Çfarë ndihmon kundër migrenës?

Çfarë ndihmon me migrenën? Këshilla të përgjithshme

Trajtimi i migrenës konsiston në lehtësimin e sulmeve akute të migrenës dhe parandalimin e sulmeve të reja. Për këtë qëllim përdoren medikamente të ndryshme. Përveç kësaj, metodat jo-drogë ofrojnë ndihmë me migrenën. Asnjëra nga këto metoda nuk mund të kurojë çrregullimin e dhimbjes së kokës, por ato mund të ndihmojnë në kontrollin e saj. Më shumë rreth këtyre terapive më poshtë.

Përveç kësaj, të sëmurët mund të ndikojnë ndjeshëm në ashpërsinë dhe shpeshtësinë e sulmeve përmes sjelljes së tyre. Këtu janë disa këshilla të përgjithshme të rëndësishme kundër migrenës:

 • Shmangni shkaktarët për migrenën tuaj: Çfarë mund të bëni për të parandaluar sulmin e migrenës në radhë të parë? Përgjigja e qartë: shmangni sa më shumë që të jetë e mundur të gjithë faktorët që dini se mund t'ju shkaktojnë migrenë. Këto mund të jenë ushqime të caktuara, vakte të anashkaluara, vizita në sauna dhe/ose përditshmëri e tensionuar dhe stresuese.
 • Tërhiqeni në raste akute: Gjatë një sulmi akut, duhet të tërhiqeni në një dhomë të errësuar nëse është e mundur, të fikni burimet e zhurmës si televizori ose radio, dhe të shtriheni.
 • Merrni qetësues në një fazë të hershme: Është mirë që të merrni një qetësues të përshtatshëm në shenjat e para të një sulmi migrenë. Atëherë sulmi ndonjëherë mund të ndërpritet, sepse qetësuesit e dhimbjes veprojnë më efektivisht kur merren herët.

Megjithatë, kini kujdes që të mos merrni ilaçe kundër dhimbjes së kokës ose migrenës shumë shpesh. Përndryshe, ata mund të shkaktojnë vetë dhimbjen (dhimbje koke e shkaktuar nga ilaçet).

Si mund të trajtohet migrena me ilaçe?

Medikamente të ndryshme janë të përshtatshme për trajtimin akut të sulmit të migrenës. Mund të jetë gjithashtu e dobishme marrja e medikamenteve parandaluese për të zvogëluar numrin dhe ashpërsinë e sulmeve (profilaksia e migrenës me ilaçe).

Mjekimi në rastet akute

Shumë shpesh, një sulm migrenë shoqërohet me të përzier dhe të vjella. Të ashtuquajturat antiemetikë ndihmojnë kundër kësaj. Për vetë dhimbjen, rekomandohen qetësuesit konvencionalë (analgjezikët) si ibuprofeni ose – në rastin e simptomave më të rënda – ilaçe speciale kundër migrenës (triptan). Në raste të jashtëzakonshme përdoren alkaloide ergot.

Disa nga këto barna kërkojnë një recetë, siç janë shumica e triptanëve. Të tjera, megjithatë, janë në dispozicion pa recetë në barnatore, të tilla si ibuprofen ose triptan naratriptan. Por edhe atëherë duhet konsultuar paraprakisht një mjek për zgjedhjen dhe dozën.

antiemetics

Antiemetikët jo vetëm që luftojnë të përzierat dhe të vjellat, por gjithashtu rrisin efektin e analgjezikëve të marrë më pas.

analgesics

Për sulmet e migrenës të lehta deri të moderuara, përdoren analgjezikët (kryesisht pa recetë).

Këto përfshijnë, mbi të gjitha, acidin acetilsalicilik (ASA) dhe ibuprofen - dy përfaqësues të të ashtuquajturave barna anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs). Efikasiteti i tyre kundër migrenës është më i provuari nga të gjithë analgjezikët. ASA merret në doza të larta, mundësisht si një tabletë shkumëzuese, sepse më pas përthithet shpejt në trup dhe kështu mund të zhvillojë efektin e saj me shpejtësi. Marrja e ibuprofenit në formë të tretshme është gjithashtu e dobishme.

ASA dhe metamizoli mund të administrohen gjithashtu si një injeksion kundër migrenës. Mjekët e bëjnë këtë për trajtimin urgjent të një sulmi të migrenës - për shembull, kur pacientët kërkojnë ndihmë mjekësore sepse medikamentet orale (p.sh. tabletat) nuk ndihmojnë kundër dhimbjes së migrenës.

