Artrit

Sinonimi: inflamacion i kyçeve Anglisht: artriti Artriti është një inflamacion i joints që mund të ndodhin në lidhje me sëmundje të ndryshme. Prandaj, bëhet një dallim midis formave të ndryshme të artritit, shih Shkaqet. Artriti manifestohet përmes simptomave tipike të inflamacionit: Nyja është e skuqur, e fryrë, e nxehur dhe e dhimbshme.

Nëse preket vetëm një nyje e vetme, quhet monoartrit. Nëse disa joints janë të përfshirë, megjithatë, quhet oligoartriti. Termi poliartriti përdoret kur shumë joints preken.

Një artrit në zonën e shtyllës kurrizore quhet spondiloartrit. Duhet të bëhet një dallim midis artritit dhe artrozës, në të cilën nyja fillimisht dëmtohet jo nga inflamacioni, por nga konsumimi. Megjithatë, artrozë në një fazë të përparuar mund të çojë në artrit.

Shkaqet

Dy shkaqet më të zakonshme të artritit janë infeksionet dhe sëmundjet autoimune. Përveç kësaj, ekzistojnë të ashtuquajturat artropati kristalore, në të cilat depozitat e kristaleve në nyje shkaktojnë inflamacion, si dhe forma më të rralla speciale të artritit. Artriti infektiv ose septik shkaktohet kryesisht nga bakteret.

Megjithatë, infeksioni i përbashkët me viruset ose kërpudhat gjithashtu mund të çojnë në artrit. Patogjenët mund të hyjnë në nyje në mënyrat e mëposhtme: përmes gjak (përhapja hematogjene), për shembull në rastin e helmim nga gjaku (sepsë) duke hapur hapësirën e përbashkët, qoftë në rast të lëndimit ose gjatë ndërhyrjeve mjekësore (birë, operacione) të kryera në një mënyrë jo-sterile duke përhapur një infeksion fqinj të indeve të buta nyjen e hip zëvendësimi) ose kocka (osteomielit) Për më tepër, artriti mund të shfaqet si simptomë e a Lyme sëmundje infeksioni pas a kafshimi i rriqrave (Artriti Lyme). Një nëngrup i madh i artritit ndodh në kontekstin e sëmundjeve autoimune.

Këto karakterizohen nga fakti se Sistemi imunitar drejtohet kundër trupit të vetë pacientit. Nëse pjesë të artikulacionit siç është artikulacioni kërc ose artikulacioni mukozës sulmohen, artriti mund të zhvillohet. Forma më e zakonshme e një inflamacioni të tillë autoimun të përbashkët është artrit reumatoid, i njohur gjerësisht si reumatizmi.

Përveç kësaj, sëmundjet e mëposhtme autoimune mund të çojnë në përfshirje të përbashkët: psoriasis sistemik lupus erythematosus Sindroma e Sjögren Scleroderma dermatomyositis Sëmundja e Bechterew (spondilitit ankiloz) Sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (semundja Crohn, kolit ulcerative, Sëmundja e Whipple) sarkoidosis vasculitis (vaskulit) siç është sëmundja Wegener Një formë e veçantë e artritit të lidhur me imunitetin është e ashtuquajtura artriti reaktiv. Në këtë rast, artriti ndodh pas një infeksioni bakterial të traktit gastrointestinal, traktit urinar, organeve riprodhuese ose rrugët e frymëmarrjes, megjithëse mekanizmi i zhvillimit të tij ende nuk është sqaruar përfundimisht. Një supozim është se bakteret kanë përbërës në sipërfaqen e tyre që ngjajnë me molekulat e trupit të qelizave në nyje.

Pasi luftuan me sukses bakteret, Sistemi imunitar gjithashtu mund t'i njohë këto molekula si të huaja dhe për këtë arsye të shkaktojë një reagim imunitar kundër qelizave të trupit. Ky lloj i "përzierjes" njihet gjithashtu si ndër-reaktivitet. Një tjetër teori thotë se pasi të ketë mbaruar infeksioni, përbërësit e patogjenëve mbeten prapa, depozitohen në nyje dhe kështu riaktivizojnë Sistemi imunitar.

If uretriti dhe conjunctivitis i shtohen artriti reaktiv si një sëmundje e tillë sekondare pas një infeksioni, dikush flet Sindromi Reiter ose treshja e Reiter. Një shkak tjetër i artritit janë të ashtuquajturat artropati kristalore. Këtu, depozitimi i kristaleve në nyje çon në një reagim inflamator.

Forma më e njohur e artropatisë kristalore ndodh në kontekstin e përdhes sëmundje, në të cilën formohen kristale të acidit urik (artrit urica). Më rrallë, artriti shkaktohet nga kalcium kristale pirofosfati, të cilat depozitohen në kërc në rastin e pseudo-përdhes (kondrocalcinosis), ose nga kristalet e apatitit, të cilat formohen në rastin e sëmundjes së hidroksiapatitit. Artriti mund të shkaktohet gjithashtu nga konsumimi i kyçeve në artrozë, dhe nga gjakderdhja e kyçeve në hemofili. - përmes gjakut (shpërndarja hematogjene), për shembull në rastin e helmimit të gjakut (sepsë)

 • Duke hapur hapësirën e përbashkët, ose në rast të lëndimeve ose në rast të ndërhyrjeve mjekësore jo-sterile (birë, operacione)
 • Përmes përhapjes së një infeksioni fqinj të indeve të buta (për shembull pas zëvendësimit të nyjeve të hip) ose kockave (osteomielit)
 • psoriasis
 • Lupus eritematoz sistemik
 • Sindroma e Sjögren Sjögren
 • Scleroderma
 • dermatomyositis
 • Spondilititi Ankilozion
 • Sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz, sëmundja Whipple)
 • sarkoidosis
 • Inflamacioni vaskular (vaskuliti) si sëmundja Wegener