Çfarë duhet të bëni në rast të këputjes së tendinit të bicepsit (këputje e tendinit të bicepsit)?

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Një tendin e këputur e bicepsit (këputja e tendinit të bicepsit) trajtohet në mënyrë konservative (pa kirurgji) ose kirurgjikale, në varësi të llojit dhe ashpërsisë së dëmtimit.
 • Simptomat: Shenja e parë e këputjes së tendinit të bicepsit është humbja e forcës kur përkulni krahun. Simptoma të tjera përfshijnë dhimbje, ënjtje, mavijosje dhe deformim të muskujve ("krahu i Popeye").
 • Përshkrimi: Rupture e një ose më shumë tendinave të bicepsit
 • Shkaqet: Thyerjet e tendinit zakonisht shkaktohen nga tendosja, për shembull gjatë sportit ose aksidenteve.
 • Diagnoza: Konsultimi me mjekun, ekzaminimi fizik (diagnoza vizuale, palpimi, radiografia, ultratingulli, MRI)
 • Prognoza: Një sasi e caktuar e kufizimit të forcës në krah shpesh mbetet, por ata që preken zakonisht nuk janë shumë të kufizuar në lëvizjet e tyre të përditshme.
 • Parandalimi: Ngrohni muskujt dhe nyjet para sportit, shmangni lëvizjet e vrullshme dhe tendosjen e zgjatur të krahëve, përmbahuni nga pirja e duhanit, lejoni që lëndimet në tendinat e bicepsit të shërohen.

Si e trajtoni një këputje të tendinit të bicepsit?

Trajtimi pa operacion

Mjeku vendos për trajtimin e tendinit të këputur të bicepsit së bashku me pacientin. Cila terapi përdoret varet nga simptomat përkatëse. Shumë të sëmurë ndihen pak të dëmtuar në jetën e tyre të përditshme, pasi forca në krah zakonisht është paksa e kufizuar. Në shumicën e rasteve, operacioni nuk është i nevojshëm për një këputje të tendinit të gjatë dhe të shkurtër të bicepsit.

Në vend të kësaj, mjeku e trajton atë me masa konservative. Para së gjithash, krahu i prekur duhet të imobilizohet për disa ditë me një fashë sup-krah derisa dhimbja të qetësohet. Në shumicën e rasteve, mjeku do të përshkruajë edhe fizioterapi në të cilën personi i prekur mëson ushtrime të ndryshme lëvizjeje për të forcuar krahun dhe për të ruajtur lëvizshmërinë e tij.

Mjeku përshkruan ilaçe qetësuese, dekongjestive dhe anti-inflamatore si përbërësit aktivë ibuprofen ose diklofenak për të lehtësuar dhimbjen. Këto merren si tableta ose kapsula ose aplikohen si pomadë ose xhel në zonën e dhimbshme disa herë në ditë.

Në raste të rralla, mjeku do të kryejë një operacion për një këputje të tendinit të gjatë të bicepsit, pasi disa të sëmurë e shohin fryrjen e mbetur të muskujve (fryrje muskulore në parakrah, e njohur edhe në bisedë si "krahu i Popeye") kozmetikisht të pakëndshme.

Kirurgji

Një tendin i këputur distal i bicepsit zakonisht trajtohet kirurgjik. Ekzistojnë procedura të ndryshme kirurgjikale për rilidhjen e tendinit të shqyer në kockë (rifutje). Këto përfshijnë qepjen, ngjitjen ose ankorimin në kockë ose rrotullimin rreth kockës.

Për të parandaluar humbjen e përhershme të forcës dhe funksionit në krah, operacioni duhet të kryhet sa më shpejt të jetë e mundur.

Kirurgji për këputjen e tendinit të gjatë (dhe të shkurtër) të bicepsit

Në rast të këputjes së tendinit të gjatë (dhe më rrallë të shkurtër) në zonën e shpatullës dhe veçanërisht nëse ka dëmtime të tjera (p.sh. çarje e manshetës rrotulluese), mjeku zakonisht kryen një artroskopi.