Ilaçet e kombinuara:

Ekzistojnë gjithashtu preparate të kombinuara për terapinë medicinale të migrenës, si kombinimi i trefishtë i ASA, paracetamolit dhe kafeinës. Me barna të tilla të kombinuara, duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm që të mos i përdorni ato shumë shpesh nëse nuk dëshironi të rrezikoni një dhimbje koke të shkaktuar nga droga:

Pragu për zhvillimin e një dhimbje koke të shkaktuar nga përdorimi i tepërt i ilaçeve kundër dhimbjeve është dhjetë ose më shumë ditë në muaj përdorimi për preparate të tilla kombinimi. Në krahasim, ky prag për një qetësues të marrë individualisht (monopërgatitje) është 15 ose më shumë ditë në muaj.

triptans

Si të ashtuquajtur agonistë të receptorit të serotoninës, triptanët lidhen me të njëjtët receptorë në tru si serotonina e lajmëtarit nervor. Kjo e pengon këtë të fundit të ngjitet, gjë që redukton dhimbjen e kokës dhe simptomat shoqëruese të saj (si vjellja). Në të njëjtën kohë, enët e gjakut në tru ngushtohen, gjë që mund të lehtësojë dhimbjen e migrenës.

Triptanët funksionojnë më mirë kur përdoren sa më shpejt që të jetë e mundur në fazën e dhimbjes së kokës të një sulmi akut të migrenës. Për migrenën me aurë, përdorimi rekomandohet vetëm pasi aura të jetë qetësuar dhe dhimbja e kokës ka filluar - për arsye sigurie dhe sepse ilaçet nuk kanë gjasa të funksionojnë nëse jepen gjatë aurës.

Triptanë të ndryshëm janë në dispozicion. Një lehtësim mjaft i shpejtë nga migrena mund të arrihet me sumatriptan ose zolmitriptan, për shembull. Triptanë të tjerë, si naratriptani, kanë një fillim më të ngadaltë të veprimit, por zgjasin më gjatë.

Disa preparate të disa triptanëve (siç është naratriptani) janë të disponueshme pa recetë. Sidoqoftë, këshilla mjekësore është e nevojshme paraprakisht. Në disa raste, medikamentet e migrenës mund të mos përdoren fare ose vetëm në një masë të kufizuar. Nuk rekomandohen, për shembull, për sëmundje të rënda kardiovaskulare (si p.sh. pas një ataku në zemër ose në rastin e "këmbës së duhanpirësit"). Në rastet e dobësisë së lehtë të veshkave ose të mëlçisë, mund të jetë e nevojshme të zvogëlohet doza maksimale ditore.

Nëse triptanët dështojnë ose dhimbja e kokës përsëritet:

Nëse triptanët nuk trajtojnë në mënyrë adekuate dhimbjen e kokës nga migrena, ato mund të kombinohen me një ilaç anti-inflamator josteroid (NSAID) siç është naprokseni.

Dhimbja e përsëritur e kokës është gjithashtu e mundur pas përdorimit të ASA, por shumë më rrallë se pas administrimit të triptaneve.

Ergot alkaloide (ergotamina).

Një grup tjetër i barnave që mund të ofrojnë ndihmë për migrenën janë alkaloidet e ergotave (ergotamina). Megjithatë, për shkak se ato janë më pak efektive se barnat e përmendura më parë dhe gjithashtu shkaktojnë më shumë efekte anësore, ato rekomandohen për trajtimin e sulmeve akute të migrenës vetëm në raste të jashtëzakonshme - për shembull, në pacientët me një atak veçanërisht të gjatë. Këtu, kohëzgjatja më e gjatë e veprimit të ergotaminës (krahasuar me atë të triptaneve) mund të jetë një avantazh.

Kortizoni

Kortikosteroidet (në gjuhën e folur: "kortizon" ose "kortizon") për migrenën administrohen nga mjekët në rast të një sulmi që zgjat më shumë se 72 orë: në një status të tillë migrenoz, pacientët marrin një dozë të vetme prednizoni ose dexamethasone. Sipas studimeve, kjo mund të zvogëlojë dhimbjen e kokës dhe të reduktojë dhimbjet e përsëritura të kokës.

