Sindroma WPW: Terapia, Simptomat

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: Kauterizimi i rrugëve shtesë të përcjelljes (ablimi), mjekimi, elektrokardioversioni
  • Simptomat: Nuk ndodh në çdo pacient, rrahje zemre ose rrahje të papritura të shpejta, pengesa në zemër, ndonjëherë marramendje, dhimbje gjoksi, gulçim.
  • Shkaqet: Ende i panjohur, ndoshta keqzhvillimi embrional i zemrës, shpesh i kombinuar me defekte të tjera kongjenitale të zemrës
  • Diagnoza: Anamnezë mjekësore, ekzaminim fizik, EKG, EKG afatgjatë, regjistrues ngjarjesh, EKG ushtrimesh, ekzaminim elektrofiziologjik (EPU)
  • Përparimi dhe prognoza e sëmundjes: Jetëgjatësia përgjithësisht normale, rreziku i aritmisë kardiake me palpitacione të shpeshta

Çfarë është sindroma WPW?

Sindroma WPW është një aritmi kardiake. Emri sindroma Wolff-Parkinson-White shkon tek kardiologët amerikanë L. Wolff, P.D. White dhe J. Parkinson. Në vitin 1930, ata përshkruan shenjat e sindromës WPW në pacientët e rinj. Këto përfshijnë sulmet e palpitacioneve të papritura (takikardi), të cilat ndodhin pavarësisht nga sforcimi fizik ose stresi, dhe ndryshimet në elektrokardiogramë (EKG).

Rruga shtesë e përcjelljes

Në sindromën WPW, të prekurit kanë një rrugë përcjellëse shtesë (aksesore) midis atriumit dhe ventrikulit, e ashtuquajtura pako Kent. Prandaj, impulset që vijnë nga nyja sinusale transmetohen në barkushe nëpërmjet nyjes AV dhe paketës Kent. Ndërsa impulsi arrin më shpejt në barkushe nëpërmjet grupit Kent, këtu ndodh ngacmimi i parakohshëm.

Meqenëse rruga shtesë përçohet gjithashtu në drejtimin "të gabuar", sinjalet elektrike nga qelizat muskulore në ventrikuj kthehen në atrium. Kjo rezulton në një të ashtuquajtur ngacmim rrethor midis atriumeve dhe ventrikujve. Kjo bën që zemra të rrahë shumë shpejt, por me një ritëm të qëndrueshëm.

Rruga shtesë e përcjelljes së sindromës WPW është e lindur. Simptomat si palpitacionet zakonisht shfaqen në adoleshencë, ndonjëherë në fillimet e foshnjërisë ose deri në moshën madhore. Sindroma WPW është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

Sindroma WPW: terapi

Mënyra e vetme, por shumë efektive për të kuruar të prekurit nga sindroma WPW është ablacioni. Kjo është një ndërhyrje në të cilën rruga shtesë zhduket. Mjekimi lehtëson vetëm përkohësisht simptomat e sindromës WPW.

EPU dhe ablacioni

I ashtuquajturi ekzaminim elektrofiziologjik (EPU) ka rëndësinë më të madhe në trajtimin e sindromës WPW. Gjatë EPU, është e mundur të lokalizohet shtegu shtesë i përcjelljes dhe të zhduket drejtpërdrejt (ablacioni i kateterit).

Kjo lejon që përçueshmëria e gabuar në zemër të ndërpritet përgjithmonë. Ablation shëron sindromën WPW në pothuajse 99 për qind të rasteve. Për arsye sigurie, njerëzit në grupe të caktuara profesionale, si pilotët ose shoferët e trenit, të cilët janë diagnostikuar me sindromën WPW lejohen të vazhdojnë punën vetëm nëse i janë nënshtruar ablacionit të suksesshëm.

Mjekim

Disa ilaçe, të tilla si adenozina ose ajmaline, ndalojnë palpitacionet e shkaktuara nga sindroma WPW. Të prekurit zakonisht i marrin këto nëpërmjet një vene. Ka edhe medikamente që të sëmurët i marrin përgjithmonë për të parandaluar palpitacionet. Beta-bllokuesit janë një shembull i kësaj.

Elektrokardioversioni

Elektrokardioversioni ndonjëherë është i nevojshëm në rastet e takikardisë. Kjo përfshin zemrën e pacientit që merr një goditje të shkurtër elektrike nëpërmjet dy elektrodave në gjoks. Pacienti zakonisht anestezohet për këtë. Goditja elektrike ndonjëherë bën që zemra të kthehet në ritmin e saj normal.

Sindroma WPW: simptoma

Një nga simptomat më të zakonshme është një rrahje e papritur e shpejtë e zemrës (takikardia). Zemra rreh midis 150 dhe 240 herë në minutë. Në pushim, 60 deri në 80 rrahje në minutë janë normale. Pulsi është shumë i rregullt në takikardi WPW.

