Çfarë është një emergjencë ndërkombëtare shëndetësore?

Kur shpallet një emergjencë ndërkombëtare e shëndetit publik?

Sipas OBSH-së, një parakusht për një emergjencë ndërkombëtare shëndetësore – Urgjenca e Shëndetit Publik me Shqetësim Ndërkombëtar (PHEIC) – është një “ngjarje e jashtëzakonshme” në të cilën

 • një sëmundje kërcënon të përhapet përtej kufijve kombëtarë dhe kështu bëhet një rrezik shëndetësor për vendet e tjera
 • situata klasifikohet si "serioze, e pazakontë ose e papritur"
 • situata mund të kërkojë veprim të menjëhershëm të koordinuar ndërkombëtarisht

Komiteti i urgjencës i ekspertëve

Për të marrë vendimin, Sekretari i Përgjithshëm i OBSH-së mbledh një komitet urgjent të ekspertëve ndërkombëtarë të quajtur Komiteti i Emergjencës IHR (Rregulloret Ndërkombëtare të Shëndetit). Këtu përfshihen, për shembull, virologët, ekspertët në kontrollin e sëmundjeve, zhvilluesit e vaksinave ose epidemiologët e specializuar. Të paktën një anëtar është nga rajoni i prekur.

Rekomandime të mundshme të OBSH-së

 • Masa karantine
 • kontrolle (më të rrepta) kufitare ose mbyllje kufijsh
 • Kufizimet në udhëtim
 • Ngritja e qendrave të specializuara të trajtimit
 • Vaksinimet e mjekëve profesionistë
 • Masat për edukimin e popullatës

Rekomandimet nuk kanë të bëjnë vetëm me vendet dhe territoret tashmë të prekura. Nëse vendet e tjera mund të kontribuojnë në frenimin e përhapjes së sëmundjes, paneli i inkurajon ata që ta bëjnë këtë gjithashtu.

Emergjencat ndërkombëtare shëndetësore në të kaluarën

OBSH kishte shpallur një emergjencë ndërkombëtare shëndetësore përballë epidemive të mëposhtme, për shembull:

 • 2009: Gripi i derrit
 • 2014: Ebola
 • 2014: Polio (deri më sot)
 • 2016: Virusi Zika
 • 2019: Ebola