Ka barna të tjera ose kombinime medikamentesh që ndonjëherë përdoren për të trajtuar sulmet akute të migrenës – megjithëse mungojnë provat e kontrolluara të rastësishme (provat klinike të cilësisë më të lartë). Kjo perfshin:

 • acid acetilsalicilik (ASA) + vitaminë C
 • Acidi acetilsalicilik (ASA) + kafeinë
 • Aceclofenac
 • Acetamicina
 • Etorikoksib
 • Ibuprofen lizina
 • Indometacina
 • Meloksikam
 • Paracetamol + kafeinë
 • Parekoksib
 • piroksikam
 • Propifenazoni
 • Acid tiaprofenik

Një efikasitet i kanabisit kundër migrenës gjithashtu përmendet shpesh. Provat përkatëse janë dhënë, për shembull, një studim amerikan i vitit 2019, në të cilin janë analizuar të dhënat e një aplikacioni mjekësor të kanabisit. Ishte informacioni i pacientëve me dhimbje koke dhe migrenë për simptomat para dhe pas përdorimit të dozave dhe varieteteve të ndryshme të kanabisit.

Përveç kësaj, një tjetër studim i kohëve të fundit zbuloi një lidhje midis përdorimit të kanabisit dhe shfaqjes së dhimbjes së kokës të shkaktuar nga ilaçet: pacientët me migrenë kronike që përdornin kanabis kishin më shumë gjasa të zhvillonin një dhimbje koke të shkaktuar nga përdorimi i tepërt i ilaçeve kundër dhimbjeve sesa pacientët me migrenë pa përdorimin e kanabisit.

Si përfundim, përdorimi i kanabisit për migrenën ka nevojë për kërkime të mëtejshme.

Ilaçe për parandalimin e migrenës

Shumë të sëmurë arrijnë të parandalojnë sulmet e migrenës me masa jo medikamente (shih më poshtë). Ndonjëherë, megjithatë, mund të jetë gjithashtu e dobishme të merrni ilaçe shtesë për parandalim.

 • Tre ose më shumë sulme migrene ndodhin në muaj, duke ndikuar në cilësinë e jetës së të sëmurit.
 • Sulmet rregullisht zgjasin më shumë se 72 orë.
 • Sulmet nuk i përgjigjen rekomandimeve të terapisë akute të përshkruara më sipër – duke përfshirë triptanet.
 • Efektet anësore të terapisë akute janë të patolerueshme për pacientin.
 • Frekuenca e sulmeve rritet, dhe për këtë arsye pacienti përdor qetësues kundër dhimbjeve ose ilaçe kundër migrenës më shumë se dhjetë ditë në muaj.
 • Këto janë sulme të ndërlikuara të migrenës me aura dobësuese (p.sh., hemiplegji) dhe/ose që zgjasin gjatë.
 • Ekziston një histori e njohur e infarktit cerebral migrenoz, megjithëse shkaqe të tjera të infarktit janë përjashtuar.

Cilat janë mjetet profilaktike të migrenës?

Një shumëllojshmëri e gjerë e përbërësve aktivë janë në dispozicion për profilaksinë e migrenës. Shumica e tyre fillimisht u zhvilluan për indikacione të tjera, por disa u miratuan më vonë për profilaksinë e migrenës.

Mjetet e provave të larta/të mira shkencore: Efikasiteti parandalues ​​kundër sulmeve të migrenës është vërtetuar shumë mirë për profilaktikat e mëposhtme të migrenës:

 • Propranolol, metoprolol, bisoprolol: Këto i përkasin grupit beta-bllokues dhe si të tillë mund të ulin presionin e gjakut.
 • Flunarizina: Ky i ashtuquajtur antagonist i kalciumit (antagonist i kanalit të kalciumit) përdoret jo vetëm si një agjent parandalues ​​kundër migrenës, por edhe kundër marramendjes.
 • Amitriptilina: Ky është një antidepresant triciklik. Përveç depresionit dhe dhimbjeve nervore, përdoret edhe për trajtimin e migrenës.
 • Onabotulinumtoxin A: Disa njerëz vuajnë nga migrena pothuajse vazhdimisht. Ajo që shpesh ndihmon atëherë janë injeksionet me onabotulinumtoxin A. Kjo formë e Botox-it mund të ketë një efekt parandalues ​​ndaj migrenës kronike.

Efikasiteti parandalues ​​i propranololit, metoprololit, flunarizinës, acidit valproik, topiramatit dhe amitriptilinës kundër migrenës mbështetet më së miri nga provat e kontrolluara.

