Infeksioni nga virusi Zika: Rreziqet, transmetimi

Infeksioni nga virusi Zika: Përshkrimi

Infeksioni nga virusi Zika shkakton një sëmundje infektive febrile (ethet Zika). Patogjeni, virusi Zika, transmetohet te njerëzit kryesisht nga mushkonjat e gjinisë Aedes.

Sipas Ministrisë Federale Gjermane të Shëndetësisë, vetëm rreth një e katërta e të infektuarve zhvillojnë simptoma tipike të virusit Zika. Ecuria e sëmundjes është zakonisht e lehtë. Megjithatë, gratë shtatzëna të infektuara mund ta transmetojnë patogjenin tek fëmija i tyre i palindur.

Në vitin 2015, u raportua një numër në rritje i rasteve, veçanërisht në Brazil, në të cilat të porsalindurit e nënave të infektuara kishin një kokë shumë të vogël (mikrocefali). Ky moszhvillim zakonisht shoqërohet me dëmtim të trurit dhe me prapambetje të rëndë mendore.

Përveç kësaj, infeksioni Zika mund të rrisë rrezikun tek të rriturit për sindromën shumë të rrallë Guillain-Barré - një sëmundje e trakteve nervore në të cilën mund të ndodhë paralizë e rëndë.

Sëmundjet e virusit Zika janë raportuar në Gjermani që nga viti 2016.

Virusi Zika

Përhapja e infeksionit nga virusi Zika

Viruset Zika ndodhin në të gjitha rajonet subtropikale tropikale, veçanërisht në Afrikë, Azinë Juglindore dhe Ishujt e Paqësorit. Midis 2015 dhe 2017, shpërthime të mëdha ndodhën gjithashtu në Amerikën Qendrore dhe Jugore. Në vjeshtën e vitit 2019, infeksione të izoluara të virusit Zika ndodhën edhe në Francën jugore.

Studiuesit zbuluan për herë të parë virusin Zika në vitin 1947 në një majmun rezus në pyllin Zika të Ugandës. Dëshmia e infeksioneve të para të virusit Zika te njerëzit ndodhën në Ugandë dhe Tanzani në vitin 1952. Më pas, në vitin 2007, shpërthimi i parë i madh ndodhi në Ishujt Yap perëndimor të Paqësorit (pjesë e Mikronezisë). Shtatëdhjetë e pesë përqind e popullsisë atje u infektua me virusin Zika. Kjo u pasua në vitin 2013 nga një valë infeksionesh në Polinezinë Franceze. Në atë kohë, rreth dhjetë për qind e popullsisë u sëmur.

Ndërkohë, virusi është përhapur gjithnjë e më tej. Megjithatë, deri në shpërthimin e madh të Zikës në Brazil në vitin 2015, ai tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare, veçanërisht sepse këtu shkencëtarët ishin në gjendje të krijonin një lidhje me mikrocefalinë tek fëmijët e infektuar në mitër për herë të parë.

Paralajmërim udhëtimi për rajonet me infeksion të virusit Zika

Për shkak të natyrës së tij të përhapur, infeksioni i virusit Zika tani konsiderohet një sëmundje e udhëtimit. Udhëtarët infektohen në vendet e prekura dhe e sjellin virusin në shtëpi, ku mund të infektojnë të tjerët, për shembull gjatë seksit. Megjithatë, nëse speciet e mushkonjave që transmetojnë virusin mungojnë në vendet e origjinës, shpërthimet e mëdha përjashtohen. Ky është rasti për shembull në Gjermani.

Paralajmërimet e udhëtimit për gratë shtatzëna janë në fuqi për rajonet me rrezik të lartë. Përveç kësaj, pushuesit atje duhet të mbrohen më shumë nga pickimi i mushkonjave për të parandaluar një infeksion me virusin Zika.

Infeksioni i virusit Zika: simptomat

Infeksioni i virusit Zika është shpesh asimptomatik, pra pa simptoma.

