Vraponte për sport

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Vrapim, running, durim sporte, maratonaNumri i atletëve rekreativë të cilët janë entuziastë për të running ka vite që rritet. Vlerësohet se rreth 10 milion njerëz në Gjermani shkojnë rregullisht running. Gjithnjë e më shumë njerëz duket se kanë nevojë të lëvizin përveç punës së tyre.

Kjo sigurisht është për shkak të faktit se shumë punonjës janë të ulur gjatë gjithë ditës, gjë që krijon një ndjenjë të mbingarkesës. Megjithatë, fakti i një perceptimi më të gjerë të gjendjes vetjake të durim dhe kështu nga vetja shëndetësor është gjithashtu e rëndësishme. Këtu reklama luan një rol të rëndësishëm, i cili zbuloi në veçanti 50 vjeç-plus si klientelë të fortë financiarisht për vete.

Si një trend i ri për këtë grup të synuar, EcjeNordike Ecje kohët e fundit është bërë gjithnjë e më popullore në sektorin e sporteve të kohës së lirë. Ecja zakonisht konsiderohet të ketë një shëndetësor-efekt mbrojtës, veçanërisht në sistemi kardiovaskular. Por edhe i rregullt dhimbje koke dhe depresionet ndonjëherë mund të ndikohen pozitivisht nga vrapimi. Sidoqoftë, vrapimi do të thotë gjithashtu një tendosje e muskujve, tendons, ligamentet, kockat (sistemi mbështetës dhe lokomotor) me mundësinë e dëmtimit të këtyre strukturave. Përveç dëmtimeve të papritura (aksidenteve), të cilat janë mjaft të rralla kur vraponi, ka simptoma më të shpeshta të mbingarkesës dhe ngarkesës jo korrekte të sistemit musculoskeletal.

Anatomia funksionale

Ecja përfaqëson një sekuencë ritmike - dinamike të lëvizjeve. I gjithë trupi është i përfshirë në lëvizje, me stresin më të madh në ekstremitetet e poshtme (këmbët). Ritmi i sekuencës së lëvizjes mund të ndahet në faza të ndryshme të lëvizjes.

Tendosja në sistemin musculoskeletal ndryshon në fazat individuale të lëvizjes. Kur këmbë del (mbështetja e përparme faza), joints dhe muskujt e këmbës duhet të thithin peshën e trupit dhe të zbutin ndikimin. Në veçanti, muskujt e përparme kofshë (Musculus quadrizeps), muskujt e viçit (Musculus trzeps surae) dhe gju i përbashkët janë të stresuar këtu.

Kur trupi shtyhet nga toka (faza e mbështetjes së pasme), pjesa e përparme kofshë muskujt dhe muskujt ekstensorë të këmbës janë të stresuar në një fazë të hershme, dhe në një fazë të vonë muskujt e viçit dhe të pasëm të kofshës (muskujt iskiokrural) gjithashtu janë gjithnjë e më të stresuar. Pasi këmba të shkëputet nga toka, këmbë drejtohet mbrapsht (faza e lëkundjes së pasme). Kjo rezulton në një zgjatim të nyjen e hip si dhe përkulja e gju i përbashkët dhe sipërme kyçin e këmbës të përbashkët.

Muskujt e nevojshëm për këtë lëvizje janë anterior kofshë muskujt (sidomos muskujt rectus femoris) dhe pjesa e poshtme e përparme këmbë muskujt (muskujt tibialis anterior). Kjo pasohet nga udhëheqja e këmbës përpara (faza e ritmit anterior) me zgjatimin e gju i përbashkët dhe përgatitja për shfaqjen e këmbës. Muskuli tibialis anterior i anterior Kembe te ulet është veçanërisht aktiv në këtë fazë të lëvizjes.

Me shfaqjen e këmbës, fillon një cikël i ri i lëvizjes me ngarkesën përkatëse të muskujve. Shkaqet e ankesave ose dëmtimeve gjatë ecjes janë të shumëfishta. Faktorë të ndryshëm duhet të merren parasysh:

  • aksidentet
  • moshë
  • peshë
  • Kushti i trajnimit (trajnimi i rezistencës)
  • Anatomia e trupit
  • Teknika e vrapimit
  • Intensiteti i vrapimit
  • Sipërfaqe vrapimi
  • Pajisje