Çfarë duhet bërë në rast djegieje?

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet bërë në rast djegieje? Ndihma e parë: Qetësoni personin e prekur, ftohni djegien me ujë, mbuloni plagën në mënyrë sterile, nëse është e nevojshme lajmëroni shërbimin e shpëtimit.
 • Kur të shihni një mjek? Për djegie të shkallës 2 ose më të lartë; nëse lëkura e djegur është e mpirë, e djegur ose e bardhë; nëse nuk jeni të sigurt se sa i rëndë është lëndimi
 • Djegiet – Rreziqet: Formimi i plagëve, shoku (veçanërisht me djegie të gjera), hipotermi (veçanërisht me djegie të gjera), infeksion i plagës, probleme të frymëmarrjes (kur thithni tym të nxehtë) dhe dështim i organeve me djegie të gjera.

Çfarë ndihmon për djegiet?

Çfarë ndihmon kundër djegieve, për shembull në dorë? Dhe si të afërmit, për shembull, ofrojnë ndihmën e parë për djegiet e gishtave, krahut, këmbës etj?

Në rast djegieje dhe djegieje, ndihma e parë duhet të jepet shpejt. Megjithatë, gjithmonë sigurohuni që të mos e vini veten në rrezik.

 • Sigurojeni viktimën. Djegiet dhe djegjet janë shumë të dhimbshme dhe shpesh shkaktojnë ankth dhe shqetësim, veçanërisht te fëmijët.
 • Vishni doreza njëpërdorimshe përpara se të trajtoni djegiet. Kjo do t'ju mbrojë ju dhe viktimën nga infeksioni.
 • Telefononi shërbimet e urgjencës nëse është e nevojshme, veçanërisht për djegie më të rënda ose të mëdha.
 • Masat e tjera të ndihmës së parë varen nga sa i rëndë është lëndimi dhe nëse bëhet fjalë për djegie (nga nxehtësia e thatë si zjarri, objektet e nxehta ose energjia elektrike) ose djegie (nga lëngjet ose avujt e nxehtë, etj.).

Jini të vetëdijshëm për sigurinë tuaj kur përdorni aparate zjarri: me aparatet për fikjen e CO2, ekziston rreziku që indet e lëkurës të ngrijnë lehtësisht. Pajisjet me pluhur shuarës, nga ana tjetër, mund të dëmtojnë mushkëritë. Nëse është e mundur, mos e thithni pluhurin.

Ndihma e parë për djegie/djegie të shkallës së parë?

Ja se si duket ndihma e parë për një djegie ose djegie të vogël në zonë të vogël:

 • Përvëlimi: Hiqni menjëherë rrobat dhe çdo objekt të nxehtë (si bizhuteri) nga lëkura. Kini kujdes që të mos digjeni gjatë procesit.
 • Djegia: Nëse veshja nuk ngjitet me djegien, hiqeni me kujdes.
 • Ftoheni plagën nën ujë të rrjedhshëm dhe të vakët për jo më shumë se dhjetë minuta sapo të ndodhë. Nëse personi i prekur bëhet i ftohtë, ndaloni menjëherë ftohjen.
 • Për djegiet/djegjet që janë vetëm sipërfaqësore dhe nuk formojnë flluska, ndihmon në mbulimin e plagës në mënyrë sterile ose të pastër.
 • Përveç kësaj, një djegie/djegie e vogël (pa flluska) zakonisht nuk kërkon ndonjë kujdes të mëtejshëm të veçantë. Nëse bëhet fjalë për një djegie të lehtë nga dielli, xheli ftohës shpesh ndihmon.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Këto janë gjërat që duhen shmangur në ndihmën e parë për djegiet:

 • Vetëm për djegiet e shkallës 1, këshillohet që të ftohni zonën e prekur nën ujë të vakët të rrjedhshëm. Për lëndimet që janë më të rënda ose prekin më shumë se 20 për qind të sipërfaqes së trupit, ftohja në përgjithësi nuk rekomandohet. Përndryshe, ekziston rreziku që personi i prekur të bëhet hipotermik.
 • Kujdes: Fëmijët ftohen veçanërisht lehtë. Prandaj, djegiet e vogla ose përvëlimet në trungun e trupit ose kokës nuk duhet të ftohen në rastin e tyre.
 • Mos përdorni pako akulli ose pako të ftohta për të ftohur një djegie të vogël. Është e mundur që i ftohti të shkaktojë dëme shtesë në lëkurën e dëmtuar.
 • Në asnjë rrethanë nuk duhet të aplikoni vaj ulliri, patate, qepë, pluhur pjekjeje, pluhur ose dezinfektues në lëkurën e djegur ose të djegur. Kjo mund të shkaktojë lëndime më të rënda.

