Lythat: Trajtimi dhe simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: krem ​​(krioterapi), trajtim me acid, “djegie” me rrymë (elektrokagulim), trajtim me lazer, ablacioni kirurgjik (me curette, lugë të mprehtë, bisturi).
 • Simptomat: Lloje të ndryshme të lythave në varësi të vendndodhjes dhe shkakut - lytha të zakonshme, lytha me furçë, lytha shputore, lytha të sheshta, lytha "të rreme" (lythat e moshës, lythat e kërcellit).
 • Diagnoza: Diagnoza vizuale, ndoshta mostra e indeve, rrallë zbulimi i patogjenit.
 • Prognoza: Kryesisht e padëmshme, shpesh zhduken vetë (nganjëherë pas muajsh ose vitesh); Shkalla e përsëritjes është e lartë – me dhe pa trajtim.
 • Parandalimi: Mos ecni zbathur në pishina dhe të ngjashme, mos përdorni peshqirë ose brisqe, ngjitni lythat, mos gërvishtni, marrëdhënie seksuale të mbrojtura

Çfarë janë lythat?

Ka lloje të ndryshme të HPV. Varësisht se cili lloj virusi është përgjegjës për infeksionin dhe ku vendoset, zhvillohen lloje të ndryshme lythash morfologjikisht. Ka edhe disa lezione të lëkurës që duken si lytha, por janë me origjinë tjetër.

Bëhet dallimi midis lythave të zakonshme, lythave me furçë, lythave shputore dhe lythave të sheshta, lythave gjenitale dhe lythave "jo origjinale" (lythat dell, lythat e moshës, lythat e kërcellit).

Si mund të hiqen lythat?

Nëse ju duket se rritjet e vogla të lëkurës janë shqetësuese kozmetike, diskutoni me një mjek se si mund të hiqen lythat tuaja. E njëjta gjë vlen edhe për lythat që shkaktojnë parehati, siç janë lythat shputore në shputën e këmbës që e bëjnë shumë të dhimbshme ecjen.

Çfarë ndihmon kundër lythat?

Shpërndarja e shtresës me brirë

Acidet e ndryshme heqin lythat duke tretur shtresën e tyre me brirë. Acidi salicilik zakonisht përdoret për këtë qëllim, por ndonjëherë përdoret një acid tjetër si acidi laktik. Nëse lythat e sheshta në fytyrë duhen hequr, zakonisht përdoret acidi i vitaminës A. Acidet janë të disponueshme si tretësirë, krem ​​ose patch në barnatore – zakonisht pa recetë.

Shpërndarja e shtresës me brirë

Acidet e ndryshme heqin lythat duke tretur shtresën e tyre me brirë. Acidi salicilik zakonisht përdoret për këtë qëllim, por ndonjëherë përdoret një acid tjetër si acidi laktik. Nëse lythat e sheshta në fytyrë duhen hequr, zakonisht përdoret acidi i vitaminës A. Acidet janë të disponueshme si tretësirë, krem ​​ose patch në barnatore – zakonisht pa recetë.

Aplikimi i azotit të lëngshëm ndonjëherë shkakton një dhimbje të shkurtër të ftohtë. Si rezultat, lëkura zakonisht skuqet dhe fryhet disi. Në disa raste formohet një flluskë e lëkurës. Duhen disa ditë që lythat të shërohen me formimin e kores. Nëse krioterapia kryhet me kujdes, nuk mbetet mbresë.

Nuk është absolutisht e nevojshme të shkoni te mjeku për të hequr lythat me ndihmën e të ftohtit. Ndërkohë, farmacitë ofrojnë lapsa me krem ​​pa recetë për vetë-trajtim në shtëpi. Megjithatë, këto janë më pak të ftohta se azoti i lëngshëm i aplikuar nga mjeku. Rezultatet e studimit që tregojnë efektivitetin e stilolapsave të tillë me krem ​​mungojnë kryesisht deri më sot.