Agjentë të provave më të ulëta shkencore: ka edhe profilaktikë kundër migrenës, efikasiteti i të cilave është më pak i vërtetuar. Kjo perfshin:

 • Opipramol: një antidepresant triciklik, por i përdorur vetëm jashtë etiketës për parandalimin e migrenës.
 • Acidi acetilsalicilik: në doza të ulëta, efikasitet margjinal si një profilaktik i migrenës.
 • Magnezi + vitaminë B2 + koenzima Q10: Ka vetëm prova në studime të vogla mbi efikasitetin e vitaminës B2 me dozë të lartë në migrenë. Ekzistojnë rezultate kontradiktore të studimit mbi efikasitetin e koenzimës Q10. Kombinimi i tre substancave mund të zvogëlojë ashpërsinë e sulmeve të migrenës, por jo shpeshtësinë e tyre.
 • Lisinopril: një i ashtuquajtur frenues ACE; përdoret "off-label" për profilaksinë e migrenës.
 • Candesartan: një antihipertensiv; përdoret gjithashtu "off-label" për parandalimin e migrenës.

Këto janë antitrupa të prodhuara artificialisht që synojnë substancën e dërguar CGRP (eptinezumab, fremanezumab, galcanezumab) ose vendet e saj të bashkimit, receptorët CGRP (erenumab). Aktualisht dihet se CGRP (Peptidi i lidhur me Gjenin e Kalcitoninës) është i përfshirë në zhvillimin e dhimbjeve të kokës nga migrena.

Antitrupat e miratuar tashmë mund të përshkruhen për migrenën episodike (me të paktën katër ditë migrenë në muaj) si dhe për migrenën kronike si një agjent parandalues ​​i linjës së dytë.

Përgatitjet bimore: Në lidhje me profilaksinë e migrenës, shpesh përmenden preparate bimore, për shembull me gjilpërë ose kërpudha:

Gjithashtu në dy studime, një ekstrakt CO2 i kërpudhave (Tanacetum parthenium) ishte në gjendje të tregonte efektin e tij parandalues ​​kundër migrenës. Megjithatë, kërpudhat nuk tregtohen në këtë formë në Gjermani dhe Austri. Format e tjera të kërpudhave nuk janë studiuar për efikasitetin e tyre në migrenë, kështu që ato nuk mund të rekomandohen për këtë qëllim.

Kursi dhe kohëzgjatja e profilaksisë medicinale të migrenës

Përdorimi parandalues ​​i Botox-it për migrenën kronike është në formën e injeksioneve: Ilaçi duhet të injektohet në mënyrë të përsëritur në intervale prej rreth tre muajsh për një efekt të qëndrueshëm dhe në rritje. Nëse migrena kronike nuk është përmirësuar pas ciklit të tretë, terapia ndërpritet. Megjithatë, në pothuajse çdo të dytën pacient, Botox-i është efektiv kundër migrenës në një masë të tillë që mund të shpërndahen cikle të mëtejshme injeksionesh.

Antitrupat monoklonale për profilaksinë e migrenës administrohen në intervale prej disa javësh si injeksion nën lëkurë ose infuzion. Aplikimi fillimisht duhet të zgjasë mbi tre muaj. Nëse ende nuk ka treguar efekt të mjaftueshëm, terapia ndërpritet. Megjithatë, nëse terapia është e suksesshme, antitrupat vazhdojnë të administrohen. Megjithatë, pas gjashtë deri në nëntë muajsh, ato duhet të ndërpriten në bazë prove për të përcaktuar nëse përdorimi i mëtejshëm është ende i nevojshëm.

Si mund të trajtohet migrena pa ilaçe?

Po aq efektive sa mjekimet janë në rastet akute dhe për parandalimin e migrenës: Çfarë tjetër ndihmon kundër sulmeve të dhimbshme? Në fakt, ekziston një sërë masash jo-droge që mund të përdoren për trajtimin e migrenës – kryesisht si masë parandaluese, por ndonjëherë edhe gjatë një ataku akut.

Këshillë

Masa e parë e rëndësishme jo medikamentoze për profilaksinë e migrenës është konsultimi dhe shpjegimi i detajuar i pamjes klinike nga mjeku mjek. Edhe një konsultë prej të paktën 30 minutash mund të zvogëlojë ndjeshëm numrin e ditëve të dhimbjes së kokës dhe dëmtimet që lidhen me dhimbjen e pacientëve.

Sportive

Është ende e paqartë nëse efektiviteti i sportit në migrenë bazohet në efekte jo specifike (sporti si metodë relaksimi) apo në efekte specifike. Është gjithashtu e mundur që një humbje e kilogramëve të tepërt e shkaktuar nga sporti të kontribuojë në efekt - mbipesha e rëndë duket se shoqërohet me sulme më të shpeshta të dhimbjes së kokës.

