Vitamina K: Rëndësia, Kërkesa Ditore, Simptomat e mungesës

Çfarë është vitamina K?

Vitamina K është një nga vitaminat e tretshme në yndyrë (si vitaminat A, D dhe E). Ndodhet në natyrë si vitaminë K 1 (filokinon) dhe vitaminë K 2 (menaquinone). Filokinoni gjendet kryesisht në bimët e gjelbra. Menaquinone prodhohet nga bakteret si E. coli, të cilat gjenden edhe në zorrën e njeriut. Me sa duket, K2 është forma më aktive e vitaminës. Megjithatë, efekti është i njëjtë për të dy.

Vitamina K absorbohet në zorrë dhe transportohet nëpërmjet gjakut në mëlçi, ku përmbush detyrën e saj kryesore - prodhimin e faktorëve të koagulimit të gjakut.

Përveç përbërjeve natyrale të vitaminës K1 dhe K2, ekziston edhe vitamina sintetike K3 (menadione). Dikur përdorej për të trajtuar mungesën e vitaminës K, por nuk miratohet më për shkak të efekteve anësore: Ndër të tjera, vitamina K3 mund të dëmtojë mëlçinë dhe të shkaktojë anemi për shkak të prishjes së qelizave të kuqe të gjakut (anemi hemolitike).

Çfarë funksionesh ka vitamina K në trup?

Efekte të tjera të vitaminës K: Parandalon depozitimin e kalciumit në indet e buta si enët e gjakut dhe kërc. Ndihmon gjithashtu në rregullimin e proceseve qelizore (të tilla si ndarja e qelizave) dhe proceset e riparimit në sy, veshka, mëlçi, enët e gjakut dhe qelizat nervore. Vitamina K gjithashtu pengon humbjen e kockave tek gratë pas menopauzës – enzima osteokalcina, e cila rregullon mineralizimin e kockave, është e varur nga vitamina K.

Antagonistët e vitaminës K si ilaç

Cila është nevoja ditore për vitaminë K?

Sa vitaminë K keni nevojë çdo ditë ndryshon nga personi në person. Sipas ekspertëve, sasia e rekomanduar ditore për adoleshentët e moshës 15 vjeç e lart dhe të rriturit është midis 60 dhe 80 mikrogramë vitaminë K, në varësi të moshës dhe gjinisë. Foshnjat në vitin e parë të jetës kanë një nevojë ditore për vitaminë K prej 4 deri në 10 mikrogramë, ndërsa fëmijët kanë një nevojë ditore prej 15 deri në 50 mikrogramë, në varësi të moshës së tyre.

Shoqëritë gjermane, austriake dhe zvicerane të të ushqyerit kanë zhvilluar vlera referuese (DACH) që konsiderohen të përshtatshme dhe të toleruara mirë:

Kërkesa ditore për vitaminë K në μg/ditë

foshnjat*

0 deri nën 4 muaj

4

4 deri nën 12 muaj

10

fëmijë

1 deri në 4 vjet

15

4 deri në 7 vjet

20

7 deri në 10 vjet

30

10 deri në 13 vjet

40

13 deri në 15 vjet

50

Adoleshentët / Të rriturit

mashkull

femër

15 deri në 19 vjet

70

60

19 deri në 25 vjet

70

60

25 deri në 51 vjet

70

60

51 deri në 65 vjet

80

65

65 vjet e më të vjetër

80

65

gratë shtatzëna

60

Qumështi i gjirit

60

Në rastin e disa sëmundjeve (rritje e rrezikut të okluzionit vaskular për shkak të mpiksjes së gjakut = trombozë), mjeku mund të rekomandojë një marrje të reduktuar të vitaminës K.

Vitamina K: Ushqime me përmbajtje të lartë

Lexoni më shumë rreth niveleve të vitaminës K në ushqime në artikullin Ushqimet me përmbajtje të lartë të vitaminës K

Si shfaqet mungesa e vitaminës K?

Marrja e pamjaftueshme përmes ushqimit është e rrallë. Nutricionistët supozojnë se ju merrni më shumë se mjaftueshëm vitaminë K nga një dietë e përzier.

Nëse niveli i vitaminës K bie, trupi me sa duket përdor vitaminën K të prodhuar nga bakteret e zorrëve. Nëse megjithatë ekziston një mungesë e provuar e vitaminës K (p.sh. në rastin e dështimit kronik të veshkave), ka një tendencë për gjakderdhje. Kjo për shkak se mungesa e vitaminës K do të thotë që faktorët e koagulimit të gjakut të varur nga vitamina K nuk prodhohen më në sasi të mjaftueshme – gjaku mpikset më keq.

Për të kontrolluar se sa mirë funksionon koagulimi i gjakut të pacientit, mjeku mund të përcaktojë vlerën INR ose vlerën e shpejtë.

Si shfaqet një tepricë e vitaminës K?