Metoda të tjera

Pomada dhe solucione speciale me substanca aktive që pengojnë rritjen e qelizave (5-fluorouracil) ose viruse (aciclovir) përdoren ndonjëherë për të hequr lythat. Ndonjëherë mjeku administron ilaçe të ndryshme si një injeksion direkt në lythat, për shembull 5-fluorouracil ose substanca që ndikojnë në sistemin imunitar (interferone).

Disa njerëzve u lazerohen lythat, domethënë nxehen fort dhe shkatërrohen me lazer.

Terapia fotodinamike përfshin aplikimin e një xhel të veçantë në lytha. Lihet të veprojë për rreth tre orë dhe më pas lytha rrezatohet me dritë. Disa përbërës në xhel aktivizohen dhe shkatërrojnë lythin. Metoda në fakt e ka origjinën nga trajtimi i tumoreve të lëkurës.

Mjete juridike shtëpiake kundër lythave

Thuhet se bimë të ndryshme mjekësore janë të dobishme kundër lythave. Për shembull, lëngu i qumështit i celandinës thuhet se eliminon tumoret e vogla të lëkurës nëse i lyeni me të disa herë në ditë. Në të njëjtën mënyrë, lythat mund të trajtohen me lëngun e qumështit të luleradhiqes ose një tretësirë ​​të rrënjës tarsal. Kjo gjithashtu duhet të eliminojë nyjet e vogla të lëkurës.

Një tjetër ilaç shtëpiak është shiriti ngjitës, të cilin e ngjitni në lyth. Megjithatë, efekti është i diskutueshëm.

Tradicionale është metoda e “të folurit me lytha”, e cila bazohet në një formë sugjerimi. Në fushën e mjekësisë alternative, kjo shpesh ofrohet ende – pa asnjë provë shkencore për efektivitetin e saj.

Ku mund të shfaqen lythat? Cilat janë llojet?

Më poshtë do të gjeni një përshkrim të lythave kryesore të vërteta dhe të rreme:

Lythat e zakonshme (Verrucae vulgares).

Në shumicën e rasteve, lythat e zakonshme kanë madhësinë e një koke gjilpëre në një bizele. Sipërfaqja e tyre fillimisht e lëmuar bëhet e çarë dhe kallo ndërsa rriten. Përveç kësaj, rritjet e lëkurës fillimisht me ngjyrën e lëkurës gradualisht marrin një ngjyrë të verdhë të pistë. Ndonjëherë shfaqen të vetme (të vetmuara). Megjithatë, ato vërehen më shpesh në numër më të madh.

Lythat me furçë (Verrucae filiformes).

Këto janë një formë e veçantë e lythave të zakonshme me një kërcell të gjatë, filiform. Ato formohen veçanërisht tek të moshuarit në fytyrë (qepalla, buzë, hundë) ose qafë. Herë pas here ato kruhen. Është gjithashtu e mundur që të irritohen ose lëndohen lythat e furçave gjatë larjes, tharjes ose rruajtjes.

Lythat shputore (Verrucae plantares)

Ndryshe nga lythat e zakonshme, lythat e shputës nuk janë të ngritura, rritje të lëkurës hemisferike. Në vend të kësaj, lythat shputore shtypen nga brenda. Kjo ndodh sepse ato zakonisht formohen në shputën e këmbës: Pesha e trupit që ulet mbi to i shtyn lythat nga brenda në nënlëkurë. Përveç kësaj, lythat shputore janë zakonisht mjaft të dhimbshme, ndryshe nga lythat e zakonshme. Çdo hap ndonjëherë është i pakëndshëm për të prekurit.

Lexoni më shumë rreth shfaqjes dhe trajtimit të lythave të dhimbshme të shputës në artikullin Lythat e shputës.