Për ta bërë këtë, ai fut një endoskop (të përbërë nga një tub gome fleksibël ose një tub metalik me një burim drite, lente dhe një kamerë) në zgavrën e kyçit dhe fillimisht heq çdo mbetje të tendinit të mbetur nga nyja. Më pas ai bashkon tendinin e shqyer poshtë nyjës së shpatullës me humerusin (për shembull duke përdorur një stërvitje dhe sisteme ankorimi titani) ose e qep atë në tendinën e shkurtër të bicepsit.

Nëse tendoni distal (i poshtëm) i bicepsit, i cili shtrihet afër bërrylit, është i grisur, zakonisht është i nevojshëm operacioni. Kirurgu e lidh tendinin në rreze (radius), e cila së bashku me ulnën (ulna) lidh pjesën e sipërme të krahut me parakrahun, për shembull duke e qepur ose duke e ankoruar në kockë.

Nëse tendoni i bicepsit është dëmtuar rëndë dhe nuk është më e mundur të qepet së bashku, mjeku mund ta zëvendësojë atë me një tendin nga një muskul tjetër (transplantimi i tendinit).

Trajtimi pasues

Pas operacionit, krahu është imobilizuar duke përdorur një splint ose një mbajtës funksional. Megjithatë, pacientët zakonisht janë në gjendje të lëvizin përsëri krahun pas një periudhe të shkurtër imobilizimi.

Për trajtimin vijues përdoren fizioterapia dhe ushtrimet e lëvizjes, të cilat pacienti i kryen çdo ditë. Këto nxisin procesin e shërimit, mbajnë krahun ose nyjen e shpatullave të lëvizshme dhe forcojnë muskujt.

Ngarkesa rritet gradualisht. Ngarkesat më të rënda zakonisht janë të mundshme përsëri pas rreth dymbëdhjetë javësh. Tendoni i bicepsit ka nevojë për këtë kohë që të rritet siç duhet dhe të jetë në gjendje të mbajë përsëri peshën e plotë.

Terminet për kontrolle pas operacionit janë të rëndësishme për të monitoruar ecurinë e shërimit.

ushtrimet

Pas operacionit dhe imobilizimit të krahut, rekomandohet që të shtrini dhe forconi bicepsin dhe muskujt e tjerë të krahut. Ushtrimet e mëposhtme do t'ju ndihmojnë për të mbështetur procesin e shërimit:

Shtrirja e bicepsit: Për të shtrirë bicepsin tuaj, sillni krahët të shtrirë pas shpinës ndërsa qëndroni në këmbë. Mbani pëllëmbët e duarve njëra mbi tjetrën. Tani lëvizni krahët mbrapa dhe lart derisa të ndjeni një shtrirje. Mbajeni pozicionin për dhjetë sekonda dhe përsëriteni ushtrimin rreth tre herë.

Forconi bicepsin tuaj: Për të forcuar muskujt e bicepsit, ngrini krahët shtrirë anash. Tani ngrini krahët e shtrirë mbi kokën tuaj dhe ulini përsëri në lartësinë e shpatullave. Përsëriteni ushtrimin përafërsisht. 20 herë. Për të rritur ngarkesën, kryeni ushtrimin më vonë me pesha në duar.

Praktikimi i fleksibilitetit: Për të trajnuar fleksibilitetin e nyjeve tuaja, rrethoni secilin krah në mënyrë alternative dhjetë herë përpara dhe më pas dhjetë herë prapa. Për të trajnuar tendinën e poshtme të bicepsit, shtrini krahët anash në lartësinë e shpatullave. Tani përkuleni dhe shtrini parakrahun tuaj në mënyrë alternative, pëllëmbët e kthyera lart. Përsëriteni ushtrimin 20 herë.

Si mund ta dalloni një çarje të tendinit të bicepsit?

