Zolpidem: Efektet, Përdorimet, Efektet anësore

Si funksionon zolpidem

Zolpidem është një përbërës aktiv nga grupi i të ashtuquajturave "Z-droga" (shih letrën fillestare). Barnat nga ky grup kanë një efekt nxitës dhe qetësues (qetësues).

Qelizat nervore janë në kontakt me njëra-tjetrën nëpërmjet ndërfaqeve të caktuara, sinapseve. Këtu ata komunikojnë me njëri-tjetrin nëpërmjet aktivizimit ose frenimit të substancave të dërguara: Nëse një qelizë nervore lëshon një substancë të tillë lajmëtare, ajo mund të perceptohet nga qeliza nervore fqinje në vende të caktuara lidhëse.

Zolpidem ndërhyn në këtë komunikim të qelizave nervore duke i bërë vendet e kyçjes më të ndjeshme ndaj neurotransmetuesve frenues. Si rezultat, edhe një përqendrim i ulët i neurotransmetuesve frenues mund të ketë një efekt qetësues ose nxitës të gjumit.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Pilula e gjumit merret si tabletë dhe rreth 70 deri në 80 për qind e saj absorbohet shpejt nga trupi. Ai arrin shpejt në tru, ku shpalos efektin e tij.

Zolpidemi zbërthehet kryesisht nga mëlçia në produkte metabolike joefektive. Rreth gjysma e tyre ekskretohen me jashtëqitje dhe gjysma në urinë.

Në total, duhen rreth dy deri në katër orë që gjysma e substancës aktive të përthithur të ekskretohet. Prandaj, gjasat për t'u ndjerë të lodhur të nesërmen (i ashtuquajturi "efekt i hangover") janë shumë të ulëta.

Zolpidem përdoret për trajtimin afatshkurtër të çrregullimeve të gjumit tek të rriturit nëse ato janë të një ashpërsie të caktuar. Përdorimi afatgjatë mund të çojë në një efekt zakoni.

Afatshkurtër në këtë kontekst nënkupton disa ditë deri në maksimum dy javë.

Si përdoret zolpidem

Pilula e gjumit është aktualisht në dispozicion vetëm në formën e tabletave dhe tabletave nëngjuhësore, të cilat treten në gojë pas disa sekondash. Këto të fundit janë veçanërisht të përshtatshme për pacientët që kanë probleme me gëlltitjen ose ushqehen me tuba.

Tableta merret në mbrëmje para se të shkoni në shtrat. Të rriturit e shëndetshëm marrin një dozë të vetme prej dhjetë miligramësh zolpidem, pacientët e moshuar ose pacientët me dëmtim të mëlçisë marrin pesë miligramë.

Kohëzgjatja e përdorimit duhet të jetë nga disa ditë deri në maksimum dy javë. Për të ndërprerë marrjen e barit, doza e zolpidemit duhet të zvogëlohet gradualisht ("konik"). Kohëzgjatja totale e përdorimit (trajtimi dhe zvogëlimi) nuk duhet të kalojë katër javë.

Çfarë efektesh anësore ka Zolpidem?

Herë pas here, dmth në çdo të qindtën deri në të mijtën pacient, shfaqen edhe simptoma si konfuzioni, nervozizmi dhe shikimi i dyfishtë.

Kur zolpidem ndërpritet, mund të ndodhë e ashtuquajtura pagjumësi e rebound, e cila manifestohet në një rritje të përtërirë të pagjumësisë. Prandaj, përbërësi aktiv nuk duhet të ndërpritet papritur, por duke ulur ngadalë dozën.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni zolpidem?

contraindications

Zolpidem nuk duhet të merret nëse:

  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë
  • sindroma e apnesë së gjumit
  • mosfunksionim i rëndë i frymëmarrjes
  • myasthenia gravis (dobësi patologjike e muskujve)

Ndërveprimet

Gjatë trajtimit me zolpidem, duhet të shmangen barnat e tjera që shtypin sistemin nervor dhe alkoolin. Përndryshe, efekti depresiv mund të rritet tepër. Kjo gjithashtu rrit në mënyrë drastike rrezikun e rënies, veçanërisht te pacientët e moshuar.

Zolpidemi shpërbëhet në mëlçi. Nëse substancat aktive që ndikojnë në enzimat degraduese të barit merren në të njëjtën kohë, efekti i pilulës së gjumit mund të dobësohet ose të intensifikohet.

Përbërësi aktiv gjithashtu zbërthehet ngadalë te pacientët me mosfunksionim të mëlçisë, duke e bërë atë më efektiv. Prandaj, një dozë e reduktuar është zakonisht e mjaftueshme për një efekt të mjaftueshëm.

Kufizimi i moshës

Zolpidem nuk është i aprovuar për fëmijët dhe adoleshentët nën moshën 18 vjeç, pasi nuk ka të dhëna të mjaftueshme për këtë grupmoshë.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Ekzistojnë vetëm të dhëna të kufizuara për përdorimin e zolpidemit gjatë shtatzënisë. Asnjë rrezik i shtuar i keqformimit nuk dihet nga studimet e kafshëve dhe shtatzënitë e ekspozuara.

Përdorimi i tij si ndihmës i rastësishëm dhe i përkohshëm për gjumin është i pranueshëm gjatë shtatzënisë. Nëse mjekimi i gjumit kërkohet për një periudhë më të gjatë kohore, duhet të përdoren alternativa të hulumtuara më mirë.

Zolpidem kalon në qumështin e gjirit në sasi të vogla. Për shkak të studimeve të pamjaftueshme, rekomandohet shmangia e trajtimit me zolpidem gjatë ushqyerjes me gji.

Si të merrni ilaçe me zolpidem

Zolpidem është në dispozicion me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe mund të merret nga farmacitë me paraqitjen e një recete të vlefshme.

Sa kohë është njohur Zolpidem?

Për shkak të shpërbërjes së tij të shpejtë në trup, përbërësi aktiv zolpidem është zhvilluar si një pilulë gjumi e sigurt dhe efektive.