Çfarë është stenoza e valvulës së aortës?

Stenoza e valvulës së aortës: përshkrim

Stenoza e valvulës së aortës (stenoza e aortës) është defekti i valvulës së zemrës që më së shpeshti kërkon trajtim. Duke parë vetëm numrat e rasteve, regurgitimi i valvulës mitrale është defekti më i zakonshëm i zemrës valvulare nga të gjithë në Evropë dhe Amerikën e Veriut. Megjithatë, nuk ka nevojë të trajtohet aq shpesh sa stenoza e valvulës aortale.

Valvula e aortës përbëhet nga tre xhepa në formë gjysmëhëne. Ndodhet midis barkushes së majtë dhe aortës. Atje, ajo shërben si një valvul në mënyrë që gjaku të mund të rrjedhë vetëm në një drejtim - domethënë në rrjedhën e madhe të gjakut - dhe të mos rrjedhë përsëri në zemër.

Kjo "dalje" nga zemra ngushtohet në stenozën e valvulës së aortës. Për shkak të kësaj rezistence, zemra duhet të ushtrojë më shumë forcë për të hapur valvulën dhe për të vazhduar pompimin e gjakut. Si rezultat, muskuli i zemrës trashet dukshëm (hipertrofia). Me kalimin e kohës, ai bëhet më pak elastik dhe më i dobët, dhe kapaciteti i pompimit zvogëlohet. Në rastin e stenozës së avancuar të valvulës aortale në veçanti, muskuli nuk është më në gjendje të transportojë gjak të mjaftueshëm të pasur me oksigjen në qarkullimin sistemik.

Stenoza e valvulës së aortës: simptoma

Në fillim, të prekurit zakonisht ankohen për marramendje dhe një kolaps të herëpashershëm të qarkullimit të gjakut që çon në humbje të vetëdijes (sinkopë). Kjo është për shkak të mungesës së rrjedhjes së gjakut në tru si pasojë e stenozës së aortës. Sidomos në situata stresi fizik (ngjitja e shkallëve apo edhe sporti), zemra vështirë se mund ta mbajë atë: për shkak të stenozës së valvulës së aortës, zemra nuk mund të pompojë më gjak të mjaftueshëm nga zemra për të përmbushur kërkesën e shtuar të trupit për oksigjen gjatë aktivitetit fizik. .

Për të pompuar kundër stenozës së valvulës së aortës, barkushja e majtë ka nevojë për më shumë fuqi muskulore. Me kalimin e kohës, ai përshtatet duke u rritur në madhësi (hipertrofi koncentrike e ventrikulit të majtë). Rritja e indit të muskujve të zemrës gjithashtu rrit nevojën e saj për oksigjen. Përveç kësaj, muskuli i trashur ngushton enët koronare që furnizojnë zemrën me gjak dhe oksigjen, veçanërisht kur zemra është e tendosur. Si rezultat, pacientët ankohen për shtrëngim ose dhimbje gjoksi (angina pectoris), edhe nëse vetë arteriet koronare janë të shëndetshme.

Prandaj, kini kujdes për shenjat e para të dështimit të zemrës: performanca zvogëlohet, dobësoheni shpejt dhe përjetoni gulçim gjatë sforcimit. Përveç kësaj, disa simptoma fillojnë gjatë natës, si kolla.

Stenoza e valvulës së aortës: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Stenoza e valvulës së aortës mund të jetë e fituar ose e lindur.

Stenoza e fituar e valvulës së aortës

Në shumicën e rasteve, stenoza e valvulës së aortës fitohet, më së shpeshti për shkak të proceseve të konsumimit (kalcifikimit) në moshë më të madhe. Ky proces është i ngjashëm me atë të aterosklerozës. Prandaj, faktorët e rrezikut si lipidet e larta të gjakut favorizojnë zhvillimin e stenozës së valvulës aortale. Kalciumi dhe kolagjeni depozitohen në valvula. Kjo dukshëm trashet dhe ngurtësohet. Fillimisht e referuar si skleroza e valvulës së aortës, këto procese përfundimisht çojnë në ngushtimin e valvulës, kjo është arsyeja pse mjekët më pas i referohen stenozës së valvulës së aortës.

Ethet reumatizmale (në ditët e sotme e rrallë për shkak të trajtimit të hershëm konsistent me antibiotikë të një infeksioni streptokoksik) gjithashtu mund të shkaktojë dhëmbëza dhe si rrjedhim stenozën e valvulës së aortës për shkak të reaksioneve autoimune: Indi i mbresë është më pak fleksibël se indi i shëndetshëm, gjë që pengon rrjedhjen e gjakut nga zemra në aortë.

Stenoza kongjenitale e valvulës së aortës

Më shpesh, vetë valvula e zemrës preket nga ngushtimi (stenoza e valvulës aortale valvulare). Zakonisht përbëhet nga vetëm dy fletëpalosje (valvula aortale bicuspid). Nëse nuk është ngushtuar tashmë, valvulat aortale bikuspidale stenozohen mesatarisht njëzet vjet më herët se valvulat e zakonshme. Nëse zona mbi valvulën e aortës (dmth, fillimi i aortës) është ngushtuar, quhet stenozë aortike supravalvulare. Në stenozën e valvulës së aortës subvalvulare, indi poshtë valvulës së zemrës ngushtohet.