Nëse shfaqen simptoma, sëmundja zakonisht merr një ecuri të lehtë. Simptomat e para të virusit Zika shfaqen rreth dy deri në shtatë, ndonjëherë dymbëdhjetë ditë pas infektimit (periudha e inkubacionit). Shenjat janë të ngjashme me ato të sëmundjeve të tjera virale të shkaktuara nga mushkonjat, veçanërisht ethet e dengës ose chikungunya. Kështu, individët e prekur zakonisht vuajnë nga simptomat e mëposhtme:

 • Skuqja e lëkurës me njolla nodulare (ekzantema makulopapulare)
 • dhimbje kyçesh (artralgji)
 • sy të kuq për shkak të konjuktivitit (inflamacion i konjuktivës)

Disa pacientë ndihen shumë të sëmurë dhe të lodhur dhe gjithashtu ankohen për dhimbje koke dhe dhimbje muskulore. Në raste të rralla, pacientët raportojnë gjithashtu marramendje, dhimbje stomaku, të përziera me të vjella dhe diarre.

Kurse të rënda të sëmundjes, siç mund të ndodhin me dengën (gjakderdhje për shkak të rënies masive të trombociteve të gjakut) ose chikungunya (dhimbje kyçesh, gjakderdhje për muaj të tërë), janë shumë të rralla me një infeksion të virusit Zika. Megjithatë, mund të jetë e rrezikshme për gratë shtatzëna ose fëmijën e tyre të palindur. Ekziston gjithashtu një lidhje e mundshme me sindromën Guillain-Barré.

Infeksioni me virusin Zika tek gratë shtatzëna

Një infeksion nga virusi Zika zakonisht shërohet pas disa ditësh pa pasoja. Vetëm skuqja e lëkurës vazhdon për rreth një javë. Megjithatë, mund të jetë e rrezikshme nëse gratë shtatzëna infektohen me virusin Zika. Më pas, patogjeni mund t'i kalojë fëmijës nëpërmjet gjakut - edhe nëse vetë gruaja shtatzënë nuk përjeton asnjë simptomë.

Virusi mund të qëndrojë në trup për javë deri në muaj. Pas kësaj, ndoshta ekziston imuniteti i përjetshëm. Prandaj, nëse një grua mbetet shtatzënë javë pas një infeksioni të shëruar nga virusi Zika, ndoshta nuk ka më asnjë rrezik për fëmijën.

Sindroma Guillain-Barré pas infeksionit me virusin Zika

Infeksioni me virusin Zika mund të ketë gjithashtu pasoja të rrezikshme për personat e rritur të infektuar. Në raste individuale, shkakton sindromën Guillain-Barré. Kjo është një sëmundje e rrallë neurologjike që manifestohet me simptoma të paralizës, e cila në rastin më të keq mund të prekë edhe muskujt e frymëmarrjes. Rreth 20 për qind e pacientëve mbeten me aftësi të kufizuara fizike dhe rreth pesë për qind vdesin.

Infeksioni i virusit Zika: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Transmetimi i virusit Zika

Sipas njohurive aktuale, vetëm mushkonjat e gjinisë Aedes transmetojnë virusin Zika te njerëzit. Përfaqësues të njohur janë Aedes albopictus (mushkonja tigër aziatike) dhe Aedes aegypti (mushkonjë tigër egjiptian), të cilat gjithashtu mund të transmetojnë ethet e verdha, chikungunya dhe viruset e dengës, ndër të tjera.

Viruset qarkullojnë në gjak. Pra, nëse një person i infektuar kafshohet përsëri nga mushkonjat Aedes, ato i marrin patogjenët me gjak dhe mund t'i transmetojnë te njerëzit e tjerë gjatë vaktit të ardhshëm të gjakut. Kështu mund të përhapet një infeksion nga virusi Zika në popullatë.

Përveç njerëzve, primatët konsiderohen gjithashtu si bartësit kryesorë të virusit Zika.

