Të vjella tek foshnjat dhe të vegjlit: Ndihma e parë

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet bërë në rast të të vjellave tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël: jepni lëngje, shpëlajeni gojën pas të vjellave, ftohni ballin, mbajeni fëmijën në këmbë gjatë të vjellave.
 • Kur të shihni një mjek? Në rastin më të mirë gjithmonë, por në çdo rast në rast të të vjellave të vazhdueshme, diarre ose temperaturë shtesë, refuzim për të pirë dhe në foshnjat shumë të vogla.
 • Të vjellat tek foshnjat dhe të vegjlit – rreziqet: Rreziku i dehidrimit për shkak të humbjes së tepërt të lëngjeve.

Kujdes.

 • Humbja e lëngjeve gjatë të vjellave mund t'i bëjë foshnjat letargjike dhe të përgjumur. Kjo mund t'i bëjë ata të flenë tepër vaktet dhe të marrin shumë pak lëngje. Është një rreth vicioz që mund të përfundojë në tronditje.
 • Të vjellat e ngjashme me gurët tek foshnjat (0 deri në 3 muaj) menjëherë pas një vakti të kombinuar me dështimin për të lulëzuar tregon ngushtimin e daljes së stomakut (stenozë pilorike).

Të vjella tek foshnja dhe fëmija: çfarë të bëni?

Masat e rekomanduara të ndihmës së parë për të vjellat tek foshnjat ose foshnjat janë:

Zëvendësoni lëngun e humbur

Sidomos në rastin e të vjellave me diarre, trupi mund të humbasë shumë lëngje si dhe elektrolite (natrium, kalium, etj.). Më pas këshillohet administrimi i solucioneve speciale elektrolite nga farmacia (solucion pijshëm i glukozës dhe kripërave të OBSH-së).

Ilaç në shtëpi

Edhe në foshnjëri, një supë e hollë me karota (karota është gjithashtu e mirë kundër diarresë), të cilën e jepni të pure, të kripur pak dhe të sheqerosur në pjesë të vogla, ka rezultuar efektive – nëse fëmija juaj pëlqen të hajë fare dhe nuk e vjell. të gjitha përsëri menjëherë (shih më poshtë).

Nëse fëmija juaj sapo ka të vjella, mund t'i vendosni një leckë të ftohtë në ballë (nëse kjo i duket e rehatshme) - mund të lehtësojë të përzierat dhe marramendjen që vijnë shpesh me të vjellat.

Jepni pak ose aspak për të ngrënë

Një stomak i irrituar nuk duhet të rëndohet me ushqim ose maksimumi me ushqime të lehta si p.sh. Pra, nuk ka rëndësi nëse fëmija juaj nuk ha asgjë për një kohë kur vjell - është më e rëndësishme që ai ose ajo të pijë lëngje të mjaftueshme!

Si mund ta dalloj nëse fëmijës tim i mungojnë lëngjet?

Nëse një fëmijë vjell shpesh, trupi i tij ose i saj mund të dehidrohet shpejt. Kjo ndodh veçanërisht shpejt tek foshnjat, gjë që mund ta bëjë atë të rrezikshëm brenda një kohe shumë të shkurtër. Ja se si të dalloni nëse fëmija juaj ka zhvilluar mungesë lëngjesh si pasojë e të vjellave (dhe ndoshta diarresë).

 • Kushtojini vëmendje sa shpesh fëmija juaj e zbraz fshikëzën e tij ose të saj (në tualet ose në pelenë). Ulja e urinimit tregon dehidratim.
 • Një shenjë e lëngjeve të pamjaftueshme është edhe kur fëmija juaj qan pa lot.
 • Një mukozë orale e lagur rozë, gjuha e lagur dhe pështyma në gojë tregojnë se trupi i fëmijës ka mjaftueshëm lëngje. Në të kundërt, mukozat e thata, të zbehta dhe mungesa e pështymës tregojnë një deficit.

