Pelin për tretje

Çfarë efekti ka pelini?

Si bimë medicinale, pelini (Artemisia absinthium) është vlerësuar që në lashtësi. Së bashku me dy specie të tjera të Artemisias (Mugwort dhe Rue), ajo ishte një nga bimët mjekësore më të rëndësishme në mjekësinë antike.

Në shekullin e 19-të, absinthi, një pije alkoolike që përmbante ekstrakte të pelinit, balsamit të limonit dhe bimëve të tjera, ishte shumë popullor. Artistë si Vincent van Gogh ishin të varur nga droga psikoaktive e modës. Absinthi, megjithatë, mund të shkaktojë dëme serioze, veçanërisht me konsumimin e zgjatur. Këto përfshijnë dëmtime nervore, probleme gastrointestinale, sëmundje mendore dhe madje edhe vetëvrasje.

Pelini i njohur mjekësisht përdoret për:

  • humbja e oreksit
  • ankesat dispeptike, p.sh. ankesat në pjesën e sipërme të barkut si ndjenja e ngopjes, ngërçe të lehta gastrointestinale, urth, fryrje dhe të përziera.

Mjekësia popullore ende përdor pelinin për ankesa dhe sëmundje të tjera si gastriti, anemia, menstruacionet e çrregullta ose shumë të dobëta dhe infektimi me krimba.

Pelini zakonisht merret si ekstrakt ose çaj.

Si përdoret pelini?

Ka disa mënyra për të përdorur pelinin si një bimë mjekësore.

Pelin si çaj

Çaji i pelinit ka shije mjaft të hidhur, por ka veti shëruese: hidhni një filxhan me ujë të nxehtë mbi një çerek deri në një lugë të tërë (1 lugë çaji = 1.5 gram) barishte të copëtuara të pelinit, mbulojeni dhe lëreni infuzionin të piqet për tre deri në shtatë minuta, më pas. tendosni pjesët e bimës.

  • katër deri në nëntë vjet: 1 deri në 1.5 gram
  • dhjetë deri në 15 vjet: 1.5 deri në 3 gram

Çaji i pelinit të hidhur nuk është i përshtatshëm për fëmijët nën moshën katër vjeç.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Pelin në aromaterapi

Vaji esencial i pelinit, ndër të tjera, mund të dëmtojë nervat (efekt neurotoksik), të shkaktojë kriza (efekt epileptik) dhe të shkaktojë abort te gratë shtatzëna (efekt aborti). Është gjithashtu irrituese për lëkurën dhe mund të shkaktojë djegie. Prandaj, vaji i pelinit duhet të përdoret, nëse fare, vetëm nga aromaterapistët me përvojë!

Preparate te gatshme me pelin

Disa njerëz preferojnë një ekstrakt të lëngshëm (ekstrakt të lëngshëm) të barit të pelinit ose pikat e pelinit në vend të një çaji. Preparate të tilla të hidhura janë gjithashtu të disponueshme në bazë të disa bimëve medicinale - përveç pelinit, ato mund të përmbajnë për shembull luleradhiqe, centaury dhe/ose rrënjë angjelike.

Farmacisti ose mjeku juaj do t'ju këshillojë për zgjedhjen e preparatit të duhur dhe do t'ju informojë për dozën dhe aplikimin e duhur.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë pelini?

Megjithatë, mbidoza mund të shkaktojë efekte anësore si të vjella, ngërçe gastrointestinale, përgjumje dhe dhimbje koke. Arsyeja është helmi nervor thujone.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni pelin

  • Nëse jeni alergjik ndaj bimëve të margaritës si mugwort dhe arnica, mos përdorni pelin.
  • Personat me sëmundje të mëlçisë dhe alkoolistët (të thatë) nuk duhet të marrin preparate alkoolike të pelinit.
  • Me çajin e pelinit dhe tinkturën në dozën e rekomanduar, ju nuk e furnizoni trupin me thujone në një dozë toksike. Megjithatë, si masë paraprake, nuk duhet ta përdorni bimën medicinale nga brenda për më shumë se maksimumi dy javë ose t'i përmbaheni rreptësisht udhëzimeve për përdorim të dhëna nga mjeku ose farmacisti juaj.
  • Pelini mund të ulë efektivitetin e medikamenteve kundër konfiskimeve.
  • Pelini mund të rrisë rrezikun e dështimit të veshkave.

Si të merrni produkte të pelinit

Ju mund të blini barin e tharë të pelinit, si dhe preparatet e gatshme të bazuara në pelin, si pikat në barnatore dhe ndonjëherë edhe në barnatore.

Për përdorimin e duhur të pelinit, ju lutemi referojuni informacionit të paketimit përkatës dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Çfarë është pelini?

Kërcelli i tij i ngritur është me flokë gri dhe i degëzuar në pjesën e sipërme. Ajo mban gjethe me dy deri në tre këmbë, të cilat gjithashtu janë me qime të bardha-mëndafsh nga të dyja anët. Kokat e verdha, rruzullore të luleve janë të vendosura në panik të ngritur. Nëse i fërkoni lulet ose gjethet midis gishtërinjve, ato lëshojnë një erë të fortë aromatike, e cila vjen nga vaji esencial që përmbajnë.