Ndër mushkonjat e rrezikshme, vëmendje të veçantë meriton mushkonja tigër aziatike (Aedes albopictus). Është rreth pesë milimetra i vogël, me vija të zeza dhe të bardha argjendi dhe i përhapur. Sipas Agjencisë Federale të Mjedisit, mushkonja tigër aziatike deri më tani është zbuluar në 26 vende dhe konsiderohet e krijuar në 19 vende. Tani ajo shfaqet rregullisht edhe në Gjermani.

Infeksioni nga virusi Zika gjatë seksit

Nëpërmjet kontaktit seksual, një person i infektuar mund të transmetojë virusin Zika te një person tjetër – edhe nëse personi i infektuar nuk përjeton asnjë simptomë (më). Veçanërisht meshkujt janë bartës, me sa duket sepse viruset arrijnë të fshihen nga qelizat imune për më gjatë në zonën e mbrojtur të testikujve.

Infeksioni i virusit Zika nëpërmjet produkteve të gjakut

Teorikisht, virusi Zika mund të gjendet edhe në transfuzionet e gjakut. Megjithatë, transmetimi nga kjo rrugë konsiderohet jashtëzakonisht i pamundur dhe është vërtetuar vetëm në disa raste deri më sot. Megjithatë, njerëzit që kthehen nga rajonet e prekura nuk duhet të dhurojnë gjak për disa javë.

Grupet e rrezikut

Ashtu si me sëmundjet e tjera infektive, për infeksionin me virusin Zika vlen sa vijon: personat me kushte para-ekzistuese (si presioni i lartë i gjakut, diabeti, dështimi i zemrës), një sistem imun të dobësuar (p.sh. për shkak të infeksionit HIV) dhe të moshuarit janë veçanërisht në rreziku.

Duke pasur parasysh numrin e shtuar të të porsalindurve me kokë të vogël (sidomos në Brazil), gratë shtatzëna përbëjnë një grup të veçantë rreziku. Megjithatë, nevojiten ende kërkime për të përcaktuar saktësisht se si infeksioni i virusit Zika prek fëmijët e palindur. Pas lindjes, infeksioni me virusin Zika priret të jetë i padëmshëm si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Infeksioni i virusit Zika: ekzaminimet dhe diagnoza

Simptomat e virusit Zika si ethet, dhimbja e kyçeve dhe skuqja shfaqen gjithashtu në sëmundje të tjera të udhëtimit që mund të marrin një ecuri shumë më të rëndë (p.sh. ethet e dengës). Vizita te mjeku është e këshillueshme edhe për gratë shtatzëna, pasi infeksioni me virusin Zika mund të shkaktojë dëme tek fëmija i palindur – veçanërisht në fillim të shtatzënisë.

Histori mjekesore

Mjeku fillimisht do të marrë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Për ta bërë këtë, ai ose ajo do të pyesë për simptomat tuaja dhe udhëtimin e fundit. Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Sa kohë i keni simptomat tuaja?
 • Kur ka qenë hera e fundit që keni qenë jashtë vendit?
 • Ku keni udhëtuar dhe sa kohë keni qëndruar atje?
 • Jeni pickuar nga mushkonjat?
 • A keni matur kohët e fundit një temperaturë të ngritur të trupit?
 • A janë ulur simptomat tuaja ndërkohë dhe tani po rriten përsëri?
 • Keni dhimbje kyçesh, sy të skuqur apo skuqje të lëkurës?

Ekzaminim fizik

Testet laboratorike

Për të konfirmuar diagnozën e infeksionit me virusin Zika, mjeku do të duhet të marrë gjakun tuaj. Disa vlera të gjakut mund të ndryshojnë nga normalja. Për shembull, nivelet e qelizave të bardha të gjakut (leukocitet) dhe trombociteve (trombociteve) janë ulur në infeksionin me virusin Zika. Në të kundërt, vlerat e tjera si proteina C-reaktive (CRP) janë të ngritura.

