Kocka Zygomatic & Harku Zigomatik: Anatomia dhe Funksioni

Çfarë është kocka zigomatike?

Kocka zigomatike është një kockë pothuajse katrore, e çiftëzuar e kafkës së fytyrës. Emrin e ka për faktin se, si zgjedha, është lidhja midis kafkës së fytyrës dhe murit anësor të kafkës. Kocka zigomatike është baza kockore e faqes dhe përcakton në një masë të madhe pamjen e fytyrës.

Harku zigomatik

Harku zigomatik (arcus zygomaticus) formohet në secilën anë të fytyrës nga një proces i kockës së përkohshme (processus zygomaticus) dhe kockës zigomatike (processus temporalis). Ai shtrihet horizontalisht nga buza e poshtme e orbitës drejt veshit.

Cili është funksioni i kockës zigomatike?

Kocka zigomatike ka një proces të fortë, procesin maksilar (Processus maxillaris), i cili thith presionin e krijuar nga përtypja në nofullën e sipërme dhe e transmeton atë në kockën ballore nëpërmjet një procesi tjetër në mes të fytyrës (Processus frontalis). Nëpërmjet një procesi anësor (processus temporalis), presioni i përtypjes transmetohet gjithashtu nëpërmjet harkut zigomatik në kockën e përkohshme.

Ku ndodhet kocka zigomatike?

Çfarë problemesh mund të shkaktojë kocka zigomatike?

Një frakturë e harkut zigomatik shkaktohet nga forca e drejtpërdrejtë në harkun zigomatik, siç është një grusht në fytyrë. Në rrethana të caktuara, muskuli maset mund të kapet në hendekun e kockave dhe të bllokohet. Kjo pengon hapjen ose mbylljen e gojës ("nofulla").

Inflamacioni kockor i harkut zigomatik quhet (zigomatizit). Shpesh zhvillohet si pasojë e inflamacionit të mastoidit (procesi mastoid i kockës së përkohshme) ose otitis media dhe shoqërohet me ënjtje, ndër simptoma të tjera.

Ënjtja mbi kockën zigomatike ndodh edhe si pasojë e nevralgjisë trigeminale.