Vaksinimi i etheve të verdha: kujt i duhet vërtet

Vaksinimi i etheve të verdha: Kush duhet të vaksinohet?

Në parim, një vaksinim kundër etheve të verdha është veçanërisht i rëndësishëm për popullatën lokale në zonat endemike të etheve të verdha, pasi një mbrojtje qind për qind kundër transmetimit nga pickimi i mushkonjave vështirë se mund të garantohet, madje edhe me vigjilencë të madhe. Nëse rreth 60 deri në 90 për qind e popullsisë së një zone endemike është e vaksinuar, shpërthimet e sëmundjes mund të parandalohen.

Megjithatë, vaksinimi është gjithashtu i rëndësishëm për udhëtarët në zonat endemike të etheve të verdha. Në disa vende ekziston edhe një kërkesë për vaksinim: nuk ju lejohet të udhëtoni në një vend të tillë (as edhe në tranzit) pa prova të përshtatshme. Megjithatë, vaksinimi nuk rekomandohet vetëm për vendet ku është i detyrueshëm, por për të gjitha vendet me rrezik potencial nga infeksioni me ethet e verdha. Për cilat vende është i këshillueshëm ose i detyrueshëm vaksinimi kundër etheve të verdha, mund ta mësoni nga mjeku juaj i udhëtimit.

Procedura e vaksinimit të etheve të verdha

Vaksinimi i etheve të verdha është një vaksinim aktiv me një vaksinë të gjallë. Kjo do të thotë se trupi është injektuar me viruse të etheve të verdha të dobësuara. Për shkak se patogjenët janë dobësuar, ata zakonisht nuk mund të shkaktojnë ethe të verdha. Në ditët pas vaksinimit kundër etheve të verdha, sistemi imunitar i pacientit zhvillon antitrupa kundër viruseve dhe i lufton ato. Në këtë mënyrë, vetë sistemi mbrojtës i trupit “mëson” të shkatërrojë viruset e etheve të verdha. Vaksina e përdorur është e ashtuquajtura vaksina e etheve të verdha 17D, e cila është përdorur në mënyrë efektive për mbi 70 vjet.

Sa shpesh vaksinohet?

Megjithatë, kërkesat e hyrjes specifike të vendit mund të ndryshojnë. Prandaj është e rëndësishme që të zbulohet në kohë përpara një udhëtimi të planifikuar dhe të rifreskohet vaksinimi nëse është e nevojshme (çdo dhjetë vjet).

Sipas ekspertëve, mund të ketë kuptim që të përsëritet vaksinimi çdo dhjetë vjet për grupet e mëposhtme të njerëzve. Kjo perfshin:

  • Fëmijët që ishin nën dy vjeç kur u vaksinuan për herë të parë.
  • Gratë që kanë marrë vaksinën gjatë shtatzënisë.
  • Individët e infektuar me HIV
  • Individët që kanë marrë vaksinën MMR në të njëjtën kohë.

Ku bëhet vaksinimi?

Një karakteristikë e veçantë e vaksinimit të etheve të verdha është se vetëm mjekët specialë dhe qendrat e licencuara të vaksinimit lejohen ta administrojnë atë. Këta mjekë, shumica e të cilëve janë specialistë të mjekësisë tropikale, marrin certifikatën nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) për këtë qëllim dhe më pas lejohen të administrojnë vaksinën kundër etheve të verdha në mbarë botën. Është i vetmi vaksinim që i nënshtrohet kësaj kërkese të veçantë.

Shumë njerëz kanë frikë nga efektet anësore ose reagimet e vaksinës kur vaksinohen. Efektet anësore të vaksinës kundër etheve të verdha janë fatmirësisht të rralla dhe vaksina kundër etheve të verdha konsiderohet e sigurt dhe e toleruar mirë. Megjithatë, çdo pacient duhet të informohet verbalisht për efektet anësore të mundshme të vaksinës kundër etheve të verdha nga mjeku përpara vaksinimit.

Në përgjithësi, simptoma të ngjashme me gripin mund të shfaqen tre deri në katër ditë pas një vaksinimi për ethet e verdha. Kjo për shkak se vaksina e etheve të verdha përmban viruse të dobësuara, por në thelb funksionale.

Një efekt anësor specifik i vaksinës kundër etheve të verdha është një reaksion alergjik ndaj të bardhës së vezës së pulës. Kjo për shkak se vaksina e etheve të verdha është veçanërisht e pasur me të bardhën e vezës së pulës dhe për këtë arsye mund të shkaktojë reaksione të rënda alergjike te njerëzit që janë alergjikë ndaj të bardhës së vezës së pulës.

Kush nuk duhet të vaksinohet?

Meqenëse ky është një vaksinim i gjallë, njerëzit me mungesë të theksuar imunitare (për shembull, për shkak të SIDA-s) duhet gjithashtu të vaksinohen vetëm në raste të jashtëzakonshme. Kjo është për shkak se një sistem imunitar që funksionon normalisht është i rëndësishëm për ndërtimin e mbrojtjes nga vaksinat. Përveç kësaj, vaksinimi i gjallë mund të ketë pasoja të paparashikueshme në rastin e mungesës së imunitetit.

Për njerëzit mbi 60 vjeç, mjekët duhet gjithashtu të peshojnë paraprakisht përfitimet dhe rreziqet e vaksinimit, pasi efektet anësore të rënda të vaksinës mund të ndodhin në raste shumë të rralla.

Gratë që janë shtatzëna ose ushqejnë me gji dhe foshnjat nën moshën nëntë muajsh gjithashtu nuk duhet të vaksinohen.

Çfarë ndodh nëse vaksinimi nuk mund të bëhet?