Lythat e sheshtë (Verrucae planae juveniles)

Lythat që nuk janë shumë të ngritur në fytyrë ose duar janë ndoshta të ashtuquajturat lytha të sheshta ose lytha planare. Herë pas here, ky lloj lythi gjendet edhe në pjesë të tjera të trupit. Lythat e sheshta vërehen më shpesh tek fëmijët dhe adoleshentët. Prandaj quhen edhe lytha të mitur.

Lythat e sheshta janë të padëmshme dhe shpesh zhduken vetë. Ata që nuk duan ta presin këtë ose vuajnë shumë nga lythat e sheshta, bisedojnë me mjekun për opsionet e trajtimit.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Lythat e sheshtë.

Lythat Dell (Mollusca contagiosa).

Lythat Dell nuk janë lytha të vërteta – pavarësisht emrit të tyre dhe pamjes së ngjashme. Kjo është për shkak se ato nuk shkaktohen nga viruset papilloma njerëzore. Në vend të kësaj, virusi Molluscum contagiosum është shkaktari i këtyre nyjeve të padëmshme të lëkurës si lytha.

Brenda tyre, lythat dell përmbajnë një sekrecion infektiv. Nëse bie në kontakt me të, infektohesh mjaft lehtë (infeksion njollës). Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse lëkura juaj është zbutur (për shembull, kur vizitoni një pishinë ose sauna). Më pas viruset që shkaktojnë infeksionin depërtojnë më lehtë në lëkurë. Plagët, infeksionet mykotike të lëkurës dhe neurodermatiti gjithashtu favorizojnë infeksionin me patogjenët e lythave gjenitale.

Lexoni më shumë rreth temës në artikullin Dellwarzen.

Lythat senile (keratoza seborrheike)

Lythat senile gjithashtu nuk janë lytha të vërteta, edhe pse u ngjajnë atyre. Shkaku i tyre nuk dihet. Megjithatë, dihet se ato nuk shkaktohen nga viruset – as nga HPV dhe as nga lloje të tjera virusesh. Prandaj, lythat senile nuk janë gjithashtu ngjitëse.

Për shkak se lythat e moshës janë të padëmshme dhe zakonisht nuk shkaktojnë ndonjë shqetësim, ato zakonisht nuk duhet të hiqen. Megjithatë, nëse ende dëshironi t'i hiqni qafe, duhet të konsultoheni me një mjek (si me lythat e tjera): ai ose ajo do t'i heqë lythat e moshës me një instrument kirurgjik (kuretë, lugë të mprehtë, bisturi) ose me lazer. Lythat e pedunkuluara mund të hiqen me një kurth elektrik.

Lythat e pedunkulës (fibroma)

Lythat e kërcellit gjithashtu nuk janë lytha të vërteta. Përkundrazi, ato janë rritje të buta dhe beninje të qelizave të caktuara të lëkurës. Emri i tyre i saktë mjekësor është fibroma të buta.

Pothuajse të gjithë i marrin këto etiketa të vogla të lëkurës me ngjyrë të lëkurës, herët a vonë. Pse ndodh kjo nuk dihet. Megjithatë, duke qenë se lythat e pedunkuluara shfaqen më shpesh në disa familje, ekspertët dyshojnë për një predispozitë gjenetike.

Mund të mësoni më shumë rreth këtyre shtojcave të lëkurës me kërcell në artikullin Lythat me kërcell.

Lythat gjenitale (Condylomata acuminata)

Më shumë për lythat gjenitale mund të lexoni në artikullin Lythat gjenitalë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në shumicën e rasteve, lythat e vërteta shkaktohen nga viruset papilloma njerëzore (HPV): Patogjenët depërtojnë në qelizat e lëkurës nëpërmjet lëndimeve dhe çarjeve të vogla dhe shkaktojnë riprodhim të pakontrolluar të qelizave atje. Në këtë proces, pushtuesit i detyrojnë qelizat pritëse njerëzore të prodhojnë viruse të mëtejshme.