Simptomat e një këputjeje të tendinit të gjatë (dhe të shkurtër) të bicepsit

Dhimbja nuk është simptoma kryesore e një këputjeje të tendinit të gjatë (dhe të shkurtër) të bicepsit. Në shumë raste, ka vetëm një dhimbje të shurdhër dhemb. Ajo që vihet re, megjithatë, është humbja (zakonisht vetëm e lehtë) e forcës kur përkulni krahun. Dhimbja në shpatull, e cila shpesh zgjat për disa muaj pa trajtim, është gjithashtu e mundur. Në disa raste, shfaqet një mavijosje (hematoma) dhe ënjtje e sipërme të krahut.

Përveç kësaj, muskuli biceps shpesh zhvendoset poshtë për të formuar një top të dallueshëm kur tendina e gjatë çahet. Fryrja e muskujve që rezulton në parakrah (e njohur edhe si sindroma Popeye ose krahu Popeye) shpesh nuk është e dhimbshme, por shpesh është kozmetikisht e pakëndshme për të prekurit.

Nëse tendoni i bicepsit është vetëm i grisur, ndonjëherë ka dhimbje kur rrotullohet krahu i sipërm dhe kur shtrihen krahët mbi kokë.

Simptomat e një këputjeje të tendinit distal të bicepsit

Nëse tendoni distal i bicepsit është i shqyer, ka një dhimbje akute therëse që shpesh shoqërohet me një tingull kërcitjeje. Kjo zakonisht pasohet nga dhimbje gjatë lëvizjeve të caktuara të parakrahut, të tilla si lëvizjet me vidhosje dhe ngritje. Kjo dhimbje shpesh nuk qetësohet edhe nëse personi i prekur pushon krahun.

Nëse tendina distale e bicepsit çahet, muskuli i bicepsit gjithashtu del lart dhe jo poshtë si në rastin e një këputjeje të tendinit të gjatë të bicepsit.

Çfarë është një këputje e tendinit të bicepsit?

Një këputje e tendinit të bicepsit (gjithashtu këputja e tendinit të bicepsit) është një çarje në një ose më shumë tendina të muskulit të bicepsit (mjekësisht: muskuli biceps brachii, i njohur në bisedë si "biceps"). Veçanërisht gjatë sportit (p.sh. peshëngritje), muskuli biceps zakonisht i nënshtrohet ngarkesave të mëdha. Prandaj, mbingarkesa mund të çojë në një këputje të tendinit. Tendoni i gjatë i bicepsit është veçanërisht i ndjeshëm, ndërsa tendoni i shkurtër ose distal (afër bërrylit) është më pak i zakonshëm.

Anatomia e bicepsit

Muskuli biceps brachii (latinisht për "muskul përkulës të krahut me dy koka") është një nga muskujt e sipërm të krahut. Ndodhet në pjesën e përparme të krahut të sipërm midis nyjës së shpatullës dhe rrezes. Së bashku me muskulin brachialis, ai është përgjegjës për përkuljen e parakrahut në nyjen e bërrylit.

Si ndodh një çarje e tendinit të bicepsit?

Shkaqet e një këputjeje të tendinit të gjatë dhe të shkurtër të bicepsit

Prishjet e tendinit të gjatë të bicepsit zakonisht shkaktohen nga lëndime të vogla të tendinit (trauma të vogla) që ndodhin si rezultat i tendosjes së zgjatur gjatë sportit ose punës fizike. Një këputje e tendinit të gjatë të bicepsit zakonisht ndodh kur tendoni është tashmë i dëmtuar. Në këtë rast, edhe lëvizjet e përditshme mund të shkaktojnë çarje.

Stresi i lartë mekanik ushtrohet në muskulin biceps, veçanërisht gjatë sportit. Prandaj, këputja e tendinit të gjatë të bicepsit shpesh ndodh jo vetëm, por në lidhje me një dëmtim të indeve të tjera të buta të shpatullës (për shembull, manshetës rrotulluese).

Shkaqet e një këputjeje të tendinit distal të bicepsit

Një çarje në tendinën distale (të poshtme) të bicepsit shpesh shkaktohet nga lëvizjet e vrullshme pa shumë forcë. Zakonisht çahet në mënyrë akute pas dëmtimit të drejtpërdrejtë. Ky është rasti, për shembull, kur personi i prekur ngre ose kap një objekt të rëndë (si p.sh. kur ngritje peshash ose luan hendboll).