Disa të sëmurë i përjetojnë rrahjet si një rrahje e shtuar e zemrës. Në mjekësi, kjo quhet palpitacione. Të sëmurë të tjerë përjetojnë rrahje të zemrës. Këto ndjesi zakonisht zhduken po aq befas sa erdhën. Përveç kësaj, disa të sëmurë përjetojnë marramendje, dhimbje gjoksi dhe gulçim.

Frikë dhe të fikët

Palpitacionet shkaktojnë ankth tek shumë të sëmurë. Marramendja dhe gulçimi e intensifikojnë këtë ndjenjë. Për shkak të ritmit të lartë të zemrës, zemra ndonjëherë nuk pompon më gjak të mjaftueshëm në organet e trupit. Prandaj, disa njerëz humbasin vetëdijen.

Simptomat tek të sapolindurit

Shumë rrallë, simptomat e sindromës WPW shfaqen tek foshnjat. Gjatë një takikardie, foshnjat janë dukshëm të zbehta dhe marrin frymë shumë shpejt. Ata mund të refuzojnë të hanë ose të pinë, të nervozohen lehtë ose të qajnë shumë. Në disa raste, ata mund të kenë ethe.

Sindroma WPW: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sindroma WPW gjithashtu gjendet shpesh në anomalinë e rrallë Ebstein, në të cilën valvula e zemrës midis atriumit të djathtë dhe barkushes së djathtë është e keqformuar. Meqenëse disa ndryshime gjenetike shoqërohen me sindromën WPW, predispozicioni ndaj sindromës WPW ka shumë të ngjarë të jetë i trashëguar.

Sindroma WPW: ekzaminimet dhe diagnoza

Mjeku fillimisht do të bëjë disa pyetje në lidhje me simptomat. Për shembull, ai do të pyesë nëse dhe sa shpesh ndodhin sulmet e palpitacioneve, sa zgjasin dhe nëse kanë çuar në marramendje apo edhe të fikët. Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik.

elektrokardiogramë

Një ekzaminim i rëndësishëm nëse dyshohet për sindromën WPW është elektrokardiograma (EKG). Një regjistrues regjistron aktivitetin elektrik të zemrës. Në disa raste, mjeku tashmë do të diagnostikojë sindromën WPW këtu.

EKG afatgjatë dhe regjistrues i ngjarjeve

Ndonjëherë një EKG afatgjatë është e nevojshme sepse palpitacionet ndodhin vetëm në faza. Një pajisje portative EKG më pas regjistron rrahjet e zemrës për 24 orë. Ndonjëherë kjo i mundëson mjekut të zbulojë një takikardi.

Ushtrimi EKG

Herë pas here, mjeku do të kryejë një EKG ushtrimore. Kjo përfshin që pacienti të ushtrohet në një biçikletë stërvitore ndërsa është i lidhur me një regjistrues EKG. Në disa raste, sforcimi fizik shkakton takikardi.

Ekzaminimi elektrofiziologjik

Ndonjëherë një ekzaminim elektrofiziologjik (EPE) kryhet gjithashtu për të diagnostikuar sindromën WPW. Kjo është një formë e veçantë e kateterizimit kardiak. Mjeku fut dy tela të hollë (kateterë) në vena kava të madhe nëpërmjet venave inguinale dhe i shtyn ato deri në zemër. Atje, kateterët matin sinjalet elektrike në pika të ndryshme të murit të muskujve të zemrës. Gjatë ekzaminimit, është e mundur që të trajtohet sindroma në të njëjtën kohë.

Sindroma WPW: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Sindroma WPW shumë rrallë bëhet e rrezikshme. Të prekurit zakonisht kanë një jetëgjatësi normale. Megjithatë, palpitacionet janë shpesh shumë të pakëndshme dhe disa njerëz vuajnë shumë nga aritmia kardiake. Ndërsa ndonjëherë zgjat me orë të tëra, të prekurit janë të rraskapitur pas një takikardie. Megjithatë, ablacioni është një terapi shumë efektive që shëron të prekurit në shumicën e rasteve.

Meshkujt nga mosha 30 deri në 50 vjeç janë veçanërisht të rrezikuar nga zhvillimi i këtij lloji të aritmisë kardiake.

Meqenëse sindroma WPW ka shumë të ngjarë të ketë një komponent të trashëguar, këshillohet që të informoni anëtarët e familjes për sëmundjen nëse e zhvilloni atë. Nëse mjeku diagnostikon sindromën WPW në një fazë të hershme, komplikimet mund të shmangen.

Sindroma WPW është shpesh më e rrezikshme për fëmijët sesa për të rriturit për shkak të strukturës së papjekur të zemrës.