Rrezet X ( gjoks): Arsyet, Procedura, Rëndësia

Çfarë është një gjoks me rreze X?

X-ray e kraharorit është një ekzaminim i standardizuar i gjoksit duke përdorur rreze X. Ky ekzaminim përdoret për të diagnostikuar sëmundje të ndryshme të mushkërive, zemrës apo enëve të gjakut. Megjithëse tomografia e kompjuterizuar (CT) po fiton gjithnjë e më shumë pranim si një metodë imazherike sot, gjoksi me rreze X përdoret ende shpesh. Një arsye për këtë është ekspozimi relativisht i ulët i rrezatimit (midis 0.1 dhe 1 milisievert) - për krahasim, një tomografi e kompjuterizuar e gjoksit (CT toraks) është 8 milisievert.

Kur bëni një radiografi të gjoksit?

Kushtet e ndryshme mjekësore mund të kërkojnë një radiografi të gjoksit. Kryesorët ndër to janë:

Në thelb, një toraks me rreze X duhet të merret nga pjesa e përparme (anteriore-posteriore) dhe anash (laterale) në mënyrë që strukturat e ndryshme të mund të vlerësohen mirë.

Çdo mjek duhet të ketë njohuri bazë për diagnostikimin e një sëmundjeje me anë të toraksit me rreze X (diagnoza). Megjithatë, radiologët (specialistë me rreze X) janë të specializuar në këtë fushë.

Toraks me rreze X: gjetje normale dhe gjetje tipike të sëmundjes

Në një radiografi normale të gjoksit, mund të vlerësohen dy mushkëritë, zemra, kraharori kockor (duke përfshirë brinjët dhe klavikulën) dhe diafragma. Mjeku përgjegjës duhet t'i kushtojë vëmendje të veçantë anomalive të mëposhtme:

Zgjerimi i zemrës

Një zemër e shëndetshme nuk duhet të jetë më e madhe se gjysma e diametrit të gjoksit në radiografi të gjoksit (raporti kardiotorakal). Sëmundje të ndryshme të zemrës, si pamjaftueshmëria kardiake (dështimi i zemrës), mund të çojnë në një zmadhim të zemrës, e cila më pas mund të shihet në gjoksin me rreze X.

Në rrjedhën e sëmundjeve dhe lëndimeve të ndryshme në rajonin e kraharorit (si inflamacioni, pamjaftueshmëria kardiake, kanceri ose frakturat e kockave), lëngu mund të grumbullohet në të ashtuquajturën hapësirë ​​pleurale - hapësira në formë hendeku midis mushkërive dhe pleurës. Një derdhje e tillë pleurale mund të shihet në një rreze X. Për shkak të gravitetit, lëngu mblidhet në pikën më të ulët të gjoksit, afër diafragmës.

Efuzioni pleural duhet të dallohet nga edema pulmonare. Ky është një akumulim i lëngjeve brenda indit të mushkërive, i shkaktuar shpesh nga sëmundjet e zemrës. Edema pulmonare mund të diagnostikohet edhe me rreze X të gjoksit.

pneumatoraks

Infiltroje

Një infiltrim pulmonar ndodh kur lëngu dhe qelizat nga gjaku dhe enët limfatike rrjedhin në indin e mushkërive. Arsyeja është zakonisht pneumonia. Në rreze X, infiltrati pulmonar mund të shihet si një strukturë me ngjyrë të çelur (të ngjeshur).

Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e një gjoksi me rreze X?

Përparësitë e gjoksit me rreze X janë:

  • i shpejtë dhe i disponueshëm pothuajse kudo
  • ekspozim më i ulët ndaj rrezatimit sesa me tomografinë kompjuterike
  • vlera e lartë informative për sëmundje të ndryshme

Disavantazhet e gjoksit me rreze X janë:

  • ekspozimi ndaj rrezatimit
  • vetëm imazhe njëdimensionale, mbi të cilat janë "mbivendosur" disa struktura (me tomografinë e kompjuterizuar, nga ana tjetër, është e mundur një paraqitje hapësinore)

Përfundim: Në ditët e sotme është e pamundur të imagjinohet mjekësia pa toraksin me rreze X. Me ekspozim të ulët ndaj rrezatimit, ekzaminimi shpejt jep informacion për një shumëllojshmëri të gjerë sëmundjesh dhe lëndimesh në zonën e gjoksit.