Mbingarkimi ose shtrirja e tepërt e tendinit të bicepsit gjatë sporteve të tilla si bouldering (ngjitja në lartësinë e kërcimit) gjithashtu shkakton një këputje të tendinit të bicepsit në disa raste. Rënia ose një goditje e drejtpërdrejtë (për shembull në një aksident) gjithashtu shpesh çojnë në një këputje të tendinit distal të bicepsit.

Kush është veçanërisht i prekur?

Këputjet e tendinit të bicepsit favorizohen edhe nga dopingu (marrja e steroideve anabolike) ose injeksionet e kortizonit në muskul. Duhanpirësit gjithashtu kanë një rrezik në rritje të këputjes së tendinit të bicepsit.

Si e bën mjeku diagnozën?

Nëse dyshohet për një këputje të tendinit të bicepsit, mjeku i përgjithshëm zakonisht e referon pacientin te një specialist ortopedik.

Mjeku fillimisht kryen një konsultë të detajuar (historinë mjekësore) për simptomat dhe shkakun e mundshëm të dëmtimit. Kjo i jep mjekut një indikacion fillestar nëse ekziston një këputje e tendinit të bicepsit.

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Ai do të ekzaminojë zonën e prekur dhe do ta palpojë atë. Në shumicën e rasteve, ortopedi do të kuptojë shpejt se tendina është grisur nga deformimi tipik i muskulit të bicepsit (p.sh. i ashtuquajturi "krahu i popeye") (diagnoza vizuale).

Për të përjashtuar një çarje në tendinën distale të bicepsit, mjeku kryen të ashtuquajturin test hook. Për ta bërë këtë, pacienti shtyp dorën e mjekut me parakrahin e përkulur. Mjeku më pas përdor gishtin tregues në krahun e përkulur për të ndjerë nëse tendina e shtrënguar pranë bërrylit është e prekshme.

Nëse keni dhimbje të vazhdueshme në pjesën e sipërme të krahut ose bërrylit dhe dhimbje që rrezaton në shpatullën tuaj pas një dëmtimi, konsultohuni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Cila është prognoza?

Me ose pa operacion: pas një këputjeje të tendinit të bicepsit, mund të ketë një ulje të forcës kur përkulni dhe ktheni parakrahun nga jashtë. Prandaj, trajtimi i hershëm mjekësor është shumë i rëndësishëm. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve, të prekurit nuk duhet të presin kufizime të rënda të lëvizjes në jetën e përditshme pas trajtimit të suksesshëm.

Edhe me procedurat më moderne kirurgjikale, nuk është gjithmonë e mundur që të sëmurët të rifitojnë fuqinë e plotë në krahun e tyre për sport ose punë. Megjithatë, në shumicën e rasteve, tendinat e bicepsit dhe muskujt janë në gjendje t'i rezistojnë kërkesave të jetës së përditshme.

Komplikimet pas operacionit si gjakderdhje, infeksione, çrregullime të shërimit të plagëve, tromboza, dëmtime vaskulare ose nervore janë gjithashtu të rralla.

Si mund të parandalohet këputja e tendinit të bicepsit?

Për të parandaluar dëmtimin e tendinave të bicepsit, këshillohet t'i kushtoni vëmendje disa gjërave:

 • Ngrohni muskujt dhe kyçet tuaja me ushtrime të përshtatshme përpara sportit dhe punës fizike.
 • Mos i lëvizni krahët me vrull dhe mos ushtroni tension të zgjatur në muskujt dhe kyçet e krahut.
 • Lejoni që inflamacioni dhe lëndimet e tendinit të bicepsit të shërohen. Pyesni mjekun tuaj kur mund të shtoni përsëri peshë në krahun tuaj dhe kërkoni një fizioterapist që t'ju tregojë ushtrimet e përshtatshme.
 • Përmbahuni nga pirja e duhanit.