Vlera e PH në urinë | Vlera e PH tek njerëzit

Vlera PH në urinë

Në varësi të fizikës kusht dhe koha e ditës, pH i urinës mund të marrë vlera midis rreth 5 (pak acid) dhe 8 (pak alkaline), por zakonisht pH i urinës është rreth 6. Përveç nxjerrjes së dioksidit të karbonit, trupi gjithashtu mund të shpëtojë të protoneve të tepërta përmes urinës. Në urinë, protonet gjenden në formën e joneve të amonit (NH4 +) dhe fosfatit.

Në varësi të sasisë së protoneve të lira në urinën përfundimtare, urina mund të marrë një vlerë të pH deri në 4.5. A funksioni i veshkës në acid-bazë bilancit është riabsorbimi i bikarbonatit nga urina.Varet nga mënyra se si gjak pH është (acid ose alkalik), përthithja e bikarbonatit nga urina mund të rritet ose zvogëlohet, duke ndryshuar ose zbutur pH të gjakut. vlera e pH në urinë përdoret në mënyrë diagnostike për të përcaktuar veshkë funksion.

Në rastin e sëmundjeve të tilla si veshkë gurët ose infeksionet e traktit urinar, pH ndryshon. Disa veshkë gurët, për shembull, kanë tendencë të zhvillohen në vlera shumë të ulëta ose shumë të larta të pH. Në infeksionet e traktit urinar për shkak të infektimit bakterial, pH i urinës mund të bëhet shumë alkalin.

Si ta përdor saktë shiritin matës / shiritin e provës?

Bestshtë më mirë të matni vlerën e pH në tre ditë rresht para dhe pas çdo vakt për të shmangur një pamje të thjeshtë të vlerës së pH. Në këtë mënyrë mund të krijohet dhe krahasohet një profil ditor. Nëse dëshironi të matni pH në urinë, mbajeni shiritin e provës direkt nën rrjedhën e urinës për disa sekonda. Matja e pH nuk funksionon si duhet me urinën që mbetet në këmbë, pasi urina bëhet spontanisht alkaline në temperaturën e dhomës. Ndryshimi i ngjyrës së shiritit të provës pH krahasohet më pas me shkallët e ngjyrave në futjen e paketimit dhe lexohet vlera përkatëse e pH.

Vlera PH e lëkurës

Një nga detyrat më të rëndësishme të lëkurës është të mbrojë organizmin nga bakteret dhe substancave të dëmshme. Për të siguruar këtë, vlera optimale e pH e lëkurës është pak më e vogël se 5, domethënë në intervalin acid. Ky mjedis pak acid parandalon rritjen e më patogjeneve bakteret dhe promovon zhvillimin e flora e lëkurës.

Bakteret që do të dëmtonte organizmin nuk mund të zhvillohet. Përveç kësaj, disa Enzimat e sipërfaqes së lëkurës funksionon më mirë në një pH acid. Këto Enzimat kryesisht shërbejnë për të ruajtur barrierën e lëkurës, e cila gjithashtu ka një funksion mbrojtës.

Meqenëse pH acid i lëkurës shërben në shumë mënyra për të mbrojtur trupin, quhet ndryshe "manteli acid". Kjo mantel mbrojtës i lëkurës varet nga seksi dhe mosha dhe ndikohet nga përdorimi i kozmetikës dhe produkteve pastruese të lëkurës. Larja shumë e shpeshtë dhe disa produkte kozmetikë, ilaçe ose kimikate, përveç që dëmtojnë pengesën mbrojtëse, gjithashtu mund të bëjnë që lëkura të bëhet alkaline. Nëse vlera e pH bëhet shumë alkaline, manteli i acidit nuk funksionon më dhe lëkura bëhet veçanërisht e ndjeshme ndaj dehidratim dhe infeksionet.