Për sa kohë që këto pyetje mbeten të pazgjidhura, është e vështirë të bëhen rekomandime të përgjithshme në lidhje me shpeshtësinë, kohëzgjatjen dhe intensitetin e stërvitjes për profilaksinë e migrenës. Ata që vuajnë nga migrena këshillohen më mirë të kërkojnë këshilla individuale nga mjeku i tyre ose një specialist i mjekësisë sportive.

Teknika relaksuese

Teknikat e relaksimit mund të ofrojnë ndihmë efektive dhe të qëndrueshme për migrenën: Të përdorura rregullisht, ato ndihmojnë në lehtësimin e stresit dhe në shumë raste mund të zvogëlojnë frekuencën e migrenës.

Trajnimi autogjen është gjithashtu efektiv për parandalimin e migrenës. Megjithatë, kjo metodë relaksimi është më e vështirë për t'u mësuar dhe kërkon më shumë praktikë.

Ata që nuk i pëlqejnë këto metoda relaksi, mund të provojnë të tjera. Për shembull, disa pacientë mbështeten në Tai Chi, meditim ose joga kundër migrenës.

Biofeedback

Biofeedback-u është dëshmuar të jetë shumë efektiv në parandalimin e migrenës – madje është i përshtatshëm si një alternativë për parandalimin e migrenës me ilaçe. Në këtë metodë terapie, pacientët mësojnë të kontrollojnë në mënyrë aktive proceset në trup që ndodhin në mënyrë të pandërgjegjshme (p.sh. rrahjet e zemrës, tensioni i muskujve). Proceset zakonisht maten nga sensorë të bashkangjitur në trup dhe i raportohen pacientit në formën e sinjaleve akustike ose vizuale. Më pas, pacienti përpiqet të ndryshojë një proces me anë të vullnetit - për shembull, duke ulur qëllimisht ritmin e pulsit. Nëse funksionon, ndryshimi tregohet në mënyrë të dëgjueshme ose të dukshme.

Terapi njohëse e sjelljes

Një metodë efektive e trajtimit të migrenës pa mjekim është terapia konjitive e sjelljes (CBT). Qëllimi i tij kryesor është t'i bëjë të sëmurët ekspertë më vete, të cilët mund të përdorin strategji të ndryshme përballimi në varësi të situatës.

Për këtë qëllim, pacienti analizon dhe përmirëson trajtimin e stresit, ndër të tjera, gjatë terapisë individuale ose grupore. Punohen edhe modelet negative të mendimit që mund të shkaktojnë stres. Në përgjithësi, pacientët zhvillojnë një ndjenjë më të fortë të vetë-efikasitetit dhe kontrollit. Kjo do të thotë se ata nuk ndihen më të pafuqishëm përballë sulmeve, por kanë besimin për të ndikuar në sëmundjen e tyre.

Teknikat e menaxhimit të dhimbjes ndihmojnë gjatë një sulmi akut të migrenës. Pacientët mësojnë të distancohen nga dhimbja, për shembull në formën e ushtrimeve të kontrollit të vëmendjes dhe imagjinatës.

Efikasitet i mirë

Qasjet e trajtimit të terapisë njohëse të sjelljes mund të zvogëlojnë ndjeshëm ditët e dhimbjes së kokës në muaj dhe problemet psikologjike të lidhura me dhimbjen e kokës (katastrofizimi, ankthi, depresioni). Qasjet e terapisë konjitive të sjelljes janë treguar gjithashtu të jenë shumë efektive në krahasim me trajtimet me ilaçe. Kombinimi i CBT dhe profilaksisë së migrenës së bazuar në ilaçe është veçanërisht i dobishëm: është më efektiv se secila prej këtyre terapive vetëm.

Pacientët që përfitojnë më shumë nga terapia konjitive e sjelljes janë ata që vendosin kërkesa shumë të larta ndaj vetes, vuajnë nga sulme të shpeshta dhe qartësisht reagojnë ndaj stresit me sulmet e migrenës. Megjithatë, CBT mund të ndihmojë gjithashtu të sëmurët e tjerë të migrenës.

Terapia konjitive e sjelljes në përgjithësi kryhet nga psikoterapistë të licencuar psikologjikë.

Procedurat ndërhyrëse

Blloku i nervit okupital

Nuk është studiuar ende në mënyrë adekuate nëse procedura ndihmon edhe me një sulm akut të migrenës.

