Sytë e përlotur: Shkaqet, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Rrjedhje e lëngut lacrimal mbi kufirin e kapakut shpesh me simptoma të mëtejshme si ndjesi e trupit të huaj, ndjesi djegieje, skuqje të syve.
 • Shkaqet: Ndër të tjera, ndryshimet që lidhen me moshën, trupat e huaj në sy, alergjitë, infeksionet e syrit ose të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, sëmundjet themelore si diabeti, stimujt e mjedisit (gazrat, avujt, tymi).
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut, duke përfshirë "lot artificial", medikamente ndaj alergjive, medikamente specifike për trajtimin e kushteve themelore.
 • Kur të shihni një mjek? Lotim i zgjatur, lotim i përsëritur i syve, masë e fortë brenda ose rreth kanalit lacrimal.
 • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi i syve nga okulisti, mundësisht ekzaminime të mëtejshme për sëmundjet themelore.
 • Parandalimi: Siguroni një klimë "të mirë" të syve (ajrosni dhomat rregullisht, shmangni rrymat), pini mjaftueshëm, bëni pushime nga puna me kompjuter, trajtoni sëmundjet themelore.

Sytë e përlotur: Përshkrimi

Syri i përlotur, i quajtur edhe syri i përlotur ose epifora, është kur lëngu loti derdhet në skajet e qepallave. Arsyet "normale" për këtë janë emocionale si trishtimi apo gëzimi. Megjithatë, në disa raste, sëmundjet ose ndryshimet në sy janë pas saj.

Cilat janë shkaqet e lotimit të syve?

Kur ekuilibri midis prodhimit të lotit dhe heqjes së lotit është i shqetësuar, shfaqen lotim të syve. Kjo ka shumë nxitës të ndryshëm. Shkaqet më të zakonshme të lotimit të syve janë ndryshimet e lidhura me moshën, alergjitë dhe – paradoksalisht – sytë shumë të thatë.

Përveç kësaj, trupat e huaj (si qerpikët e kthyer nga brenda) janë një arsye. Ata irritojnë sytë dhe bëjnë që ata të ujiten, si dhe një qepallë e kthyer nga jashtë (ektropion).

Infeksionet e syve (për shembull konjuktiviti i shkaktuar nga bakteret ose viruset), infeksionet kronike të qeseve të lotit dhe sëmundje të tjera si diabeti mellitus janë gjithashtu shkaktarë të mundshëm të lotimit të syve. Janë ndër shkaqet serioze që sqarohen më mirë nga mjeku.

Infeksionet e traktit të sipërm respirator dhe alergjitë që prekin hundën ose sytë janë gjithashtu shkaktarë të shpeshtë të lotimit të syve.

Në thelb, tre mekanizma kryesorë mund të dallohen në zhvillimin e syve të përlotur:

 • Çrregullim funksional i drenazhit lacrimal (p.sh. shqetësime në funksionin e qepallës)
 • Ndryshimet anatomike të kanaleve lacrimal (të tilla si bllokimi i kanaleve lacrimal)
 • Mbiprodhimi i lëngut lacrimal (si acarimi i qepallave, konjuktiva, kornea)

Syri i thatë

Më pas, me ndihmën e pompave të lotit, lëngu migron përmes kanaleve lotsjellëse të qepallës së sipërme dhe të poshtme në qeskën lacrimal, nga ku arrin në zgavrën e hundës përmes kanalit nazolakrimal.

Në mënyrë indirekte, dobësimi i ndezjes së syve dhe funksionimi i dobët i gjëndrave lotsjellëse rezultojnë në më pak lëng loti dhe në këtë mënyrë fillimisht tharje të syve. Për shkak se filmi i lotit shërben si një lubrifikant natyral për vezullimin, qepallat irritojnë kornenë e thatë të syrit me çdo vezullim.