Stenoza e valvulës së aortës: ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshohet për stenozë të valvulës së aortës, mjeku fillimisht pyet për historinë mjekësore të pacientit dhe ankesat e mundshme (anamneza), për shembull:

  • Sa aktiv jeni? (Ndonjëherë ankesat për stenozën e valvulës aortale nuk shfaqen vetëm sepse personi i prekur mezi lëviz!)
  • A ndiheni gjithnjë e më të lodhur muajt e fundit?
  • A lodheni shpejt gjatë sforcimit fizik?
  • A ndjeni gulçim?
  • Ju ka rënë të fikët kohët e fundit?
  • Keni dhimbje apo ndjenjë presioni në gjoks?

Mjeku dëgjon stenozën e valvulës së aortës me stetoskopin më së miri ndërmjet brinjës së dytë dhe të tretë direkt në të djathtë të sternumit.

Për të konfirmuar diagnozën e "stenozës së valvulës së aortës", zakonisht kryhen teste të mëtejshme diagnostikuese:

Radioskopi

Në imazhin me rreze X të gjoksit, mjeku mund të shohë çdo trashje të murit të barkushes së majtë ose zgjerim të aortës. Një radiografi anësore mund të tregojë edhe kalcifikim të valvulës së aortës.

Elektrokardiografia (EKG)

Si rregull, EKG kryhet edhe nëse dyshohet për stenozë të valvulës së aortës. Modeli tipik i dhëmbëzuar i EKG-së tregon trashjen e murit të barkushes së majtë.

Ekokardiografia

Ekokardiografia është një ekzaminim me ultratinguj i zemrës. Mund të përdoret për të vlerësuar shumë mirë stenozën e valvulës aortale dhe shtrirjen e saj. Ndër të tjera, matet shpejtësia e rrjedhjes së gjakut në shtrëngim dhe sasia e gjakut që zemra ende po nxjerr jashtë. Mund të përcaktohet edhe zona e hapjes së valvulës, pra sa larg hapet ende valvula e aortës. Zona e hapjes së valvulës (zakonisht tre deri në katër centimetra katrorë tek të rriturit) është një mjet i rëndësishëm diagnostikues për përcaktimin e ashpërsisë së stenozës së valvulës aortale:

  • Stenozë e lehtë e valvulës aortale: 1.5 deri në dy centimetra katrorë
  • Stenozë e rëndë e valvulës aortale: më e vogël se një centimetër katror

Për ekokardiografinë, ekzaminuesit e vendosin sondën me ultratinguj në gjoks (transtorakal, TTE) ose e drejtojnë atë përmes ezofagut direkt pranë zemrës (transezofageale, TEE). TEE është më afër zemrës dhe për këtë arsye ofron imazhe më të sakta me ultratinguj.

Testet e stresit

Ndonjëherë mjekët shohin stenozë të valvulës së aortës në ultratinguj, por pacienti nuk ka simptoma. Kjo ndonjëherë pasohet nga ekzaminime nën stres, si për shembull me një ergometër biçikletash. Kjo mund të zbulojë simptoma që kërkojnë trajtim të mëtejshëm.

Ekzaminimi i kateterit kardiak

Gjatë një ekzaminimi kardiak me kateter të zemrës së majtë, një tub i hollë plastik (kateter) zakonisht futet në një arterie në kyçin e dorës ose në ijë dhe avancohet nëpërmjet aortës në valvulën e aortës. Mjekët e përdorin këtë ekzaminim për të zbuluar sëmundjen e arterieve koronare. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse planifikohet zëvendësimi i valvulës së zemrës për shkak të stenozës së valvulës aortale. Në mënyrë alternative (dhe në varësi të situatës individuale), mjekët organizojnë një tomografi kompjuterike të zemrës me kontrast (kardio-CT).

Stenoza e valvulës së aortës: trajtimi

Stenoza e moderuar deri në shkallë të lartë të valvulës së aortës zakonisht shkakton tashmë simptoma. Nëse pacientët me stenozë të shkallës më të lartë të aortës megjithatë nuk kanë "ankesa", zakonisht ndodh sepse ata në mënyrë të pandërgjegjshme kujdesen fizikisht për veten e tyre në mënyrë që të mos ketë ankesa. Nëse simptomat shtesë janë të pranishme në pacientë të tillë (si testi i stresit patologjik, etj.) dhe në pacientët simptomatikë, rekomandohet terapia kirurgjikale.

Stenoza e valvulës së aortës: TAVI dhe kirurgjia

Mjekët përdorin procedura të ndryshme për stenozën e valvulës aortale:

Zëvendësimi i valvulës së aortës është veçanërisht i zakonshëm për stenozën e fituar. Për këtë, mjekët ose operojnë në zemër të hapur ose futin një valvul të re në mënyrë minimale invazive gjatë një kateterizimi kardiak (TAVI = Implantimi i Valvulës Aortike Transkateterore). Kirurgjia e hapur zakonisht kryhet tek pacientët më të rinj me rrezik të ulët kirurgjikal. Mjekët gjithashtu mbrojnë operacionin në veçanti kur nevojiten procedura shtesë, të tilla si bypass.

