Ethet e verdha: Shkaqet, simptomat, terapia

Ethet e verdha: Përshkrimi

Ethet e verdha shkaktohen nga virusi i etheve të verdha. Ajo transmetohet te njerëzit përmes pickimit të mushkonjave të infektuara. Sëmundja shfaqet përgjithmonë vetëm në rajone të caktuara të botës. Këto njihen si zona endemike të etheve të verdha. Ato janë të vendosura në Afrikën (nën)tropikale dhe Amerikën e Jugut. Udhëtarët drejt këtyre destinacioneve duhet të mësojnë paraprakisht nëse vaksinimi kundër etheve të verdha është i detyrueshëm. Azia, Australia, Oqeania, Amerika e Veriut dhe Evropa aktualisht konsiderohen pa ethet e verdha.

Ekspertët e mjekësisë tropikale vlerësojnë se ka rreth 200,000 raste të etheve të verdha dhe deri në 60,000 vdekje në mbarë botën çdo vit. Rreth 90 për qind e tyre janë në Afrikë. Çdo rast i dyshuar, çdo sëmundje dhe çdo vdekje e shkaktuar nga ethet e verdha duhet të raportohet. Megjithatë, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se ka një numër të lartë të rasteve të paraportuara. Kjo do të thotë se edhe më shumë persona mund të preken nga ethet e verdha, por këto raste ose nuk raportohen ose nuk njihen si të tilla.

Ka dy forma të etheve të verdha: ethet e verdha të xhunglës dhe ethet e verdha urbane. Emri varet nga vendi dhe nga kush e kontraktoni sëmundjen.

Ethet e verdha të xhunglës

Ethet e verdha të qytetit

Në kontrast me këtë është ethet e verdha urbane. Në këtë rast, një person që vuan nga ethet e verdha kalon kohë me njerëz të tjerë. Nëse mushkonjat bartëse janë ende të pranishme, ato mund të transmetojnë virusin e etheve të verdha nga personi i sëmurë te njerëzit e tjerë. Infeksioni i drejtpërdrejtë nga personi në person nuk është i mundur (ose vetëm teorikisht nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë të gjakut, për shembull gjatë transfuzionit të gjakut).

Ethet e verdha: simptoma

Disa njerëz të infektuar nuk shfaqin fare simptoma. Në këtë rast, mjekët flasin për një kurs asimptomatik.

Në raste të tjera, simptomat e para të etheve të verdha shfaqen rreth tre deri në gjashtë ditë pas infektimit (periudha e inkubacionit). Sëmundja zakonisht merr një ecuri të lehtë, e cila është e ngjashme me një infeksion të ngjashëm me gripin. Megjithatë, disa pacientë gjithashtu sëmuren rëndë me ethet e verdha - ndonjëherë me një përfundim fatal.

Ethet e verdha: ecuri e lehtë

Rreth 85 për qind e atyre që marrin ethet e verdha zhvillojnë simptoma të ngjashme me gripin si p.sh

 • Ethe deri në 40 ° C
 • të dridhura
 • dhimbje koke
 • gjymtyrët që dhembin
 • dhimbje të muskujve
 • të përzier
 • të vjella

Ethet e verdha: Ecuri e rëndë

Në rreth 15 përqind të pacientëve me ethet e verdha, sëmundja merr një ecuri të rëndë, ndonjëherë pas një përmirësimi të lehtë të përkohshëm të simptomave të fazës fillestare. Kjo çon në fazën toksike të sëmundjes. Përveç simptomave të një kursi të lehtë, simptomat e mëposhtme të etheve të verdha mund të zhvillohen:

 • Të vjella të tëmthit
 • diarre
 • etje e fortë dhe lëkura e mbinxehur në fytyrë dhe trung ("faza e kuqe")
 • erë e keqe e pakëndshme
 • Verdhëza e lehtë (ikterus)
 • Ulja e prodhimit të urinës
 • gjakderdhje në qiell

Në ethet e verdha shumë të rënda, simptomat kryesore janë gjakderdhja dhe dëmtimi i mëlçisë dhe veshkave (“faza e verdhë”). Mund të shfaqen simptomat e mëposhtme:

 • të vjella të ngjashme me llumrat e kafesë (hematemesis), jashtëqitje të ngopura (melena) ose diarre me gjak
 • Gjakderdhje e lëkurës dhe mukozave
 • Zverdhja e lëkurës (ikterus) për shkak të dështimit akut të mëlçisë
 • Dështimi akut i veshkave me prodhim të reduktuar ose mungesë të madhe të urinës (oliguria, anuria)
 • rrahje të ngadalësuar të zemrës (bradikardi) – bradikardia relative në kombinim me temperaturë quhet shenja e Faget
 • Anomalitë neurologjike si çrregullime të të folurit, apati, konvulsione dhe çrregullime të lëvizjes
 • Shoku për shkak të humbjes së lartë të gjakut dhe lëngjeve (përmes gjakderdhjes, të vjellave, diarresë), e karakterizuar nga presioni i ulët i gjakut

Për shkak të hemorragjive të ndryshme të organeve në ethet e verdha të rënda, sëmundja klasifikohet si ethe hemorragjike (si dengja, Ebola, ethet Lassa, etj.). Rreth gjysma e njerëzve me këtë formë të rëndë të etheve të verdha vdesin.

Ethet e verdha: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një mikpritës është një organizëm, qelizat e të cilit i nevojiten virusit për t'u shumuar. Si njerëzit ashtu edhe majmunët shërbejnë si nikoqirë për virusin e etheve të verdha. Majmunët janë rezervuari natyror i virusit. Për shumë lloje majmunësh, veçanërisht ato afrikane, infeksioni me virusin e etheve të verdha është i padëmshëm. Vetëm kur një mushkonjë e kap virusin gjatë një vakti gjaku nga një majmun dhe më pas kafshon një njeri, virusi arrin tek ky i fundit (cikli silvatik ose i xhunglës).

