Vitaminat gjatë shtatzënisë

Prezantimi

Veçanërisht gjatë shtatzënësi, shumë gra priren të marrin shtesë vitamina në formën e dietës shtesa sepse ata duan më të mirën për fëmijën e tyre. Një konsum i shtuar i vitamina gjatë shtatzënësi është gjithashtu mjaft e arsyeshme, pasi si nëna dhe fëmija duhet të furnizohen mirë. Sidoqoftë, kjo zakonisht mund të arrihet përmes një të shëndetshmi dietë. Marrja shtesë e përgatitjet e vitaminave është mjaft e arsyeshme për disa vitamina, pasi që gjatë shtatzënësi ekziston një nevojë e shtuar dhe një mungesë mund të çojë në çrregullime të zhvillimit të fëmijës së palindur. Sidoqoftë, kjo nuk vlen aspak për vitaminat e tjera.

Përmbledhje - Cilat vitamina janë në dispozicion?

Në thelb, vitaminat acid folik (vitamina B9), vitamina C, vitaminë D dhe vitaminat B1 (tiaminë), B2 (riboflavinë) dhe B6 (piridoksinë) janë të nevojshme gjatë shtatëzënësisë. Si rregull, kërkesa shtesë e vitaminave gjatë shtatëzënisë duhet të balancohet nga një konsum i shtuar i frutave dhe perimeve. Me acid folik, megjithatë, kjo është vështirë e mundur.

Acidi folik është e nevojshme mbi të gjitha në shtatzënia e hershme dhe një mungesë mund të çojë në serioze shëndetësor pasojat për fëmijën. Marrja shtesë e jod është gjithashtu e ndjeshme. Vitaminat B gjenden kryesisht në produktet e drithërave, patatet dhe qumështi.

Një mungesë e vitaminës B është shumë e rrallë në vendet perëndimore, kështu që marrja e vitaminës B shtesa zakonisht nuk është e nevojshme. Me vegjetarianët dhe Veganerinnen kjo mund të bëhet sidoqoftë e nevojshme. Vitamina D mund të prodhohet nga vetë trupi përmes rrezatimit të diellit në lëkurë.

Rreth 10 minuta rrezet e diellit çdo ditë janë zakonisht të mjaftueshme për të prodhuar të mjaftueshme vitaminë D. Meqenëse dielli rrallë shkëlqen në muajt e dimrit, produktet zëvendësuese mund të jenë të nevojshme. Niveli i vitaminës D në gjak duhet të kontrollohet nga mjeku. Nëse është nën 30 ng / ml, mjeku trajtues do të këshillojë për një zëvendësim të vitaminës D.

Vitamina C mund të absorbohet mjaftueshëm përmes dietë nga marrja e mjaftueshme e frutave dhe perimeve të freskëta. Vitamina A mund të absorbohet përmes qumështit, të verdhës së vezës ose karotës. Një mungesë ndodh shumë rrallë, por mund të ndodhë një tepricë e vitaminës A, e cila duhet të shmanget sidomos gjatë shtatzënisë.

Mund të çojë në keqformime, prandaj vitamina A nuk duhet të merret në formë tabletash. Acidi folik është shumë i rëndësishëm për zhvillimi i fëmijës, veçanërisht në shtatzënia e hershme. Meqenëse nëna e ardhshme shpesh nuk mund të mbulojë kërkesën shtesë për acid folik vetëm me një të përshtatshme dietë, zakonisht është e nevojshme të merren përgatitje të acidit folik.

Acidi folik tashmë është i nevojshëm për foshnjën në javën e tretë deri të katërt pas fekondimit në mënyrë që të zhvillohet mirë. Sidoqoftë, shumë gra as nuk e dinë që janë shtatzënë në këtë kohë. Gratë që dëshirojnë të kenë fëmijë, rekomandohet që të marrin 400-800 mikrogramë acid folik çdo ditë para shtatzënisë, në mënyrë që të parandalojnë dëmtimin e mundshëm të zhvillimit të fëmijës.