Nëse operacioni nuk mund të kryhet, për shembull për shkak të moshës së vjetër dhe sëmundjeve shoqëruese, mjekët rekomandojnë TAVI. Gjatë një kateterizimi kardiak, ata drejtojnë valvulën e re, ende të palosur (zakonisht një valvul biologjike e pezulluar nga një stent rrjetë metalike) në një kateter në valvulën e aortës. Atje, një tullumbace e largon rrjetën metalike, e cila përfundimisht ankoron valvulën midis dhomës dhe aortës. Për t'i krijuar vend valvulës së re, stenoza e valvulës së aortës zgjerohet më parë duke përdorur një balonë të vogël (zgjerimi i balonit).

Vetë zgjerimi i balonit (valvuloplastika me balonë) përdoret gjithashtu te fëmijët me stenozë kongjenitale të valvulës aortale. Ndërrimi i valvulës këtu është problematik sepse nuk mund të rritet me fëmijën. Në stenozën e fituar të valvulës së aortës, zgjerimi i balonit ka një shkallë të lartë përsëritjeje. Prandaj mjekët përdorin këtë metodë vetëm në raste urgjente për të kapërcyer kohën deri në terapinë përfundimtare.

Stenoza e valvulës së aortës: Medikamente

Sporti në stenozën e valvulës së aortës

Nuk ka rekomandime të përgjithshme për ose kundër aktiviteteve sportive në stenozën e valvulës aortale. Faktori vendimtar është gjithmonë lloji dhe ashpërsia e sëmundjes.

Pacientët zbulojnë nëse sporti është i mundur gjatë kontrollit kardiologjik të tyre vjetor. Gjatë këtij kontrolli, mjeku që merr pjesë ekzaminon valvulën e zemrës për dëmtime të mundshme dhe mund të bëjë ose përditësojë një rekomandim për aktivitetin sportiv.

Fillimi i ushtrimeve me stenozë të valvulës së aortës

Përpara se një pacient me stenozë të valvulës aortale të fillojë të ushtrojë, është e nevojshme një EKG ushtrimore.

Edhe pse stenoza e valvulës së aortës konsiderohej prej kohësh një kriter përjashtimi për një EKG ushtrimore. Kjo është ende e vërtetë për pacientët me AS simptomatike të shkallës së lartë. Megjithatë, veçanërisht në pacientët që janë asimptomatikë, një EKG ushtrimore mund të jetë e dobishme në zbulimin e kufizimeve të mundshme në kapacitetin e stërvitjes.

EKG e stresit zhvillohet nën mbikëqyrjen e rreptë mjekësore, pasi efektet anësore të padëshiruara mund të ndodhin shpejt.

Nëse në ergometër ndodh një rënie e presionit të gjakut ose aritmi kardiake, ushtrimi duhet të ndërpritet menjëherë.

Pas ekzaminimit, kardiologu mund të përdorë të dhënat për të vlerësuar intensitetin në të cilin pacienti mund të bëhet fizikisht aktiv.

Sport i përshtatshëm për stenozën e valvulës së aortës

Pasqyra e mëposhtme tregon se cilat sporte janë të mundshme për cilën ashpërsi të stenozës së valvulës aortale:

Ashpërsia e lehtë (pa simptoma, funksioni normal i pompës i përshtatshëm për moshën në ekon kardiake, EKG ushtrimesh jo të dukshme): Rekomandim për aktivitetin fizik: të gjitha sportet janë të mundshme; duke përfshirë sportet konkurruese.

Ashpërsia mesatare (funksioni normal i pompës, EKG-ja e ushtrimeve jo të dukshme): Rekomandim për aktivitetin fizik: sporte me komponentë statikë dhe dinamikë të ulët deri në mesatar: ecje, çiklizëm në nivel, golf, bowling, joga, pingpong, volejboll, skermë, softball, gjuajtje me hark, hipur mbi kalë

Ashpërsia e rëndë (performancë kardiake e dëmtuar): Rekomandim për aktivitet fizik: jo sporte konkurruese; në raste individuale për pacientët asimptomatikë, ecje, çiklizëm në terren të sheshtë, golf, bowling, joga

Ndiqni gjithmonë rekomandimin e mjekut për stenozën e valvulës aortale. Përpara se të filloni një sport të ri ose të ndryshoni planin tuaj të ushtrimeve, konsultohuni me mjekun tuaj.

Stenoza e valvulës së aortës: përparimi dhe prognoza e sëmundjes

Stenoza e valvulës së aortës gjithashtu mund të shkaktojë aritmi kardiake. Nëse nuk trajtohen, këto mund të çojnë në fibrilacion ventrikular dhe vdekje kardiake. Në fund të fundit, stenoza progresive e valvulës së aortës shkakton rritje të dështimit të zemrës, e cila është me shpejtësi fatale pa terapinë e duhur.

Megjithatë, me trajtimin e duhur të stenozës së valvulës aortale, prognoza është e mirë.