Çfarë është Sindroma e Zemrës së Thyer?

Sindroma e Zemrës së Thyer: Përshkrimi

Sindroma e zemrës së thyer është një mosfunksionim i papritur i barkushes së majtë të zemrës i shkaktuar nga stresi i rëndë. Ajo klasifikohet si një sëmundje primare e fituar e muskujve të zemrës (kardiomiopatia).

Prandaj prek vetëm zemrën dhe nuk është i lindur, por shfaqet gjatë jetës. Emra të tjerë të sëmundjes janë kardiomiopatia e stresit dhe kardiomiopatia Tako-Tsubo ose sindroma Tako-Tsubo.

Në shumicën e rasteve, sindroma e zemrës së thyer fillimisht ngatërrohet me një atak në zemër, sepse shkakton të njëjtat simptoma. Në të kundërt, megjithatë, personi i prekur nuk vuan nga një mbyllje e një ene koronare. Ndërsa sindroma e zemrës së thyer është më pak e rrezikshme për jetën sesa një atak në zemër, ende mund të ndodhin komplikime serioze.

Kush preket nga sindroma e zemrës së thyer?

Kardiomiopatia Tako-Tsubo u përshkrua për herë të parë në vitet 1990 dhe që atëherë është studiuar vetëm në grupe të vogla pacientësh. Prandaj, nuk ka ende një sasi të madhe të dhënash që mund të përdoren për të përcaktuar shpeshtësinë e sëmundjes.

Është vlerësuar se afërsisht dy përqind e të gjithë pacientëve dhe deri në shtatë përqind e grave që janë shtruar në spital me një infarkt të miokardit të dyshuar me ngritje të segmentit ST kanë sindromën e zemrës së thyer.

Sindroma e Zemrës së Thyer: Simptomat

Simptomat e sindromës së zemrës së thyer janë të padallueshme nga ato të një ataku në zemër. Personi i prekur vuan nga gulçimi, ndjen një shtrëngim në kraharor dhe ndonjëherë ka edhe dhimbje të forta aty, që quhet edhe dhimbje asgjësuese. Shpesh, presioni i gjakut bie (hipotension), rrahjet e zemrës përshpejtohen (takikardi) dhe shfaqen djersitje, të përziera dhe të vjella.

Për shkak të kufizimit funksional të zemrës, simptomat e insuficiencës kardiake gjithashtu shfaqen shpesh. Për shembull, gjaku kthehet në mushkëri dhe enët venoze sepse zemra nuk mund ta pompojë më mjaftueshëm në qarkullim. Rezultati mund të jetë akumulimi i lëngjeve (edemë) në mushkëri dhe këmbë. Këto simptoma shpesh shkaktojnë frikën e vdekjes.

komplikimet

Në rastin e një dobësie të theksuar pompuese të zemrës, mund të ndodhë edhe i ashtuquajturi shoku kardiogjen. Presioni i gjakut më pas bie aq shumë saqë trupi nuk furnizohet më me oksigjen të mjaftueshëm. Pa trajtim në kohë, ky ndërlikim është gjithashtu shpesh fatal.

Rreth gjysma e pacientëve me sindromën e zemrës së thyer vuajnë nga komplikime të sistemit kardiovaskular.

Sindroma e zemrës së thyer: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Në shumicën dërrmuese të rasteve, sindromës së zemrës së thyer i paraprin stresi i madh emocional. Kjo mund të jetë, për shembull, ndarjet ose vdekja e një të dashur, gjë që shpjegon emrin e sëmundjes. Ngjarjet traumatizuese si fatkeqësitë natyrore ose krimet e dhunshme, si dhe situatat që kërcënojnë ekzistencën e një personi, si humbja e një pune, mund të shkaktojnë gjithashtu sindromën e zemrës së thyer.

Hulumtimet e fundit kanë treguar gjithashtu se edhe stresi pozitiv mund të shkaktojë kardiomiopati Tako-Tsubo. Prandaj, ngjarje të gëzueshme si dasma, ditëlindja ose fitimi i lotarisë janë gjithashtu shkaqe të mundshme të kësaj forme të sëmundjes së muskujve të zemrës, megjithëse shumë më rrallë se stresi negativ.

Nuk është kuptuar ende plotësisht se si stresi emocional çon në mosfunksionim të muskujve të zemrës dhe simptomat fizike të një ataku kardiak. Megjithatë, në shumë pacientë me sindromën e zemrës së thyer, përqendrimet e ngritura të disa hormoneve të stresit mund të gjenden në gjak.