Nëse një person është i infektuar, mushkonjat mund të marrin virusin prej tyre dhe të infektojnë njerëz të tjerë (ciklit urban ose qyteti). Kjo mund të shkaktojë epidemi.

Përhapja e virusit të etheve të verdha në trup

Kur virusi i etheve të verdha hyn në qarkullimin e gjakut nëpërmjet një pickimi të mushkonjave, ai fillimisht shumohet në nyjet limfatike. Më pas përhapet në të gjithë trupin nëpërmjet limfës dhe gjakut. Një organ i rëndësishëm për shumimin e virusit të etheve të verdha është mëlçia, e cila mund të dëmtohet veçanërisht nga sëmundja. Kjo shpjegon gjithashtu zverdhjen e shpeshtë të lëkurës dhe syve (icterus). Virusi prek edhe organe të tjera të ndryshme si veshkat, shpretka, palca e eshtrave dhe muskujt. Shumë organe mund të dëmtohen deri në atë masë sa të mos funksionojnë më (si duhet). Më pas, mjekët flasin për dështim të shumë organeve, që mund të jetë kërcënuese për jetën apo edhe fatale.

Ethet e verdha: ekzaminime dhe diagnoza

Historia e udhëtimit (historia e udhëtimit), ethet, gjakderdhja dhe një ngjyrim i verdhë i lëkurës tregojnë rrugën për një diagnozë të etheve të verdha. Nëse mjeku juaj dyshon për ethe të verdha, ai ose ajo do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme, ndër të tjera, kur merrni historinë tuaj mjekësore:

 • Kur keni qenë saktësisht atje?
 • Cfare bere atje?
 • Ke dhimbje?
 • A keni ethe?
 • Janë jashtëqitjet tuaja me ngjyrë të zezë?
 • Sa kohë keni simptomat?

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik. Për shembull, ai do të palpojë barkun tuaj për të përcaktuar nëse mëlçia dhe shpretka juaj janë zmadhuar. Ai gjithashtu do të matë temperaturën dhe presionin e gjakut. Ai gjithashtu do të marrë mostra gjaku dhe do t'i ekzaminojë ato në laborator. Në rastin e etheve të verdha, do të zbulohen ndryshime tipike si rritja e vlerave të mëlçisë, akumulimi i produkteve toksike metabolike dhe ndoshta një çrregullim koagulimi. Testet e urinës gjithashtu mund të tregojnë dëmtim të veshkave, për shembull sekretim i tepërt i proteinave (albuminuria).

Zbulimi i infeksionit të etheve të verdha

Pas dy deri në pesë ditët e para të sëmundjes, materiali gjenetik i virusit të etheve të verdha (ARN virus) mund të zbulohet në gjak duke përdorur një reaksion zinxhir polimerazë (PCR). Nga dita e pestë deri në ditën e shtatë të sëmundjes, pacienti ka formuar antitrupa specifikë kundër virusit të etheve të verdha. Këto mund të vizualizohen edhe në gjak (test serologjik).

Ethet e verdha: trajtim

Aktualisht nuk ka asnjë trajtim specifik për ethet e verdha - nuk ka ilaçe ose terapi të tjera që mund të luftojnë drejtpërdrejt virusin e etheve të verdha. Prandaj, sëmundja mund të trajtohet vetëm në mënyrë simptomatike. Kjo do të thotë se vetëm shenjat e sëmundjes mund të lehtësohen.

Aktualisht po hulumtohet një terapi me interferon alfa. Ajo po tregon sukses fillestar në majmunët e infektuar.

Trajtimi simptomatik

Pacientët duhet të kujdesen në një njësi të kujdesit intensiv, veçanërisht nëse sëmundja është e rëndë. Në një zonë endemike të etheve të verdha ku është e pranishme mushkonja tigër egjiptian, pacienti duhet të izolohet. Në këtë karantinë, ato nuk mund të pickohen nga mushkonjat në mënyrë që të mos e transmetojnë virusin te njerëzit e tjerë.

Ethet e verdha: vaksinimi

Ju mund të mësoni se si të parandaloni ethet e verdha me një vaksinim në artikullin Vaksinimi i etheve të verdha.

Ethet e verdha: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Nëse simptomat shfaqen fare pas infektimit, ethet e verdha janë të lehta në shumicën e rasteve (85%) dhe tejkalohen pas disa ditësh. Nga afërsisht 15 përqind e pacientëve që sëmuren rëndë me ethet e verdha, rreth një në dy vdesin – edhe nëse ofrohet kujdes maksimal intensiv mjekësor. E matur ndaj të gjitha infeksioneve me ethet e verdha, kjo do të thotë se rreth dhjetë deri në 20 përqind e të prekurve vdesin.

Pasi t'i keni mbijetuar një infeksioni me ethet e verdha, me siguri jeni imun ndaj etheve të verdha për gjithë jetën për shkak të antitrupave që keni zhvilluar, besojnë ekspertët.

Parandalimi i etheve të verdha

Meqenëse nuk ka trajtim specifik dhe ethet e verdha janë potencialisht kërcënuese për jetën, vaksinimi është shumë i rëndësishëm. Disa vende afrikane dhe të Amerikës së Jugut e bëjnë të detyrueshëm vaksinimin gjatë hyrjes dhe daljes (dhe mundësisht transit). Një përhapje epidemie mund të parandalohet vetëm nëse shumica (60 deri në 90 përqind) e njerëzve në një zonë janë të vaksinuar kundër etheve të verdha.