Çfarë ndodh gjatë vdekjes?

Nuk ka siguri në këtë botë përveç se të gjithë duhet të vdesin në një moment. Megjithatë, vdekja është një nga tabutë e fundit në kulturën moderne perëndimore. Për shumicën e njerëzve sot, ajo nuk vjen papritur dhe papritur, por ngadalë. Kjo është për shkak të përparimeve në diagnostikimin dhe trajtimin mjekësor. Kjo zakonisht u jep të prekurve mundësinë që të pajtohen me jetën dhe vdekjen, të merren me punë të papërfunduara dhe të thonë lamtumirë.

Procesi i vdekjes psikologjike - faza

Studiuesja e vdekjes Elisabeth Kübler-Ross e ka ndarë procesin e vdekjes psikologjike në pesë faza. Megjithatë, këto nuk shihen si faza të njëpasnjëshme - personi që vdes mund të kalojë disa herë midis fazave individuale.

  • Mohimi: I sëmuri nuk dëshiron të pranojë faktin se nuk ka shumë kohë për të jetuar. Ai e shtyp lajmin, e mohon atë, ndoshta beson se ka pasur një ngatërresë, ende shpreson të shpëtohet.
  • Zemërimi: I sëmuri rebelohet kundër fatit të tij, ndjen zemërim me Zotin, me mjekët, me këdo që lejohet të vazhdojë të jetojë. Kjo mund të shfaqet edhe në agresion ndaj të afërmve.
  • Negocimi: I sëmuri përpiqet të negociojë me fatin, duke bërë premtime në rast se i lejohet të jetojë për pak kohë.
  • Pranimi: Në rastin më të mirë, personi i prekur pranon fatin e tij dhe pajtohet me të.

Procesi i vdekjes fizike - shenja

Njerëzit ndryshojnë edhe fizikisht para vdekjes. Procesi gjithashtu mund të ndahet në faza të ndryshme:

  • Faza e rehabilitimit: Edhe pse sëmundja përparon, pacienti mund të shërohet nga simptomat akute dhe ende mund të bëjë një jetë kryesisht të vetëvendosur. Kjo fazë përfshin muajt e fundit, rrallë vitet, para vdekjes.
  • Faza terminale: Pacienti është i shtrirë në shtrat dhe bëhet gjithnjë e më i dobët. Simptomat rriten. Kjo fazë mund të fillojë javë deri në muaj para vdekjes.
  • Faza përfundimtare: Kjo fazë përshkruan procesin aktual të vdekjes. Funksionet trupore gradualisht pushojnë dhe vetëdija e personit që vdes kthehet nga brenda. Vdekja ndodh brenda orëve ose ditëve më së shumti.

Faza e vdekjes

Çfarë mund të bëjnë të afërmit

Shumica e njerëzve nuk duan të vdesin vetëm. Prandaj, të afërmit mund të bëjnë një gjë mbi të gjitha: të jenë aty. Megjithatë, disa njerëz e kanë më të lehtë të shkëputen nga jeta kur janë vetëm. Nëse i dashuri juaj vdes kur ju nuk jeni në dhomë, nuk ka nevojë të fajësoni veten. Ju mund të supozoni se ishte më e lehtë për ta në këtë mënyrë.

Mos u mundoni ta nxirrni personin që po vdes nga qëndrimi i tij i brendshëm në orët e fundit, por pranoni tërheqjen e tij. Kuptoni se kjo nuk do të thotë se personi që vdes nuk është më i vetëdijshëm për rrethinën e tij. Trajtojini ata me kujdes dhe respekt të dashur, veçanërisht në këtë fazë. Edhe nëse pikëllimi juaj është i madh - përpiquni të lini të largohet nga ana juaj dhe t'i jepni personit që po vdes ndjenjën se është në rregull që ai të largohet.

Ka edhe gjëra që mund të bëni për të lehtësuar orët e fundit të pacientit. Shumë njerëz që vdesin kanë vështirësi në frymëmarrje. Ngritja paksa e pjesës së sipërme të trupit dhe futja e ajrit të pastër në dhomë mund ta bëjë frymëmarrjen më të lehtë. Kërkoni këshilla nga stafi infermieror për këtë.

Prekja e butë mund t'i japë personit që vdes paqe, siguri dhe mirëqenie. Megjithatë, qëndroni të ndjeshëm. Ndonjëherë edhe përkëdhelja mund të jetë e tepërt dhe e pakëndshme. Muzika e qetë dhe aromat e këndshme gjithashtu mund të arrijnë tek personi që po vdes dhe t'i bëjnë mirë.

Procesi i vdekjes - shenja të vdekjes së afërt

Gradualisht, organet pushojnë së funksionuari. Kjo shoqërohet me një sërë simptomash karakteristike. Është e rëndësishme që të afërmit të jenë të vetëdijshëm për këto në mënyrë që t'i pranojnë ato si pjesë e procesit të vdekjes natyrore. Pyesni personelin mjekësor ose mjekët për fazat e ndryshme të procesit të vdekjes në mënyrë që ata të humbasin frikën e tyre.

Frymëmarrja: Frymëmarrja ndryshon gjatë procesit të vdekjes, duke u bërë më e cekët dhe më e parregullt. Disa njerëz që vdesin vuajnë nga gulçimi dhe zhvillojnë të ashtuquajturën frymëmarrje të gulçuar. Pak para vdekjes, të ashtuquajturat "rales terminale" janë shumë të zakonshme. Kjo ndodh sepse personi që vdes nuk mund të gëlltisë më ose të kollitet dhe mukusi mblidhet në rrugët e frymëmarrjes. Kjo është e vështirë për të përballuar të afërmit. Megjithatë, nëse pacienti nuk vuan nga gulçim i rëndë, barra mbi ta është më e vogël se sa duket nga jashtë.

Truri dhe sistemi nervor: Funksionet e trurit gjithashtu përkeqësohen gjithnjë e më shumë ndërsa vdesim. Perceptimi përkeqësohet dhe vetëdija bëhet e turbullt. Sistemi nervor autonom është gjithashtu i dëmtuar. Kjo mund të shfaqet me të vjella, pengim të zorrëve ose mosmbajtjeje.

Shqetësimi: Disa pacientë preken nga shqetësimi në orët e fundit të jetës së tyre. Ata lëvizin këmbët e tyre përpara dhe mbrapa, shkulin mbulesat e shtratit. Ky shqetësim mund të lehtësohet me ilaçe.

Duart dhe këmbët: Gjaku tërhiqet gjithnjë e më shumë nga ekstremitetet ndërsa pacienti vdes. Prandaj, duart dhe këmbët bëhen të ftohta dhe marrin një ngjyrë kaltërosh. Ndonjëherë mblidhet në lëkurën e këmbëve dhe në pjesën e poshtme të këmbëve dhe aty formon njolla të errëta.

Trakti tretës, veshkat, mëlçia: Funksioni i këtyre organeve gradualisht bie në zero ndërsa trupi vdes. Helmimi që rezulton i trupit nga produktet metabolike mund të çojë në përgjumje dhe mjegullim të vetëdijes, si dhe kruajtje, nauze dhe mbajtje të ujit.

Zemra: Rrahjet e zemrës ngadalësohen kur vdesin dhe bëhen të parregullta, presioni i gjakut bie. Nëse zemra më në fund ndalon, qelizat e trupit nuk furnizohen më me oksigjen. Pas disa minutash, qelizat e trurit vdesin - personi ka vdekur.