Përveç kësaj, sytë janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve kur mungon shtresa e shëndetshme e lotit me substancat e saj mikrovrasëse. Grimcat e vogla gjithashtu ngjiten më lehtë dhe irritojnë edhe më shumë sytë. Gjëndrat e lotit më pas prodhojnë të ashtuquajturin lot refleks: rezultati është i lotuar nga sytë.

Shkaqet e syve të thatë

Më poshtë është një përmbledhje e shkaktarëve të syve të thatë dhe, më pas, të lotimit të syve:

 • Ulje e lëngut lotsjellës lidhur me moshën dhe/ose hormonet
 • Faktorët e mjedisit (ozoni, tymrat e shkarkimit, ajri i ngrohjes, ajri i thatë i dhomës)
 • Alergjia
 • Lentet e kontaktit
 • Medikamente (për shembull citostatikë, beta bllokues, antihistaminikë, pilula kontraceptive)
 • Sëmundjet e brendshme si diabeti mellitus, sëmundjet e tiroides, reumatizma inflamatore
 • Goditja në tru ose paraliza e nervave të fytyrës për shkak të shkaqeve të tjera, të cilat e bëjnë të vështirë vezullimin e paprekur

Simptomat që shoqërojnë sytë e thatë në sy të përlotur

 • Ndjenja e trupit të huaj në sy, djegie, gërvishtje
 • Ndjenja e presionit në sy
 • Dhimbje
 • Swnjtje e qepallave
 • Sekretimi i mukusit, qepallat ngjitëse
 • Skuqja e konjuktivës
 • Vizion i dëmtuar
 • shkëlqim verbues, fotofobi

Sytë e përlotur në pleqëri

Shumica e njerëzve që vizitojnë oftalmologun për shkak të lotimit të syve janë njerëz të moshuar - veçanërisht femra. Ndryshimet e lidhura me moshën në hormonet gjatë menopauzës, por edhe simptomat e lidhura me moshën që nuk lidhen me gjininë, shpesh çojnë në çrregullime funksionale të kullimit të lotëve.

Një muskulaturë komplekse dhe indi lidhor përreth sigurojnë qëndrueshmërinë dhe funksionin e qepallës së syrit, gjëndrës lacrimal dhe pompës së lotit. Nëse muskulatura dhe indi lidhor dobësohen për shkak të ndryshimeve hormonale ose moshës, vëllimi i lotit nuk mund të rregullohet më siç duhet. Pasoja e drejtpërdrejtë e një pompe loti të dëmtuar ose kanaleve të lotit të bllokuar janë sytë e përlotur.

Çfarë duhet të bëni në rast të lotimit të syve?

Këshillohet që sytë e përlotur të ekzaminohen mjekësisht për të përjashtuar sëmundjet serioze themelore dhe për të parandaluar sëmundjet e mundshme dytësore. Nëse okulisti përcakton se faktorët mjedisorë janë shkaku i syve të thatë dhe rrjedhimisht i lotimit të syve, shumë ankesa shpesh mund të lehtësohen me vetë këto këshilla të thjeshta:

 • Ajrosni rregullisht dhe sigurohuni që klima e dhomës të mos jetë shumë e thatë (mund të vendosni një lagështues).
 • Shmangni rrymat, ventilatorët e makinave, kondicionerët.
 • Përmbahuni nga pirja e duhanit dhe shmangni dhomat me tym.
 • Pini mjaftueshëm lëngje pa alkool dhe pa kafeinë (ujë, ujë mineral, çaj).
 • Kur punoni për një kohë të gjatë në ekranin e kompjuterit, sigurohuni që të injoroni shpesh për të shpërndarë lëngun lotsjellës mbi sipërfaqen e kokës së syrit vazhdimisht. Bëni më shpesh pushime nga puna. Mund të jetë e dobishme të përdorni "lot artificialë".
 • Flini mjaftueshëm - sytë e lodhur shpesh janë të irrituar, kruarje ose djegie.
 • Pastroni skajet e qepallave, veçanërisht për të hequr grimin.
 • Si përdorues i lenteve të kontaktit, sigurohuni që të bëni pushime më të gjata nga përdorimi i tyre dhe t'i pastroni ato tërësisht dhe rregullisht. Nëse është e nevojshme, bisedoni me mjekun tuaj për një stil tjetër të lenteve (thente të forta, të buta) për të shmangur lotimin e syve si pasojë e acarimit.