Të vjella tek foshnjat dhe fëmijët: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Nëse një foshnjë ose vogëlush vjell pa shfaqur asnjë simptomë tjetër, zakonisht nuk ka arsye për t'u shqetësuar. Ndoshta ka ngrënë shumë shpejt ose shumë në një rrëmujë, ose ka pirë një pije të ftohtë ose një ushqim të keq. Pritja ose përvoja të tjera emocionuese gjithashtu mund të shkaktojnë të vjella tek të vegjlit.

 • Fëmija vjell në mënyrë të përsëritur edhe pas gjashtë orësh.
 • Fëmija refuzon të pijë.
 • Fëmija është më i vogël se gjashtë muajsh.
 • Fëmija duket i pangushëllueshëm ose nervoz.
 • Fontenelet (zonat e buta midis kockave të kafkës) dalin jashtë ose duken të fundosura.
 • Të vjellat tek foshnjat ose foshnja shoqërohen me ethe dhe/ose diarre.
 • Fëmija ose foshnja juaj vjell në mënyrë të përsëritur, duket i sëmurë, por ju nuk mund të identifikoni një shkak (si p.sh. gripi i stomakut).
 • Fëmija juaj ka dhimbje të forta barku.
 • Fëmija juaj duket dukshëm apatik dhe i qetë.
 • Foshnja ose foshnja vjell natën ose pak pasi ngrihen (esëll).
 • Fëmija vjell gjak ose të vjellat i ngjajnë llumit të kafesë ose kanë ngjyrë jeshile të ndezur.

Të vjella tek foshnja dhe fëmija: rreziqe

Të vjella tek foshnjat dhe fëmijët: ekzaminime nga mjeku

Kur e çoni fëmijën tuaj te mjeku, ai ose ajo së pari do të pyesë për simptomat e sakta dhe historinë mjekësore (anamnezë). Pyetjet e rëndësishme përfshijnë:

 • Kur filloi fëmija të vjella?
 • Sa shpesh ka të vjella ai ose ajo deri tani?
 • Si duket të vjellat?
 • Si vjell fëmija (në rrjedhë, përrua, etj.)?
 • A ka një model? Për shembull, a ndodhin të vjellat e foshnjës gjatë natës ose në kohë të caktuara të ditës ose pas ngrënies së ushqimeve të caktuara?
 • A po konsumon fëmija lëngje?
 • Keni qenë duke udhëtuar kohët e fundit apo fëmija është lënduar së fundmi (rënie, aksident)?

Në raste të caktuara, nevojiten ekzaminime të mëtejshme. Nëse dyshohet për mungesë lëngu, mjeku do të marrë pak gjak nga fëmija dhe do ta analizojë atë në laborator. Përqendrimi i elektroliteve do të tregojë nëse fëmija është i dehidratuar dhe, nëse po, sa rëndë. Nëse mjeku dyshon për një gjendje specifike pas të vjellave, siç është një çrregullim metabolik, testet specifike të gjakut mund të japin siguri.

Të vjella tek foshnjat dhe fëmijët: trajtimi nga mjeku

Parandaloni të vjellat tek foshnjat dhe fëmijët

Shpesh nuk është e mundur të parandaloni një foshnjë ose foshnjë nga të vjellat - për shembull, nëse një infeksion viral (si gastroenteriti) është shkaktari. Megjithatë, në raste të caktuara, të vjellat tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël mund të parandalohen:

 • Të përziera gjatë udhëtimit: Mos e lini fëmijën të shikojë një libër ose një film në automjet. Uleni atë në mënyrë që ai ose ajo të shikojë nga dritarja dhe, nëse është e nevojshme, të marrë çamçakëz të veçantë për sëmundjet e udhëtimit. Siguroni ajër të pastër dhe bëni pushime të rregullta nga ngasja nëse është e mundur.
 • Eksitim: Mundohuni ta qetësoni fëmijën tuaj gjatë përvojave ose ngjarjeve emocionuese. Merrni atë në krahë dhe bisedoni me të me qetësi. Kjo mund të parandalojë të vjellat e shkaktuara nga eksitimi tek një foshnjë ose foshnjë.