Ndihma e parë për djegiet/djegjet që janë më të rënda ose mbulojnë një zonë më të madhe.

Në rastin e djegieve ose djegieve që janë të gjera ose të rënda, ndihma e parë duhet të jepet ndryshe. Fillimisht lajmëroni mjekun e urgjencës. Pastaj veproni si më poshtë:

 • Nëse rrobat e personit janë në zjarr: Fikeni menjëherë flakët me ujë ose mbyteni nën një batanije.
 • Në rast djegieje të mëdha: Hiqni menjëherë veshjet nga zonat e prekura të lëkurës.
 • Për djegie të mëdha: Këtu veshja zakonisht ngjitet në lëkurë. Nëse përpiqeni t'i hiqni ato, shpesh dëmtoni lëkurën shtesë.
 • Nëse është e mundur, mbulojini djegiet me një leckë sterile djegieje ose një salcë sterile plage.
 • Për fiksim, aplikoni një fashë të lirshme mbi të.
 • Nëse viktima është pa ndjenja, kontrolloni pulsin dhe frymëmarrjen e tij. Nëse të dyja janë të pranishme, vendoseni në pozicionin e rikuperimit. Nëse ai nuk merr më frymë, filloni menjëherë ringjalljen. Vazhdoni këtë derisa të mbërrijë shërbimi i shpëtimit ose pacienti të marrë frymë vetë përsëri.

Në rastin e një lëndimi të djegur nga një zjarr i hapur, personi i prekur mund të ketë thithur tym dhe tani ka vështirësi në frymëmarrje. Në këtë rast, këshillohet që personi i prekur të ulet në këmbë ndërsa trajtoni plagën e djegur. Zakonisht është më e lehtë për të të marrë frymë në këtë mënyrë sesa kur është shtrirë.

Kontrolloni rregullisht frymëmarrjen e pacientit gjatë ndihmës së parë!

Kur të shihni një mjek?

Djegiet dhe djegjet mund të trajtohen vetëm nëse lëndimi është sipërfaqësor dhe i vogël (lëkurë e kuqe, e fryrë, e dhimbshme pa flluska).

Në rastet e mëposhtme, nga ana tjetër, është e këshillueshme ose urgjente të kërkoni ndihmë mjekësore (dhe të telefononi shërbimet e urgjencës nëse është e nevojshme):

 • Nëse dy ose më shumë për qind e sipërfaqes së trupit është prekur nga djegia/djegia
 • Nëse nuk jeni të sigurt se sa e rëndë është djegia/përvëlimi
 • Nëse një plagë e djegur infektohet
 • Nëse djegia është në një zonë të ndjeshme (të tilla si fytyra, zona intime)
 • Nëse personi i prekur ka thithur tym
 • Kur personi i prekur është pa ndjenja
 • Kur lëkura e djegur është e mpirë, e djegur ose e bardhë (djegie e shkallës së tretë)

Në thelb, duhet theksuar se lëkura e fëmijëve është më e hollë se ajo e të rriturve dhe për këtë arsye është shumë më e ndjeshme ndaj efekteve të nxehtësisë. Prandaj, në rastin e djegieve tek një fëmijë, vizita te mjeku këshillohet edhe pas efekteve të nxehtësisë që nuk do të linin ende asnjë dëm në lëkurën e të rriturve.

Çfarë bën mjeku?

Në praktikën mjekësore, kryesisht trajtohen djegiet e shkallës 1 dhe 2. Në varësi të madhësisë së zonës së djegur, aty bëhet edhe trajtimi i djegies së shkallës së 3-të.

Ai gjithashtu do të bëjë diçka për çdo dhimbje në një djegie duke ju injektuar medikamente të përshtatshme kundër dhimbjes ose duke i përshkruar ato për përdorim në shtëpi.

Djegiet: Rrezik

Djegiet e lehta zakonisht shërohen pa pasoja. Nga ana tjetër, djegiet më të rënda mund të lënë plagë.

Në rastin e djegieve/deverëve më të rënda me lëndime të mëdha dhe ndoshta lëkurë të karbonizuar, ekziston rreziku akut që personi i prekur të bëhet hipotermik, pasi termorregullimi i trupit nuk funksionon më siç duhet. Hipotermia e bën qarkullimin të paqëndrueshëm dhe mund të çojë në çrregullime të koagulimit. Ekziston gjithashtu rreziku që personi i prekur të shkojë në shok.

Nëse muret e enëve të gjakut janë dëmtuar gjatë djegies, është e mundur që lëngu të rrjedhë në inde - do të zhvillohet një ënjtje e dhimbshme.

Nëse personi i prekur ka thithur tym, membranat mukoze mund të fryhen. Kjo ua vështirëson frymëmarrjen. Mund të zhvillohet shqetësim i frymëmarrjes.