Xarelto frenon mpiksjen e gjakut

Ky përbërës aktiv gjendet në Xarelto

Ilaçi Xarelto përmban përbërësin aktiv rivaroxaban. Kjo pengon një enzimë që luan një rol të rëndësishëm në kaskadën e koagulimit të gjakut. Në këtë mënyrë, përbërësi aktiv ndërhyn në të gjithë procesin e mpiksjes së gjakut dhe në këtë mënyrë redukton rrezikun e formimit të mpiksjes së gjakut (trombeve). Një mpiksje gjaku e tillë mund të bllokojë plotësisht ose pjesërisht një enë gjaku - ose në vendin e formimit të saj (trombozë) ose në një vend tjetër në sistemin vaskular ku është bartur nga rrjedha e gjakut (emboli).

Kur përdoret Xarelto?

Xarelto përdoret në rastet e mëposhtme:

  • për të parandaluar trombozën venoze dhe embolinë (tromboembolizmin venoz) pas futjes së një artikulacioni artificial të hipit ose gjurit
  • për trajtimin e trombozës së venave të thella (p.sh. tromboza e venave të këmbës) dhe emboli pulmonare
  • pas trombozës së venave të thella ose emboli pulmonare për të parandaluar trombozën/emboli të mëtejshme
  • për të parandaluar mpiksjen e gjakut në enët e trurit (infarkti ishemik) dhe në enët diku tjetër në trup nëse pacienti ka fibrilacion atrial jo valvular (= fibrilacion atrial që nuk shkaktohet nga një problem me valvulat e zemrës)

Cilat janë efektet anësore të Xarelto?

Efektet anësore më të zakonshme të ilaçit antikoagulant janë gjakderdhja, si gjakderdhja nga stomaku dhe zorrët, gjakderdhja nga hundët, gjakderdhja në inde ose zgavrat e trupit (hematoma), gjakderdhja gjenitale dhe gjakderdhja e plagëve kirurgjikale. Gjakderdhja e rëndë mund të shkaktojë një mungesë të konsiderueshme të gjakut, e cila mund të manifestohet me gulçim, dobësi, lodhje, dhimbje koke, nauze, marramendje/zbehje dhe zbehje.

Vlerat laboratorike për enzimat e mëlçisë dhe pankreasit dhe analizat e gjakut mund të ndryshojnë nga normalja pas marrjes së Xarelto.

Efektet anësore të herëpashershme të Xarelto përfshijnë ethe, dispepsi, ënjtje të pashpjegueshme, mosfunksionim të veshkave dhe skuqje/kruajtje të lëkurës.

Nëse vuani nga efekte anësore të rënda ose simptoma që nuk janë përmendur më sipër, duhet t'i tregoni menjëherë mjekut tuaj.

Duhet të keni parasysh sa vijon kur përdorni Xarelto.

Duhet të merren masa paraprake të veçanta kur merrni hollues gjaku nëse keni një rrezik të shtuar për gjakderdhje, sëmundje të veshkave, presion të lartë të gjakut, ulçera gastrointestinale dhe sëmundje të retinës ose mushkërive. Antikoagulantët e tjerë duhet të merren vetëm nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore.

Simptoma të tilla si mpirje ose dobësi në këmbë, probleme me tretjen dhe vështirësi në zbrazjen e fshikëzës si rezultat i anestezisë duhet t'i raportoni gjithashtu mjekut tuaj.

Disa barna aktive kundër viruseve dhe kërpudhave mund të rrisin efektin e Xarelto (p.sh. ketokonazoli, itrakonazoli). Nga ana tjetër, antidepresanti bimor i St. John's Wort, antibiotiku rifampicin dhe disa barna për epilepsinë (p.sh. fenitoina) mund të dobësojnë efektin e Xarelto.

Xarelto: Dozimi

Zakonisht, 15 miligramë merren dy herë në ditë për 21 ditët e para në fazën akute, pastaj 20 miligramë një herë në ditë duke filluar nga dita 22. Pas gjashtë muajsh, doza mund të reduktohet në 15 ose 10 miligramë në ditë nëse është e nevojshme.

Doza e Xarelto përcaktohet nga mjeku juaj në baza individuale dhe duhet të respektohet rreptësisht.

Për trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare në kombinim me ASA, Xarelto merret në një dozë prej 2.5 miligramë dy herë në ditë.

Marrja prej 2.5 ose 10 miligramësh merret pavarësisht vakteve me një gotë ujë. Në dozat 15 dhe 20 miligramë, marrja duhet të merret së bashku me vaktin, pasi përthithja e kësaj sasie të substancës aktive varet shumë nga ushqimi.

Kur nuk duhet të merret Xarelto?

Siguria dhe efikasiteti i Xarelto në gratë shtatzëna dhe ato në gji nuk janë vërtetuar. Prandaj, ilaçi nuk duhet të merret gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji.

Përdorimi i sigurt dhe efektiv tek fëmijët nën 18 vjeç nuk është vendosur. Përjashtim nga kjo janë terapia dhe profilaksia e trombozës venoze (VTE) te fëmijët me peshë 30 kilogramë ose më shumë pas terapisë fillestare parenteral me antikoagulim - domethënë pas trajtimit fillestar me barna antikoagulante të administruara duke anashkaluar traktin tretës (si infuzion ose injeksion).

Si të merrni Xarelto

Xarelto kërkon një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër për shkak të barit që përmban. Prandaj, mund të merret vetëm me recetë të mjekut. Ilaçi disponohet si tabletë në përqendrime të ndryshme të përbërësit aktiv (nga 2.5 mg deri në 20 mg përbërës aktiv për tabletë Xarelto).

Informacion i plotë për këtë ilaç

Këtu mund të gjeni informacionin e plotë për ilaçin në dozën 20 mg si shkarkim (PDF)