Kanceri i bardhë i lëkurës: Karcinoma e qelizave bazale dhe Co.

Kanceri i bardhë i lëkurës: forma më e zakonshme e kancerit të lëkurës

Kanceri i zi i lëkurës (melanoma malinje) është forma më e rrezikshme e tumorit malinj të lëkurës. Megjithatë, "kanceri i bardhë i lëkurës" është shumë më i zakonshëm: kanceri i qelizave bazale dhe kanceri i qelizave me gjemba. Në vitin 2016, rreth 230,000 njerëz në Gjermani u diagnostikuan rishtazi me kancer të bardhë të lëkurës. Për vitin 2020, ekspertët e Institutit Robert Koch (RKI) parashikojnë 265,000 raste të reja (120,000 te femrat dhe 145,000 te meshkujt).

Kanceri i qelizave bazale përbën rreth tre të katërtat e të gjitha rasteve të kancerit të lëkurës së bardhë. Kjo e bën atë deri tani formën më të zakonshme të kancerit të lëkurës.

Incidenca e kancerit të lëkurës së zezë dhe të bardhë është rritur ndjeshëm vitet e fundit.

Kanceri i bardhë i lëkurës: karcinoma e qelizave bazale

Karcinoma e qelizave bazale (kanceri i qelizave bazale, emri i vjetër: karcinoma e qelizave bazale) zhvillohet nga qelizat në të ashtuquajturën shtresën e qelizave bazale të lëkurës dhe mbështjellësit rrënjë të gjëndrave të flokëve. Mund të zhvillohet kudo në trup. Megjithatë, 70 deri në 80 për qind e të gjitha karcinomave të qelizave bazale ndodhin në zonën e kokës dhe qafës. Veçanërisht shpesh preken "tarracat e diellit" si hunda, buzët ose balli. Karcinomat e qelizave bazale formohen gjithashtu shpesh në qafë dhe duar, më rrallë në këmbë.

Kanceri i qelizave bazale: Simptomat

Kanceri i qelizave bazale merr shumë forma. Zakonisht zhvillohet në formën e tumoreve nodulare fillimisht dylli, me ngjyrë të lëkurës deri në të kuqërremtë. Këto shpesh formojnë një buzë të ngjashme me kordonin dhe mund të rrjedhin gjak herë pas here. Kjo formë e përhapur e kancerit të lëkurës së bardhë quhet kancer i qelizave bazale nodulare. Megjithatë, ka forma të tjera. Disa duken më shumë si ind mbresë ose janë të kuqe ose me pigment të errët.

Është e rëndësishme të dihet se nuk ka stad parakanceroz të karcinomës së qelizave bazale. Edhe shenjat e para përfaqësojnë një tumor kanceroz që duhet hequr.

Në shumicën e pacientëve (80 përqind), karcinomat e qelizave bazale gjenden në të ashtuquajturat tarraca diellore - në fytyrë midis vijës së flokëve dhe buzës së sipërme. Megjithatë, mund të preken edhe pjesë të tjera të trupit, për shembull veshi i jashtëm, buza e poshtme, skalpi me qime ose – më rrallë – trungu dhe ekstremitetet.

Mund të lexoni më shumë rreth shfaqjes dhe vendndodhjes së karcinomave të qelizave bazale nën kancerin e lëkurës: simptomat.

Karcinoma e qelizave bazale: Trajtimi

Zakonisht operohet karcinoma e qelizave bazale. Kirurgu përpiqet të heqë plotësisht tumorin, së bashku me një diferencë të indeve të shëndetshme.

Mjekët ndonjëherë zgjedhin të trajtojnë kancerin e qelizave bazale të mëdha, sipërfaqësore me përbërësin aktiv imiquimod – veçanërisht nëse operacioni nuk është i mundur. Imiquimod është një i ashtuquajtur imunomodulator që stimulon përgjigjen e sistemit imunitar ndaj qelizave tumorale. Aplikohet si krem ​​disa herë në javë për gjashtë javë.

Një tjetër mundësi për këtë lloj kanceri të bardhë të lëkurës është një trajtim i veçantë me dritë - terapi fotodinamike: tumori kanceroz fillimisht bëhet më i ndjeshëm ndaj dritës me një pomadë të veçantë dhe më pas rrezatohet me dritë intensive.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj dhe terapive të tjera për karcinomën e qelizave bazale nën Kanceri i lëkurës: Trajtimi.

Karcinoma e qelizave bazale: shanset për shërim

Karcinoma e qelizave bazale shumë rrallë formon metastaza. Prandaj, mjekët i referohen këtij lloji të kancerit të lëkurës së bardhë si "gjysmë malinje". Nëse diagnostikohet në kohë, kanceri i qelizave bazale është i shërueshëm në shumicën dërrmuese të rasteve (deri në 95 përqind). Kirurgjia është forma më premtuese e trajtimit. Vdekjet janë shumë të rralla në kancerin e qelizave bazale (rreth një në 1,000 pacientë).

Karcinoma e qelizave bazale: parandalimi

Nëse dëshironi të parandaloni këtë lloj kanceri të bardhë të lëkurës, para së gjithash duhet të mbroni lëkurën tuaj nga rrezet e tepërta UV. Karcinoma e qelizave bazale – si spinalioma – shkaktohet kryesisht nga rrezatimi i tepërt UV i lëkurës (diell, solarium). Prandaj, kanceri i bardhë i lëkurës i të dy llojeve mund të parandalohet kryesisht përmes mbrojtjes së qëndrueshme UV: Shmangni rrezet e diellit direkte (veçanërisht në mesditë). Mbroni gjithashtu lëkurën tuaj me kremra dhe tekstile të përshtatshme kundër diellit. Personat me tipe lëkure të lehta në veçanti duhet t'i përmbahen kësaj, pasi janë në një rrezik më të lartë të kancerit të lëkurës.

Përveç dritës ultravjollcë, një predispozitë gjenetike dhe disa sëmundje trashëgimore mund të nxisin gjithashtu zhvillimin e kancerit të qelizave bazale. Parandalimi nuk është i mundur këtu. Një tjetër faktor rreziku janë substancat dhe kimikatet e ndryshme si arseniku. Nëse është e mundur, këto duhet të shmangen për të parandaluar karcinomën e qelizave bazale.

Kanceri i bardhë i lëkurës: spinalioma

Spinalioma (karcinoma e qelizave me gjemba, karcinoma e qelizave skuamoze) është forma e dytë më e zakonshme e kancerit të lëkurës me rreth 98,000 raste të reja në vit. Burrat preken pak më shpesh se gratë. Mesatarisht, pacientët janë rreth 70 vjeç.

Kanceri i lëkurës së bardhë të tipit spinalioma rritet në mënyrë mjaft agresive. Nëse nuk trajtohet, gradualisht shkatërron indin përreth. Në një fazë të avancuar, spinalioma mund të formojë metastaza në pjesë të tjera të trupit. Prandaj, trajtimi i hershëm është edhe më i rëndësishëm këtu sesa me karcinomën e qelizave bazale.

Mund të lexoni më shumë për këtë lloj kanceri të lëkurës në artikullin Karcinoma e qelizave skuamoze.