Stimulimi nervor jo-invaziv (neurostimulimi)

Ky term mbulon procedurat në të cilat disa nerva stimulohen nëpërmjet lëkurës – pa e shpuar atë – siç është stimulimi nervor elektrik transkutan (TENS). Studimet mbi efikasitetin e procedurave të tilla në migrenë janë (ende) të pamjaftueshme. Por për shkak të tolerueshmërisë së tij të mirë, stimulimi nervor joinvaziv mund të provohet, nëse është e nevojshme, te pacientët që refuzojnë mjekimin për parandalimin e migrenës.

Ilaçet shtëpiake për migrenën

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse shqetësimi vazhdon për një kohë të gjatë, nuk përmirësohet apo edhe përkeqësohet, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Vaj nenexhiku

Mjekësia bimore dhe aromaterapia njohin ilaçin e mëposhtëm në shtëpi: Migrena shpesh mund të lehtësohet duke lyer ose masazhuar tempujt dhe/ose ballin që dhemb me disa pika vaj menteje. Vaji ka një efekt freskues freskues në lëkurë, gjë që shpesh të sëmurëve u duket shumë e këndshme. Kur aplikoni, megjithatë, kini kujdes që asnjë nga vaji esencial të mos hyjë në sy (irritim i mukozës!).

Vaji i mentes i aplikuar nga jashtë është efektiv jo vetëm për migrenën, por edhe për dhimbjet e kokës nga tensioni.

Aplikimet e ngrohjes dhe të ftohtit

Nëse migrena fillon me ndjenjën e ngrohtësisë në kokë dhe këmbëve dhe/ose duarve të ftohta, mund të ndihmojë një dush me krahë ose këmbë në ngritje, pra një banjë e pjesshme me një rritje të ngadaltë të temperaturës.

Në vend të nxehtësisë, pacientët e tjerë me migrenë përfitojnë nga i ftohti: Një kompresë e ftohtë në ballë ose qafë mund të jetë shumë e këndshme gjatë një ataku akut. Disa të sëmurë betohen gjithashtu për një dush të ftohtë të zhytjes në krahë ose këmbë:

 • Në një banjë zhytjeje me krahë, krahët zhyten në ujë të ftohtë prej rreth 15 gradë për rreth dhjetë sekonda dhe më pas ngrohen përsëri duke i fërkuar ose lëvizur.
 • Në banjën e zhytjes së këmbëve, këmbët mbahen në ujë të ftohtë prej rreth 15 gradë për rreth 15 deri në 30 sekonda. Më pas, pa u tharë, vishni çorape të trasha dhe bëni një shëtitje.

Banja e shkurtër e zhytjes në ujë të ftohtë ngushton në mënyrë refleksive enët e gjakut në krah/këmbë – dhe gjithashtu arteriet në kokë, të cilat zgjerohen me dhimbje gjatë një sulmi migrenë.

Nuk lejohen banja me zhytje të ftohtë në rast të inflamacioneve të fshikëzës, veshkave dhe barkut!

Ju gjithashtu mund të bëni diçka kundër migrenës me dushe të alternuara të ngrohtë-ftohtë.

Çaji kundër migrenës

Me çajra bimorë medicinale, disa njerëz do të donin ta trajtonin migrenën në mënyrë natyrale.

Çaji me xhenxhefil mund të lehtësojë të përzierat dhe të vjellat që shpesh shoqërojnë një sulm migrenë. Për ta bërë atë, derdhni një filxhan me ujë të nxehtë mbi një lugë çaji rrënjë xhenxhefili pluhur të trashë. Mbulojeni dhe ziejini për pesë deri në dhjetë minuta, më pas kullojini. Pini çaj të tillë me xhenxhefil para ngrënies për të përzierat e lidhura me migrenën.

Çaji i lëvores së shelgut shpesh rezulton i suksesshëm kundër dhimbjeve të kokës dhe migrenës, falë salicilateve që përmban. Këto shndërrohen në trup në acide salicilike - substanca natyrale qetësuese të dhimbjes të ngjashme me acidin acetilsalicilik të prodhuar artificialisht (ASA). Ja si ta përgatisni çajin: lyeni një lugë çaji lëvore shelgu të grirë imët (nga farmacia) me 150 mililitra ujë të vluar. Lëreni të ziejë për 20 minuta dhe më pas kullojeni. Një alternativë për çajin janë preparatet e gatshme me lëvore shelgu nga farmacia.

Kura alternative për migrenën

Akupunktura kundër migrenës

Akupunktura sipas parimeve të Mjekësisë Tradicionale Kineze (TCM) mund të parandalojë sulmet episodike të migrenës. Në këtë drejtim, madje mund të konsiderohet të paktën po aq efektive sa profilaksia e migrenës me ilaçe. Sipas udhëzimit aktual për terapinë e migrenës, ky është rezultat i një vlerësimi të disa studimeve mbi këtë temë.

