Mungesa e zinkut: Simptomat, Shkaqet, Trajtimi

Mungesa e zinkut: simptoma

Zinku është një element gjurmë jetik që është i përfshirë në shumë procese në trupin e njeriut, si ndarja e qelizave, shërimi i plagëve dhe mbrojtja imune. Prandaj, simptomat e mungesës së zinkut mund të jenë të ndryshme. Të mundshme janë për shembull:

 • Ndryshimet e lëkurës (dermatit = inflamacion i lëkurës)
 • shërimi i dëmtuar i plagëve
 • humbjen e flokëve
 • humbja e oreksit
 • Ndjesia e reduktuar e shijes
 • diarre
 • vonimi i rritjes
 • rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve

Nëse pas mungesës së zinkut qëndron një çrregullim kongjenital i përthithjes, mund të zhvillohet i ashtuquajturi acrodermatitis enteropathica. Individët e prekur zhvillojnë simptomat e mëposhtme që në muajt e parë të jetës:

 • skuqje simetrike e lëkurës rreth vrimave, në duar, këmbë dhe kokë
 • ndryshimet e mukozës, për shembull gingiviti (inflamacion i mishrave të dhëmbëve)
 • rritja e vonuar
 • rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve
 • çrregullime të sistemit nervor

Mungesa e zinkut është e vështirë për t'u zbuluar

Shumë nga simptomat e përmendura nuk janë specifike për mungesën e zinkut, por ndodhin edhe në sëmundje të tjera ose gjendje të mungesës. Një mungesë zinku është e vështirë të përcaktohet qartë, sepse zinku si një element gjurmë është i pranishëm në gjak vetëm në përqendrime shumë të ulëta. Dëshmia e mungesës së zinkut është pra zhdukja e simptomave pasi të jetë shtuar zinku.

Lidhja me çrregullime të tjera

 • Në një studim, studiuesit zbuluan se fëmijët me ADHD shpesh kanë nivele të ulëta të zinkut dhe bakrit.
 • Një analizë përmbledhëse e disa studimeve (meta-analiza) tregoi se njerëzit me depresion shpesh kanë nivele të ulëta të zinkut në gjakun e tyre.
 • Shkencëtarët kinezë zbuluan se lëngu seminal i meshkujve me fertilitet të ulët zakonisht ka nivele të ulëta zinku.

Mungesa e zinkut: shkaqet

Me një dietë të ekuilibruar, kërkesat për zink të rekomanduara nga Shoqëritë Gjermane, Austriake dhe Zvicerane për të Ushqyerit (vlera referencë DACH) plotësohen lehtësisht. Prandaj, rreziku i mungesës së zinkut në këtë vend është jashtëzakonisht i ulët.

Por ka përjashtime. Për shembull, një furnizim i mjaftueshëm i zinkut është kritik për atletët konkurrues, sepse ata nxjerrin më shumë nga elementët gjurmë, për shembull përmes djersës dhe urinës. Megjithatë, zinku luan një rol të rëndësishëm në ndërtimin e muskujve. Prandaj, atletët konkurrues duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë një marrjeje adekuate të zinkut.

Pavarësisht nga kjo, mungesa e zinkut mund të bazohet në shkaqet e mëposhtme:

 • Sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve: Këto përfshijnë sëmundjen e Crohn-it dhe kolitin ulceroz, për shembull. Ato kufizojnë aftësinë e zorrëve për të thithur lëndë ushqyese.
 • Marrja e lartë e fitateve: fitati është një substancë në bimë që nevojitet për fotosintezën, për shembull. Në zorrën e njeriut, ai pengon thithjen e zinkut sepse lidh mikroelementin. Prandaj, vegjetarianët dhe veganët që hanë kryesisht ose ekskluzivisht produkte bimore duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë furnizimit të tyre me zink.

Një mungesë e zinkut e lidhur me fitatin mund të parandalohet relativisht lehtë duke konsumuar vetëm produkte që janë mbirë, acidifikuar, fermentuar ose njomur. Ky përpunim zbërthen fitatet që përmbahen në ushqimet bimore.

Korrigjoni mungesën e zinkut

Nëse ka shenja të mundshme të mungesës së zinkut, ndonjëherë është e mjaftueshme që në dietë të përfshihen në mënyrë specifike ushqime të pasura me zink (si mishi, bishtajore, etj.). Në rrethana të caktuara, megjithatë, mund të jetë e këshillueshme ose e nevojshme të merren suplemente zinku - për shembull, në rastin e çrregullimeve të përthithjes së zinkut të lidhura me sëmundje ose kongjenitale. Megjithatë, suplementet e zinkut duhet të merren vetëm në konsultim me një mjek. Marrja e tepërt e zinkut mund të shkaktojë një mbidozë dhe si rrjedhojë simptoma helmimi.

Marrja parandaluese e zinkut?

Gjithashtu nuk rekomandohet përgjithësisht marrja e suplementeve të zinkut si masë parandaluese gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Edhe pse trupi ka nevojë për më shumë mikroelement se normalja në këto faza, një dietë e ekuilibruar zakonisht është e mjaftueshme për të siguruar furnizimin dhe për të parandaluar mungesën e zinkut.