Vulva: Anatomia & Funksioni

Çfarë është vulva?

Vulva (pubis e femrës) është zona e jashtme e organeve gjenitale femërore. Është një nga organet kryesore seksuale të grave. Vulva përfshin:

  • mons pubis ose mons veneris: jastëk yndyror mbi rajonin e simfizës
  • labia e madhe (labia majora)
  • labia e vogël (labia minora)
  • klitoris (klitoris)
  • holl vaginal

Në zonën e tyre të përparme, labia minora bashkohet në një frenulum clitoridis, i cili rrethon klitorisin, dhe në vetë klitorisin. Në zonën e tyre të pasme – drejt perineumit, që është edhe fundi i vulvës – bashkohen labia minora.

Vulva: Ndryshimet e lidhura me moshën

Vulva ndryshon gjatë gjithë jetës me sasinë e hormoneve seksuale të prodhuara. Gjatë pubertetit, ajo zmadhohet dhe bëhet më e pigmentuar. Strukturat individuale bëhen më të spikatura, veçanërisht klitorisi dhe labia e madhe dhe e vogël. Përveç kësaj, qimet pubike rriten.

Cili është funksioni i vulvës?

Vulva është një zonë e rëndësishme erogjene. Klitorisi konsiderohet si qendra e zgjimit seksual. Labiat mbrojnë hyrjen vaginale dhe furnizojnë mukozën delikate me lagështi nëpërmjet sekrecioneve të gjëndrave.

Ku ndodhet vulva?

Vulva është zona e jashtme e organeve primare seksuale femërore. Ai shtrihet nga mons veneris përmes labia majora dhe labia minora deri në perineum (zona kalimtare midis vulvës dhe anusit).

Inflamacioni i vulvës (vulviti) prek të gjithë zonën e organit gjenital të jashtëm. Mund të jetë infektive. Infeksione të tilla në zonën e vulvës karakterizohen gjithmonë – pavarësisht nga shkaku – me kruajtje, dhimbje djegëse, skuqje, ënjtje dhe rrjedhje, herë pas here edhe nga ënjtje dhe dhimbje të nyjeve limfatike inguinale. Megjithatë, vulviti mund të ketë edhe shkaqe jo infektive.

Bëhet dallimi midis vulvitit primar dhe sekondar:

Vulviti primar

Infeksionet bakteriale të vulvës përfshijnë bartolinitin dhe folikulitin. Bartoliniti është një sëmundje e zakonshme e vulvës. Është një inflamacion i kanalit ekskretues të njërës prej gjëndrave Bartholin në anën e brendshme të labia minora. Shkakton dhimbje të forta dhe një ënjtje të njëanshme, e cila mund të arrijë madhësinë e një topi tenisi.

Infeksionet virale të vulvës janë gjithashtu të mundshme, për shembull me viruse herpes (herpes gjenital) ose papillomavirus (lytha gjenitale).

Infeksioni me papillomavirusin njerëzor (HPV) shkakton lytha gjenitale në vulvë. Nga më shumë se 100 lloje të ndryshme të papillomaviruseve, rreth 20 prekin zonën gjenitale. Këtu bëhet dallimi midis gjenotipeve "me rrezik të ulët" dhe "me rrezik të lartë", të cilët mund të shkaktojnë beninje (lytha beninje të lëkurës) dhe gjithashtu ndryshime malinje (deri dhe duke përfshirë kancerin e qafës së mitrës).

Vulviti sekondar

Sëmundje të tjera në zonën e vulvës

Karcinoma e vulvës është një tumor malinj në zonën e vulvës dhe shfaqet rrallë. Në shumicën e rasteve bëhet fjalë për një të ashtuquajtur karcinoma skuamoze. Tumoret e tjera malinje (si karcinoma e qelizave bazale, melanoma malinje = kanceri i lëkurës së zezë) si dhe tumoret beninje në zonën e vulvës janë gjithashtu të mundshme.