptomat

Një mbidozë e vitaminës D mund të shkaktojë ankesa të ndryshme shëndetësore, të cilat janë kryesisht për shkak të rritjes së nivelit të kalciumit në gjak (hiperkalcemia): Teprica e vitaminës D bën që trupi të thithë një sasi të tepërt të kalciumit nga ushqimi dhe gjithashtu të shpërndajë më shumë kalcium nga. kockat. Nëpërmjet këtij mekanizmi, një mbidozë e vitaminës D mund të ketë efektet e mëposhtme, ndër të tjera:

  • Përzier dhe të vjella
  • humbja e oreksit
  • Etje ekstreme (polydipsia)
  • Rritja e urinimit (poluria)
  • Ndjenja e dobësisë
  • dhimbje koke
  • nervozizëm
  • Gurët në veshka dhe dëmtimi i veshkave deri në dështimin e veshkave

Për këtë arsye, nuk duhet të merrni suplemente të vitaminës D vetë nëse dyshoni për mungesë të vitaminës D ose dëshironi ta parandaloni një të tillë. Është më mirë të shkoni te mjeku dhe të përcaktohen vlerat e gjakut. Nëse në fakt keni shumë pak vitaminë D ose jeni në një rrezik të shtuar për një mungesë të tillë, mjeku mund të përshkruajë një preparat të përshtatshëm. Ai ose ajo do të përcaktojë kohëzgjatjen e marrjes dhe dozën në mënyrë që të mos shqetësoheni për një mbidozë të vitaminës D.