Disa lloje të viruseve papilloma njerëzore përfshihen në zhvillimin e disa llojeve të kancerit (si kanceri i qafës së mitrës dhe kanceri i penisit). Megjithatë, këto nuk janë llojet e virusit përgjegjës për verrucae konvencionale. Kujdes këshillohet vetëm në rastin e të ashtuquajturave lytha gjenitale ose gjenitale (kondilomat).

Lexoni më shumë rreth viruseve papilloma njerëzore (HPV) në artikullin tonë HPV.

Lythat jo origjinale nuk shkaktohen nga HPV: viruset Molluscum contagiosum janë përgjegjës për lythat dell. Për lythat e moshës, shkaku nuk dihet. E njëjta gjë vlen edhe për lythat pedunkulare.

Faktorët e rrezikut

Konfliktet mendore dhe stresi gjithashtu duket se rrisin rrezikun e sëmundjes. Të rriturit e prekur janë gjithashtu shpesh duhanpirës.

A janë lythat ngjitëse?

Lythat virale janë ngjitëse (infektive): Viruset transmetohen drejtpërdrejt nga personi në person, dhe ndonjëherë në mënyrë indirekte përmes peshqirëve ose briskut. Mes infeksionit dhe shfaqjes së verrucae të parë (periudha e inkubacionit) zakonisht kalojnë katër javë deri në tetë muaj.

Dikush që tashmë ka rritje të vogla të lëkurës ndonjëherë vazhdon të infektojë veten (autoinokulimi). Kështu përhapen verrucae në trup: Viruset transmetohen, për shembull, duke kruar nyjet e lëkurës, në pjesët fqinje ose më të largëta të trupit, ku edhe ato vendosen.

Jo ngjitëse janë lythat “false”, të cilat nuk shkaktohen nga viruset (lythat e moshës dhe lythat e kërcellit).

Ekzaminimet dhe diagnoza

 • një lyth është i gjakosur ose i përflakur,
 • lythat zhvillohen në sëmundje të tjera të lëkurës (si neurodermatiti) ose
 • lythat dell përhapen shpejt.

Në rastin e lythave të moshës, mund të ketë rrezik ngatërrimi me kancerin e lëkurës. Prandaj, kush nuk është i sigurt se nyjet e lëkurës të ngjashme me lythat janë në të vërtetë lytha të padëmshme të moshës, këshillohet të shkojë gjithashtu te mjeku.

Diagnoza zakonisht është e thjeshtë

Nëse mjeku nuk është mjaft i sigurt, mund të merret një mostër indi nga nyjet e lëkurës dhe të ekzaminohet në laborator për ind të imët (histologjik). Në raste individuale, bëhet një përpjekje për të zbuluar patogjenët (viruset papilloma njerëzore) në kampion.

Kursi dhe prognoza

Sa shpejt zhduken rritjet e vogla të lëkurës në raste individuale varet nga faktorë të ndryshëm. Për shembull, lloji i virusit dhe lythit, si dhe gjendja e sistemit imunitar, luajnë një rol. Verrucae, për shembull, shpesh janë shumë kokëfortë te njerëzit me mbrojtje të dobësuar të trupit.

Pasi lythat të jenë shëruar – me ose pa trajtim – nuk jeni imun ndaj tyre në të ardhmen: shkalla e përsëritjes është e lartë.

Parandalim

 • Mos i ndani peshqirët, këpucët dhe çorapet me njerëzit e tjerë.
 • Mos ecni zbathur në pishina, dushe komunitare, palestra dhe dhoma zhveshjeje.
 • Mbuloni lythat ekzistuese me një fasho të papërshkueshëm nga uji përpara se të notoni.
 • Mos prekni verrucae.

Gjithashtu, në mënyrë ideale shmangni gërvishtjet e lythave. Përndryshe, ju mund t'i transferoni viruset që ato përmbajnë në pjesë të tjera të trupit tuaj ose te njerëzit e tjerë.