Ka edhe studime që krahasojnë efektin e akupunkturës klasike me atë të akupunkturës false. Në fakt, vendosja e gjilpërave të holla në pikat “reale” të akupunkturës për parandalimin e migrenës doli të ishte më efektive sesa kur gjilpërat vendoseshin në vendet e gabuara ose pa depërtuar në lëkurë. Megjithatë, diferenca ishte minimale.

Sipas udhëzimit, nuk është e mundur të thuhet qartë nëse akupunktura është gjithashtu e dobishme për migrenën kronike bazuar në të dhënat aktuale.

Akupresura për migrenën

Pikat e përshtatshme të akupresurës për migrenën gjenden në zonën e kokës, fytyrës dhe qafës. Kërkoni këshilla nga një terapist me përvojë në lidhje me vetë-masazhin.

Homeopatia për migrenën

Shumë pacientë shpresojnë të marrin nën kontroll migrenën e tyre me homeopati. Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së simptomave, homeopatët përdorin mjete të ndryshme për këtë qëllim, për shembull:

 • Iris versicolor: veçanërisht për migrenën me aurë të theksuar dhe të përziera.
 • Belladonna: veçanërisht për dhimbje koke pulsuese me të përziera dhe të vjella të forta.
 • Bryona: kur edhe prekja më e vogël çon në dhimbje koke të forta
 • Gelsemium sempervirens: kur dhimbja shkon nga pjesa e pasme e kokës te sytë.
 • Sanguinaria: veçanërisht për dhimbje shumë të forta
 • Nux vomica: në rast migrenë të shkaktuar nga zemërimi, nervozizmi dhe mungesa e gjumit

Mjetet juridike homeopatike janë të disponueshme në forma të ndryshme, të tilla si ekstrakte të lëngshme ose globula. Sulmet e migrenës zakonisht trajtohen me një fuqi C30.

Nga pikëpamja shkencore, megjithatë, nuk ka asnjë provë të efikasitetit: sipas udhëzimeve, homeopatia nuk mund të parandalojë sulmet e migrenës. Disa studime mbi këtë temë madje thuhet se kanë prodhuar rezultate pjesërisht negative.

Migrena: kripërat Schuessler

Shumë të sëmurë raportojnë përvoja pozitive me përdorimin e kripërave Schüssler. Migrena thuhet se mund të trajtohet me kripërat e mëposhtme Schüssler, për shembull:

 • Nr. 7: Magnezi fosforik
 • Nr. 8: Natrium chloratum
 • Nr. 14: Bromatum kaliumi
 • Nr. 21: Zincum chloratum
 • Nr. 22: Kalcium karbonikum

Ju mund të përdorni disa kripëra Schüssler për migrenën, por jo më shumë se tre kripëra në të njëjtën kohë. Për të rriturit me migrenë, rekomandohet që të marrin një deri në tre tableta tre deri në gjashtë herë në ditë. Fëmijët mund të marrin gjysmë tabletë deri në dy tableta një deri në tre herë në ditë, në varësi të gjatësisë dhe peshës së tyre.

Koncepti i kripërave Schüssler dhe efikasiteti i tyre specifik nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Të ushqyerit në migrenë

Pothuajse në të gjithë pacientët me migrenë, një sulm akut shkaktohet nga faktorë individualë nxitës. Për shembull, disa ushqime mund të shkaktojnë ose intensifikojnë një sulm migrenë. Pse është kështu është kryesisht e paqartë. Në shumë raste, përbërës të caktuar në ushqim, të ashtuquajturat amina biogjenike si tiramina dhe histamina, duket se janë përgjegjës. Kjo është për shkak se shumë njerëz raportojnë sulme të migrenës pasi kanë ngrënë verë të kuqe, djathë të pjekur, çokollatë, lakër turshi ose banane – të gjitha ushqimet që përmbajnë amina biogjene.

Akullorja e ftohtë mund të provokojë gjithashtu një sulm migrenë. Megjithatë, kjo nuk ndodh për shkak të disa përbërësve të akullores, por për shkak të të ftohtit, i cili irriton struktura të caktuara në tru.

Nuk ka një dietë përgjithësisht të vlefshme kundër migrenës! Sepse jo çdo pacient reagon ndaj histaminës, kafeinës & Co me një sulm migrenë. Prandaj, nuk ka kuptim të shmangni që në fillim nxitësit e tillë të shpeshtë të ushqimit. Është më mirë të mbani një ditar të migrenës për të gjetur shkaktarët tuaj personal të migrenës.

