Çfarë lejohet pas nxjerrjes së dhëmbit të mençurisë?

Komplikimet pas operacionit të dhëmbit të mençurisë

Dhimbja pas operacionit të dhëmbit të mençurisë duhet të trajtohet sa më shpejt të jetë e mundur me qetësues kundër dhimbjeve (analgjezikë) si ibuprofen ose paracetamol. Ilaçet për hollimin e gjakut si aspirina nuk duhet të merren pas operacionit. Këto rrisin rrezikun e gjakderdhjes dytësore ose zhvillimin e mavijosjeve më të mëdha (hematoma). Procesi i shërimit mund të shkaktojë inflamacion pas operacionit të dhëmbit të mençurisë, i cili zakonisht largohet pas dy deri në tre ditë. Nëse vazhdimisht ftohni faqet apo thithni kube akulli, mund të shmangni ënjtjen e madhe pas operacionit të dhëmbit të mençurisë. Kur përdorni akull ose pako të ftohta, mbështillini ato me një peshqir për të mbrojtur lëkurën tuaj nga dëmtimi i të ftohtit.

Higjiena orale pas operacionit të dhëmbit të mençurisë

Higjiena e vazhdueshme orale dhe kujdesi për plagët parandalojnë bakteret të shumohen dhe mbrojnë kundër inflamacionit pas operacionit të dhëmbit të mençurisë. Pas çdo vakti, duhet të fshini me kujdes shkumën e pastës së dhëmbëve mbi zonën e plagës me një furçë dhëmbësh të butë, pa ushtruar presion. Një shpëlarje e përditshme e gojës me një zgjidhje antibakteriale plotëson larjen e dhëmbëve.

Nuk duhet të pini duhan derisa plaga të jetë shëruar. Konsumimi i duhanit ngadalëson shumë procesin e shërimit dhe rrit rrezikun e inflamacionit. Përveç kësaj, efektet e tymit mund të nxisin gjakderdhje dytësore.

Sporti pas operacionit të dhëmbit të mençurisë

Ju duhet të shmangni sportet dhe sforcimet e tjera fizike për disa ditë dhe në vend të kësaj t'i merrni me lehtësi. Arsyeja: sforcimi fizik rrit presionin e gjakut, gjë që mund të shkaktojë hapjen e plagës dhe gjakderdhjen. Bisedoni me mjekun tuaj se kur mund të rifilloni sportet.

Kujdesi i mëtejshëm dhe pushimi i sëmurë pas operacionit të dhëmbit të mençurisë

Mjeku do të kontrollojë plagën rreth një javë pasi të jetë hequr dhëmbi i mençurisë. Më pas edhe qepjet do të hiqen si pjesë e kësaj ndjekjeje, me kusht që plaga të jetë shëruar mjaftueshëm.

Mjeku juaj do t'ju shkruajë të sëmurë pas nxjerrjes së dhëmbit të mençurisë ose do t'ju lëshojë një certifikatë të paaftësisë për të punuar. Në këtë mënyrë ju mund ta merrni lehtë dhe të parandaloni komplikimet e mundshme pas operacionit të dhëmbit të mençurisë.