Dhimbje

Përcaktim

Dhimbja është një ndjesi komplekse. Ato shkaktohen nga aktivizimi i receptorëve të dhimbjes (nociceptorët). Këto janë të vendosura në të gjitha indet e ndjeshme ndaj dhimbjes dhe aktivizohen në rast të dëmtimit (të mundshëm) të indeve.

Ata pastaj transmetojnë informacionin përmes palca kurrizore me tru. Atje informacioni përpunohet dhe perceptohet si dhimbje. Kryesisht, dhimbja është një simptomë që ndodh në lidhje me sëmundje ose lëndime të caktuara. Ndonjëherë, megjithatë, dhimbja është gjithashtu fokusi i pamjes klinike, si për shembull në sindromën e dhimbjes kronike.

Pse ka dhimbje?

Kjo pyetje mund të përgjigjet fare lehtë. Edhe nëse dhimbja shpesh është e pakëndshme dhe ndonjëherë është e vështirë të durohet, ajo përmbush një funksion jetësor për trupin e njeriut. Ata mbrojnë trupin nga dëmtimet serioze.

Kushdo që ka prekur ndonjëherë një pjatë të nxehtë të sobës e kupton menjëherë lidhjen. Dhimbja është një sinjal paralajmërues, ajo mbron trupin nga dëmtimi i mëtejshëm i indeve. Kjo vlen të paktën për dhimbjen akute.

Në rastin me pllakën e nxehtë, dhimbja përpunohet drejtpërdrejt në harkun refleks në palca kurrizore niveli Kjo shkakton një përgjigje motorike, dora tërhiqet prapa. Ne vetëm bëhemi të vetëdijshëm për dhimbjen dhe këtë veprim më pas. Prandaj është thelbësore që trupi të ndiejë dhimbje dhe të jetë në gjendje të reagojë në përputhje me rrethanat. Kjo vlen për të gjitha qeniet e gjalla.

Çfarë do të thotë dhimbje?

Dhimbja në formën e saj akute ka një rëndësi jetësore për trupin. Ajo tregon dëmtimin (e mundshëm) të indeve, në të cilën qendrore sistemi nervor atëherë mund të reagojnë. Prandaj, dhimbja shpesh shihet si një sinjal paralajmërues.

Sidoqoftë, dhimbja mund të ketë edhe një kuptim tjetër. Nëse dhimbja humbet funksionin e saj si sinjal paralajmërues dhe shfaqet për më shumë se 3 deri në 6 muaj pa shkak akut, quhet sindrom dhimbje kronike. Këtu, dhimbja ka vlerën e vet të sëmundjes dhe nuk është më vetëm një simptomë e një sëmundjeje.

Kjo gjithmonë çon në ndryshime psikologjike në personin e prekur dhe është një barrë e lartë edhe për mjedisin personal. Në përgjithësi, dhimbja duhet të merret gjithmonë seriozisht, veçanërisht nëse vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore pa ndonjë shkak të njohur. Në këtë rast duhet të konsultoheni me mjekun e familjes për arsye sigurie.