Megjithatë, ndryshime të tilla gjenden edhe në shumë sëmundje të tjera, ndaj nuk janë dëshmi e infektimit me virusin Zika. Diagnoza mund të bëhet me siguri vetëm nëse patogjeni mund të zbulohet – më saktë, nëse materiali gjenetik i viruseve Zika mund të zbulohet në gjak dhe/ose urinë. Ky zbulim kryhet duke përdorur një metodë të veçantë laboratorike, "reaksioni zinxhir i polimerazës së transkriptazës së kundërt" (RT-PCR). Kjo lejon që edhe gjurmët e vogla të ARN të virusit Zika të përforcohen dhe të përcaktohen.

Zbulimi i drejtpërdrejtë i patogjenit nëpërmjet gjenomit të virusit është i mundur vetëm në fazën akute të infeksionit:

 • Deri në ditën e 7-të pas shfaqjes së simptomave, është e dobishme të testohen mostrat e gjakut dhe urinës nga pacienti për ARN të virusit Zika.
 • Nëse fillimi i simptomave ka qenë më shumë se 28 ditë më parë, një infeksion mund të zbulohet vetëm nga antitrupat specifikë në gjak.

Këto metoda laboratorike ndonjëherë japin rezultate të pasakta, pasi substancat e përdorura reagojnë edhe me flaviviruse të tjerë (ndër-reaktivitet). Në të ashtuquajturin test neutralizimi, nga ana tjetër, është i mundur një zbulim i besueshëm i infeksionit me virusin Zika. Megjithatë, kjo metodë zgjat disa ditë dhe kërkon shumë kohë. Prandaj, RT-PCR më e shpejtë dhe më pak e kushtueshme konsiderohet metoda standarde.

Përjashtimi i sëmundjeve të tjera

Gjatë testimit për një infeksion të mundshëm të virusit Zika, mjeku duhet të përjashtojë sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme (veçanërisht sëmundje të tjera tropikale/udhëtimi) (diagnoza diferenciale). Kjo është shumë e rëndësishme, sepse megjithëse infeksioni me virusin Zika është zakonisht i padëmshëm, komplikime të rënda mund të ndodhin me sëmundje të tjera – me simptoma të ngjashme në fillim.

simptomë

Çikungunya

Ethe tropikale

Infeksion virus Zika

Ethe

papritur, deri në 40 gradë Celsius

duke u rritur gradualisht

nëse fare, atëherë kryesisht vetëm temperaturë të lehtë, rrallë mbi 38.5 gradë Celsius

Kohëzgjatja e temperaturës

zakonisht vetëm disa ditë, dy kulme me ethe thyejnë në mes

nje jave

vetëm disa ditë

skuqje të lëkurës me njolla

i shpeshtë

rrallë

shpesh, duke zgjatur rreth gjashtë ditë

Gjakderdhje (ethe hemorragjike)

rrallë

pothuajse gjithmonë

e paditur

dhimbje të përbashkët

pothuajse gjithmonë dhe afatgjatë (nganjëherë me muaj)

rrallë dhe nëse, me kohëzgjatje dukshëm më të shkurtër

po, por edhe vetëm disa ditë

konjuktivit

rrallë

rrallë

shpesh

Për më tepër, qelizat e bardha të gjakut zakonisht reduktohen në mënyrë më të konsiderueshme në chikungunya sesa në infeksionin me virusin Zika ose dengën. Trombocitet, nga ana tjetër, bien në një gamë kritike, veçanërisht në ethet e dengës.

Gjithmonë mbani mend: Nëse keni simptoma të mundshme të virusit Zika ose shenja të tjera sëmundjeje gjatë ose pas udhëtimit, veçanërisht në zona me rrezik të lartë, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Virusi Zika: Trajtimi

Nuk ka asnjë terapi që vepron drejtpërdrejt kundër virusit Zika. Është i mundur vetëm trajtimi simptomatik i virusit Zika, pra trajtimi i simptomave:

Sidomos në raste të paqarta, NSAID nuk duhet të merren në asnjë rrethanë! Kjo mund të jetë e rrezikshme nëse nuk është një infeksion nga virusi Zika, por ethet e dengës. Në këtë sëmundje mund të ndodhë gjakderdhje e brendshme, e cila do të përkeqësohej nga NSAIDs.