Cilat mjete juridike ndihmojnë?

Cilat ilaçe dhe mjete të tjera mund të ndihmojnë me lotimin e syve varet nga shkaku. Për shembull, infeksionet e syrit mund të trajtohen me ilaçe dhe pozicionet e gabuara të qepallave mund të trajtohen kirurgjikale. Mosfunksionimet e aparatit lacrimal mund të korrigjohen nga mjeku duke përdorur metoda të caktuara oftalmologjike.

Sytë e përlotur si një simptomë shoqëruese e diabetit mellitus shpesh zhduken kur mjeku rregullon saktë pacientin ndaj ilaçeve për uljen e sheqerit në gjak (antidiabetikët oralë, insulinë).

Tek gratë në menopauzë, terapia e zëvendësimit të hormoneve mund të ndihmojë në reduktimin e çekuilibrit hormonal dhe në këtë mënyrë të lehtësojë simptomat shoqëruese të tij (të tilla si lotimi i syve). Megjithatë, përfitimet dhe rreziqet e një terapie të tillë hormonale duhet të peshohen me kujdes me njëra-tjetrën.

Sytë e përlotur: ekzaminimi dhe diagnoza

Okulisti do të diskutojë me ju historinë tuaj mjekësore. Ai do t'ju pyesë për natyrën dhe kohëzgjatjen e simptomave tuaja dhe çdo sëmundje shoqëruese. Kjo shpesh jep informacion të rëndësishëm për shkaqet e mundshme të lotimit të syve.

Të dhëna të mëtejshme jepen nga anatomia e kafkës suaj të fytyrës, gjëndrat e lotit dhe qeskat e lotit, si dhe gjendja, pozicioni dhe lëvizshmëria e qepallave. Gjithashtu informative janë shpesh testet funksionale dhe diagnostike si testet e sekretimit (për të matur sasinë e lëngut lotsjellës).

Mund të nevojiten analiza të mëtejshme, për shembull nëse mjeku dyshon se një sëmundje e përgjithshme si diabeti është prapa syve të përlotur.

Sytë e përlotur: Kur të shkoni te mjeku?

Nga njëra anë, sytë e përlotur mund të shkaktojnë dëmtime afatgjatë (gjithashtu në shikim), pavarësisht nga shkaku. Nga ana tjetër, mund të ketë sëmundje serioze themelore pas simptomës së lotimit të syve, të cilat në mënyrë ideale duhet të trajtohen.

Sytë e përlotur: parandalimi

Shumë nga këshillat që mund të përdoren për të trajtuar vetë lotimin e syve tashmë ndihmojnë në mënyrë parandaluese, edhe nëse deri më tani nuk ka pasur sy të thatë ose të përlotur. Masat për parandalim janë veçanërisht:

 • Krijoni një klimë të mirë të dhomës me ajrim dhe, nëse është e nevojshme, lagështim të ajrit, veçanërisht gjatë sezonit të ngrohjes.
 • Shmangni tymin dhe avujt në ajër, nëse është e nevojshme përdorni syze mbrojtëse në punë
 • Shmangni rrymat, ventilatorët, ajrin e kondicionuar
 • Bëni pushime kur punoni në ekranet e kompjuterit, kushtojini vëmendje ndezjes së syve
 • Get mjaft gjumë
 • Hiqni tërësisht make-up-in, veçanërisht para se të shkoni në shtrat
 • Bëni pushime nga përdorimi i lenteve të kontaktit, pastroni lentet e kontaktit siç duhet