Për shembull, të ashtuquajturat katekolamina si adrenalina dhe noradrenalina çlirohen gjithnjë e më shumë nga trupi. Studiuesit dyshojnë se hormonet e stresit veprojnë në muskulin e zemrës dhe çojnë në çrregullime të qarkullimit të gjakut dhe ngërçe atje.

Hormonet seksuale femërore (estrogjenet) kanë një efekt mbrojtës në zemër. Duke qenë se përqendrimi i tyre në gjak zvogëlohet pas menopauzës, ky është një shpjegim i mundshëm për faktin se janë kryesisht gratë e moshuara ato që preken nga sindroma e zemrës së thyer.

Sindroma e zemrës së thyer: ekzaminime dhe diagnoza

Në veçanti, ekzaminimet fillestare të sindromës së zemrës së thyer nuk ndryshojnë nga ato të një ataku kardiak. Në të dyja rastet, mjeku bën një diagnozë gjithëpërfshirëse sa më shpejt të jetë e mundur, e cila e ndihmon atë të zbulojë ose të përjashtojë një atak në zemër.

Sindroma e zemrës së thyer tregon shumë rezultate të ngjashme në ekzaminime, por gjithashtu ka dallime thelbësore:

Ekokardiografia

Në fund të rrahjeve të zemrës (sistolë), zemra duket si një kavanoz me një qafë të shkurtër. Kjo formë të kujton një kurth japonez të oktapodit të quajtur "tako-tsubo".

Përveç kësaj, si rezultat i dështimit të zemrës që shpesh rezulton, ekokardiografia shpesh mund të zbulojë një akumulim të lëngjeve në mushkëri. Një atak në zemër mund të shfaqet në mënyrë të ngjashme dhe për këtë arsye nuk mund të përjashtohet vetëm në bazë të ekokardiografisë.

Electrocardiogram (EKG)

Në EKG, gjithashtu, përparimi i kurbës në kardiomiopatinë e stresit i ngjan një ataku në zemër. Gjegjësisht, ndodhin ndryshime në aktivitetin elektrik të zemrës, siç është tipike për mungesën e oksigjenit të muskujve të zemrës. Gjithsesi, këto ndryshime zakonisht shfaqen në të gjitha kthesat (produktet) e EKG-së dhe jo vetëm për një zonë të caktuar të muskulit të zemrës, siç ndodh zakonisht me atakun në zemër.

Vlerat e gjakut

Ashtu si në infarktin e miokardit, pas disa orësh përqendrimet e disa enzimave si troponina T ose kreatine kinaza (CK-MB) rriten në gjak. Megjithatë, rritjet janë zakonisht më të vogla se në një infarkt dhe nuk përputhen me rezultatet e shënuara ndryshe të ultrazërit kardiak dhe EKG.

Angiografia

Intervista e pacientit

Kur flet me pacientët me ankesa akute të zemrës, mjeku është veçanërisht i interesuar jo vetëm për simptomat, por edhe nëse ngjarjes i ka paraprirë një situatë stresi emocional intensiv. Nëse nuk është kështu, sindroma e zemrës së thyer nuk ka gjasa. Këtu duhet pasur kujdes: sepse stresi mund të çojë edhe në një atak të vërtetë në zemër.

Sindroma e Zemrës së Thyer: Trajtimi

Aktualisht, nuk ka një regjim të vetëm për trajtimin e kardiomiopatisë Tako-Tsubo. Për shkak se mund të ndodhin komplikime kërcënuese për jetën, veçanërisht në orët e para, pacientët monitorohen për ca kohë në një njësi të kujdesit intensiv.

Efekti i hormoneve të stresit dhe, në veçanti, rritja e aktivitetit të sistemit nervor simpatik stimulues mund të frenohet nga disa ilaçe të tilla si beta-bllokuesit. Ato ulin stresin kardiak. Aritmitë kardiake dhe çdo simptomë e dështimit të zemrës mund të trajtohen gjithashtu me medikamente të përshtatshme.

Sindroma e zemrës së thyer: përparimi dhe prognoza e sëmundjes

Nga të gjitha sëmundjet e muskujve të zemrës, kardiomiopatia Tako-Tsubo ka prognozën më të mirë. Simptomat shpesh zgjidhen brenda orëve të para. Vetëm rrallë rezulton dëmtim i përhershëm i zemrës. Megjithatë, nëse pacienti është i predispozuar ndaj sëmundjes, rreziku i një përsëritjeje të kardiomiopatisë së stresit është rreth dhjetë për qind.