Nëse ka simptoma të tjera të infeksionit me virusin Zika, si konjuktiviti, mjeku do të zgjasë trajtimin në përputhje me rrethanat.

Infeksioni nga virusi Zika: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Infeksioni i virusit Zika shpesh përparon pa shenja të sëmundjes. Prandaj, shumë njerëz të infektuar as që e vërejnë se janë bartës të virusit. Nëse shfaqen simptoma të sëmundjes, ato zakonisht zgjasin vetëm disa ditë deri në një javë. Skuqja e lëkurës zakonisht zgjat më shumë. Trajtimi spitalor është i nevojshëm vetëm në raste të jashtëzakonshme.

Komplikimet e mundshme të infeksionit me virusin Zika janë – siç u përmend më lart – zhvillimi i keq tek fëmijët e palindur dhe sindroma Guillain-Barré në pacientët e rritur.

Parandalimi i infeksionit nga virusi Zika

Masat e mëposhtme do t'ju mbrojnë nga kafshimet:

Përdorni ilaçe kundër insekteve

Të ashtuquajturat repelentë me përbërësit aktivë DEET, icaridin ose IR3535 janë efektive. Për produktet bimore, ekspertët rekomandojnë ato me bazë vaji eukalipt limoni (PMD/Citriodiol).

Megjithatë, autoritetet shëndetësore këshillojnë që të mos përdoren repelentë tek foshnjat më të vogla se dy muajsh. Për të mbrojtur gjithashtu të sapolindurit nga infeksioni i virusit Zika, mbulojeni plotësisht trupin e tyre me veshje dhe pajisni karrocat dhe sediljet e makinave me rrjeta kundër mushkonjave.

Vishni pantallona të gjata dhe veshje me mëngë të gjata.

Sa më pak lëkurë të zhveshur të shfaqni, aq më pak sipërfaqe ju ofroni gjakpirësve që të sulmojnë. Për mbrojtje shtesë kundër pickimit të mushkonjave dhe si rrjedhim infeksionit të virusit Zika, ju mund të spërkatni rrobat tuaja me insekticidin permethrin.

Përdorni rrjeta kundër mushkonjave.

Instaloni rrjeta kundër mushkonjave veçanërisht mbi zonën tuaj të gjumit dhe në dritare. Për mbrojtje shtesë, mund të spërkatni rrjetën e mushkonjave me permetrinë. Mbani në mend se rrezet e larta të diellit do të anulojnë mbrojtjen e permetrinës.

Shmangni dhe eliminoni pikat e ujit.

Mos udhëtoni në zonat e rrezikshme nëse keni probleme shëndetësore ose jeni shtatzënë!

Respektoni rekomandimet aktuale të autoriteteve shëndetësore. Për më shumë informacion mbi situatën aktuale në lidhje me infeksionet me virusin Zika, vizitoni faqet e internetit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Ministrisë së Jashtme Gjermane dhe autoriteteve shëndetësore evropiane ose amerikane (ECDC, CDC).

Këshilloni mjekun tuaj për çdo udhëtim të kaluar!

Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë shtatzëna që kthehen nga një zonë me rrezik të lartë. Raportoni udhëtimin tuaj te gjinekologu juaj jo më vonë se kontrolli tjetër. Nëse sëmureni, ata do t'ju testojnë për infeksionin me virusin Zika dhe do të fillojnë testime të mëtejshme nëse është e nevojshme. Nëse ndiheni të shëndetshëm, mjeku juaj do të përdorë informacionin për të kërkuar veçanërisht shenjat e hershme të zhvillimit të dëmtuar të trurit dhe kafkës tek fëmija në ultratinguj.

Jo vetëm në rastin e infektimit me virusin Zika, por në përgjithësi:

Virusi Zika: Vaksinimi?

Një parandalim medicinal kundër infeksionit të virusit Zika në kuptimin e një vaksinimi nuk është ende i mundur. Megjithatë, studimet për këtë janë duke u zhvilluar.