Ditari i migrenës

Mund të jetë e mundur të identifikohen disa shkaktarë nga të dhënat me kalimin e kohës: Për shembull, a vëreni një grup sulmesh migrene pasi keni ngrënë një ushqim të caktuar? Atëherë duhet të përpiqeni ta shmangni atë në të ardhmen për të parë nëse sulmet e migrenës më pas do të bëhen më të pakta.

Sidoqoftë, mbani në mend se zakonisht ka disa orë, ndonjëherë edhe një ditë të tërë, midis ngrënies së një ushqimi dhe sulmit. Gjithashtu, mund të mos jeni në gjendje të toleroni një ushqim të caktuar vetëm nëse ka faktorë të tjerë ngatërrues. Pra, vlerësimi i ditarit tuaj të migrenës mund të mos jetë i lehtë. Megjithatë, mjeku juaj mund t'ju ndihmojë me këtë.

Shënoni gjithashtu në ditarin e migrenës nëse keni përdorur ilaçe (p.sh., pilula kundër dhimbjes) gjatë një sulmi migrenë (lloji dhe doza e ilaçit) dhe se si funksionoi. Kjo e ndihmon mjekun të planifikojë një terapi të përshtatshme.

Një rast i veçantë janë gratë shtatzëna dhe nënat në gji me migrenë. Çfarë duhet bërë në lidhje me ilaçet? Në parim, gratë shtatzëna dhe nënat me gji duhet të përdorin të gjitha medikamentet – madje edhe ato pa recetë – vetëm pasi të këshillohen me një mjek. Ky i fundit e di më mirë se cilët përbërës aktivë janë më pak të rrezikshëm për nënën dhe fëmijën (të palindur), duke marrë parasysh faktorët individualë të rrezikut nëse është e nevojshme. Më poshtë janë disa informacione të përgjithshme.

Medikamente për sulmet e migrenës

Sulmet e migrenës në tremujorin e parë dhe të dytë të shtatzënisë (tremujori) mund të trajtohen me acid acetilsalicilik (ASA) ose ibuprofen, nëse është e nevojshme, në konsultim me mjekun. Në tremujorin e 1-të, megjithatë, të dy agjentët janë të dekurajuar. Paracetamoli duhet të merret vetëm nga gratë shtatzëna me migrenë nëse ASA nuk mund të merret për arsye mjekësore (kundërindikacione). Në parim, ky analgjezik lejohet gjatë gjithë shtatzënisë.

Triptanët nuk janë të miratuar për përdorim në gratë shtatzëna. Megjithatë, deri më sot, asnjë rast i keqformimeve të fetusit apo komplikacioneve të tjera nuk është vërejtur me përdorimin e këtyre medikamenteve specifike të migrenës gjatë shtatzënisë. Për sumatriptan, ka pasur studime të gjera në këtë drejtim. Prandaj, mund të përdoret - si përfaqësuesi i vetëm i triptanëve - për sulmet e migrenës gjatë shtatzënisë nëse përfitimi i pritur për nënën është më i madh se një rrezik i mundshëm për fëmijën e palindur.

Nënat që ushqehen me gji mund të marrin edhe sumatriptan (si triptan i preferuar) për sulmet e migrenës, nëse është e përshtatshme – me kusht që ASA dhe ibuprofeni (i kombinuar me kafeinë, nëse është e nevojshme) të mos ndihmojnë mjaftueshëm. Kjo rekomandohet nga Qendra e Farmakovigjilencës dhe Këshillimit për Toksikologjinë Embrionale të Berlinit Charité (embriotox).

Ergotamina janë kundërindikuar gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Medikamente për parandalimin e migrenës

Përdorimi parandalues ​​i magnezit kundër migrenës nuk rekomandohet për gratë shtatzëna. Arsyeja për këtë është se magnezi i administruar direkt në venë (përdorimi intravenoz) mund të dëmtojë potencialisht kockat e fëmijës së palindur.

Ka mungesë të përvojës së mjaftueshme në lidhje me përdorimin e Botox-it për migrenën kronike në shtatzëni.

Në parim, gratë shtatzëna me migrenë duhet (gjithashtu) të përdorin masa jo-drogë për të parandaluar sulmet, të tilla si ushtrime relaksimi, biofeedback dhe akupunkturë.

Lajm i mirë për gratë shtatzëna