Çfarë është një stye (chalazion)?

Hailstone: Përshkrimi

Breshëri ndodh kur kanalet ekskretuese të një gjëndre dhjamore (gjëndra meibomiane ose gjëndra meibomiane) në skajin e kapakut të syrit bllokohen. Bakteret dhe enzimat e trupit zbërthejnë përbërësit yndyrorë në kanalet ekskretuese. Këto produkte të prishjes rrjedhin në indet përreth dhe shkaktojnë një përgjigje të ngadaltë, kronike inflamatore. Kjo tërheq qelizat imune në qepallë dhe një nyjë e fortë formohet gjatë disa javëve.

Meqenëse asnjë infeksion me baktere nuk është përgjegjës për reaksionin imunitar, por produktet e vetë degradimit të trupit qëndrojnë pas tij, breshëri nuk shkakton asnjë dhimbje (ndryshe nga styelli). Megjithatë, mund të shtypë në mënyrë të pakëndshme në sy. Megjithatë, në fund të fundit, janë kryesisht arsye estetike pse të prekurit shkojnë te mjeku për të trajtuar një gur breshëri.

Gur breshëri: Simptomat

Një gur breshër manifestohet si një gungë e lëvizshme në një qepallë. Ajo rritet ngadalë gjatë disa ditëve deri në javë dhe nuk shkakton dhimbje. Konjuktiva brenda qepallës mund të jetë paksa e kuqe. Megjithatë, në thelb, vetëm lëkura e qepallave ndikohet nga guri i breshrit. Vetë syri dhe strukturat përreth nuk fryhen. Gjithashtu nuk ka simptoma të tjera si ethe.

Një chalazion zakonisht ndodh veçmas; disa gurë breshëri në njërin sy janë mjaft të rralla.

Guri i breshërit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut:

Mbyllja e sekrecioneve në qepallë që qëndron në themel të gurëve të breshërit mund të ndodhë në mënyrë spontane, por mund të shkaktohet edhe nga shumë faktorë të tjerë. Për shembull, ngjashëm me aknet, hormonet seksuale ndikojnë në prodhimin e sebumit në stuhi breshëri. Meqenëse efekti i plotë hormonal në prodhimin e sebumit hyn në lojë vetëm pas pubertetit, njerëzit e rritur kanë më shumë gjasa të zhvillojnë chalazion sesa fëmijët.

Inflamacione të tjera të syrit, të tilla si konjuktiviti, si dhe gjendja e lëkurës rosacea (ose rosacea e bakrit) gjithashtu mund të nxisin chalazion. Në përgjithësi, të gjithë faktorët që pengojnë rrjedhjen e sebumit rrisin rrezikun e një chalazion.

Në rastet e inflamacionit të përsëritur të gjëndrës dhjamore të syrit, mjeku kurues duhet të përjashtojë disa shkaqe më të rralla. Këto përfshijnë diabetin mellitus dhe mungesën e imunitetit. Në raste shumë të rralla, një tumor i qepallës mund të pengojë gjithashtu rrjedhjen e sebumit dhe kështu të shkaktojë një gur breshër.

Guri i breshrit: ekzaminimi dhe diagnoza

Ankesat që përshkruan pacienti (në intervistën e anamnezës) dhe ekzaminimi i ënjtjes në buzë të qepallës zakonisht mjaftojnë që mjeku të vendosë diagnozën “breshëri”.

Gur breshëri: Mjekimi

Ndryshe nga një infeksion bakterial, trajtimi i breshërit zgjat më shumë. Si rregull, njeriu së pari përpiqet të pastrojë bllokimin e sekrecioneve me kompresa të thata, të ngrohta dhe masazhe të rregullta të qepallave. Për të përshpejtuar shërimin, mjeku ndonjëherë rekomandon pomada anti-inflamatore, xhel ose pika për sy për një gur të breshrit. Mjetet juridike në shtëpi (të tilla si banja e vakët e syve dhe kompresat me barishte të ndryshme) dhe opsionet e trajtimit homeopatik mund të ndihmojnë procesin e shërimit.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek. Nëse është zhvilluar edhe një infeksion bakterial, mjeku do të përshkruajë një pomadë për sy që përmban antibiotikë.

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Në shumicën e rasteve, këto masa terapeutike konservatore janë të mjaftueshme që chalazioni të regresojë vetë brenda disa javësh. Nëse kjo nuk ndodh, një kirurg mund të heqë chalazion. Nëpërmjet një prerjeje të vogël të lëkurës, ai hap chalazion dhe pastron indin e përflakur. Faktorët në favor të një operacioni të tillë chalazion janë:

  • Ndjenja e presionit
  • gjetjet shqetësuese të jashtme
  • Ndërhyrje në funksionin vizual

Kirurgjia chalazion kryhet nën anestezi lokale dhe ka pak rrezik. Është e rëndësishme që chalazion të pastrohet plotësisht, përndryshe mund të formohet përsëri.

Guri i breshrit: ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Një chalazion shpesh konsiderohet shumë shqetësues nga pacientët, kryesisht për arsye kozmetike. Zhvillohet ngadalë gjatë disa javësh dhe shërimi zakonisht kërkon gjithashtu një kohë të gjatë. Në përgjithësi, megjithatë, prognoza për gurët e breshrit është shumë e mirë.

Në raste të rralla, breshëri shtyp syrin dhe mund të kufizojë shikimin. Kjo ka shumë të ngjarë të ndodhë tek fëmijët dhe më pas kërkon trajtim të menjëhershëm. Kjo sepse funksioni vizual është shumë i rëndësishëm tek fëmijët e vegjël për procesin e të mësuarit dhe zhvillimin e trurit. Nëse një sy nuk përfshihet në procesin e shikimit për disa ditë ose javë për shkak të një breshëri, ekziston rreziku i dëmtimit afatgjatë të shikimit. Ky nuk është rasti tek të rriturit, kështu që kursi tek të rriturit është zakonisht beninj.

Në raste të rralla, breshëri mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje tjetër, si për shembull kur dikush merr më shumë breshër pavarësisht terapisë së vazhdueshme. Pastaj, ndër të tjera, duhet përjashtuar si shkaktar një tumor (malinj).